• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #528849  autor: TestaroSSa
 17 sty 2012, 00:15
Witam
Po dłuższy przemyśleniach wstępnie zdecydowałem się na zakup "ósemki". Mam do was userów kilka pytań:

-Jak sprawuje się przeglądanie prostych stron www na operze mini ?. Na jakim poziomie stoi komfort obsługi przeglądarki. Na SGSie było ok. Opera nie sprawia problemu ?

-Czy jest identyczna aplikacja do obsługi youtube jak na androida ?. Tzn. czy inferejs/szata graficzna i obsługa aplikacji jest zbliżona do tej z andka ?. Na sgsie wbudowany klient yt bardzo mi odpowiadał

-Przeglądanie plików pdf nie stanowi problemu ?. Na androidzie wbudowana aplikacja spełniała moje oczekiwania, think free office również

-Wpisywanie tekstu zapewne jest mało wygodne nie licząc swype. Rozumiem, że innej klawiatury nie można "doinstalować" ?

-Czy w tych wersjach symbiana nadal wystepuje ten bezsensowny "dwuklik" jak to mialo miejsce na s60v5 ?

-Czy jest opcja zaznaczania/kopiowania/wycinania tekstu w przegladarce jak na androidzie ?

-Czy aplikacja do wifi zapamietuje hasla ?. Na andku jest tak, że klikne ikonke wifi i odrazu widnieje opis "połączono" i odrazu moge przegladac strony (oczywisicie chodzi mi o domową sieć, wcześniej dodaną). Czy na symbianie również jednym kliknięciem uaktywniam wifi bez zbędnego klikania ?. Na belle widziałem, że po ściągnięciu górnej belki odrazu mogę łączyć się z wifi ?

-Czy klient gadu gadu jest identyczny pod wzgledem obslugi jak na androidzie. Przypadla mi do gustu ta aplikacja

wybaczcie, że tyle pytam ale chciałbym wiedzieć co mnie czeka po przesiadce z androida i czy będzie mi to odpowiadało

Na razie tylko tyle pamietam
Gdyby ktoś miał filmiki ilustrujące poszczególne funkcje wymienione przeze mnie to byłbym niezmiernie wdzięczny :D
Jesli zly dzial to prosze o przeniesienie

pozdrawiam

#528865  autor: dario321
 17 sty 2012, 08:51
u mnie z opera mini nie ma problemow,pdf'y tez ok,klawiatura jest QWERTY i alfanumeryczna-ja pisze uzywajac slownika,w n8 jest ekran pojemnosciowy-dwukliku nie ma,hasla do WI-FI sa zapamietywane,jest GG (darmowe z Ovi Store) i uzywam ale nie wiem czy to samo co w Andku-nie mialem nigdy w uzyciu tego OS'a.

#528868  autor: greenrs
 17 sty 2012, 09:18
Pozwolę dorzucić jedno pytanie. Też zamierzam kupić tego fona.
Czy jest aplikacja do obsługi rozmów VOIP? W E71 była i działała bardzo sprawnie - lepiej niż te, które później pobrałem na Androida w innym telefonie.
 #528869  autor: rain86
 17 sty 2012, 09:40
Jak sprawuje się przeglądanie prostych stron www na operze mini ?. Na jakim poziomie stoi komfort obsługi przeglądarki. Na SGSie było ok. Opera nie sprawia problemu ?
Do szybkości i jakości przeglądania internetu względem SGS się niestety nie umywa. Opera radzi sobie całkiem znośnie, ale z niektórymi stronami ma problemy, o flashu zapomnij zupełnie - nawet YT - tutaj tylko stockowa przeglądarka da rade na stronach.
Czy jest identyczna aplikacja do obsługi youtube jak na androida ?. Tzn. czy inferejs/szata graficzna i obsługa aplikacji jest zbliżona do tej z andka ?. Na sgsie wbudowany klient yt bardzo mi odpowiadał
Nie jest identyczna, choć ostatnio pojawiła się aplikacja do YT o ciekawym interfejscie i co najważniejsze pozwala ustawić lepszą jakość oglądanych filmów - dotychczas było to marne 240p z tragiczną jakością obrazu i audio - choć na to była też rada 8)
Przeglądanie plików pdf nie stanowi problemu ?. Na androidzie wbudowana aplikacja spełniała moje oczekiwania, think free office również
Małe pliki spokojnie da radę - choć tu polecam zamiast wbudowanego adobe zainstalować Picsel Smart Office - on działa szybko. Przy większych jednak plikach telefon muli - niestety hardware nie ten co w SGS
Wpisywanie tekstu zapewne jest mało wygodne nie licząc swype. Rozumiem, że innej klawiatury nie można "doinstalować" ?
Doinstalować nie bardzo, ale standardową można modyfikować - wymagany hack systemu i trochę znajomości Symbiana :D
Czy w tych wersjach symbiana nadal wystepuje ten bezsensowny "dwuklik" jak to mialo miejsce na s60v5 ?
NIE. Zresztą to występowało na słuchawkach nokii, Omnia HD nie miała tego ficzeru :wink:
Czy jest opcja zaznaczania/kopiowania/wycinania tekstu w przegladarce jak na androidzie ?
Tak
Czy aplikacja do wifi zapamietuje hasla ?. Na andku jest tak, że klikne ikonke wifi i odrazu widnieje opis "połączono" i odrazu moge przegladac strony (oczywisicie chodzi mi o domową sieć, wcześniej dodaną). Czy na symbianie również jednym kliknięciem uaktywniam wifi bez zbędnego klikania ?. Na belle widziałem, że po ściągnięciu górnej belki odrazu mogę łączyć się z wifi ?
Tak
Czy klient gadu gadu jest identyczny pod wzgledem obslugi jak na androidzie. Przypadla mi do gustu ta aplikacja
Nie. Moim zdaniem ma słabszy interfejs i nie jest tak szybki - źle nie jest i swoją funkcje spełnia w zupełności :D

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#528875  autor: dario321
 17 sty 2012, 10:18
TestaroSSa pisze:-Wpisywanie tekstu zapewne jest mało wygodne nie licząc swype. Rozumiem, że innej klawiatury nie można "doinstalować" ?
rain86 pisze:Doinstalować nie bardzo, ale standardową można modyfikować - wymagany hack systemu i trochę znajomości Symbiana
mozesz podac link do takowej/takowych modyfikacji klawiatury?bylbym wdzieczny :)

greenrs
czytaj; http://www.developer.nokia.com/info/sw. ... tings.html

#528897  autor: rain86
 17 sty 2012, 11:34

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S

#528902  autor: orson_dzi
 17 sty 2012, 12:40
rain86 pisze:to występowało na słuchawkach nokii, Omnia HD nie miała tego ficzeru :wink:
Vivaz za to miał. Ale też nie w każdym poziomie menu. Kinetyczne przewijanie też było tylko w Multimediach i przeglądarce.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#528908  autor: Marcin910
 17 sty 2012, 13:04
Omnia na sofcie samsunga też ma dwuklik, i tez tak jak vivaz nie w każdym poziomie menu. Prawdopodobnie jakiś gotowany rom wywala ten dwuklik, ale już na pewno dodaje kinetyczne przewijanie (n2o5)

Miałem: Nokia 1600, SE c902, Samsung G810, Omnia i900, Wave S8500, I8510 INNOV8, Omnia HD
Mam: D600E, Galaxy S

#528909  autor: rain86
 17 sty 2012, 13:07
@up
zgadza się, softy od Faenila to robią i nie tylko n2o5 bo starsze n2o2 i n2o3 też to robiły. Ale panowie nie ma co tu robić off topa, bo to nie ten temat. Zresztą każdy wie, że OHD na S60^5 to najlepszy sprzęt :P

#529072  autor: dario321
 18 sty 2012, 11:50
rain86
linki co podales prowadza do stron na ktorych umieszczono modyfikacje ktore wprowadzaja QWERTY gdy jej jeszcze nie było w trybie portrait.
Teraz w n8 oficjalnie jest S^ANNA i nawet przy zlamaniu nie wgramy zadnego moda :arrow: bo go nie ma :?:
Ostatnio zmieniony 18 sty 2012, 17:13 przez dario321, łącznie zmieniany 1 raz.

#529115  autor: Monter
 18 sty 2012, 15:37
Robiłem dzisiaj zdjęcia nokią n8 i jestem w szoku, wyszły lepiej niż na moim nowym kompakcie casio TRYX !

#529126  autor: TestaroSSa
 18 sty 2012, 16:13
O kurcze ile odpowiedzi :D, bardzo dziękuje za zainteresowanie tematem.
Co do klawiatury. Cóż, po cichu liczyłem, że można wgrać inną. Swype odpada. Dziś bawiłem się wave I (nawet nie wiedziałem, że to taki dobry telefon :O) i tam na 3.3' było ok. Dobra czułość, chyba lepsza niż w SGS albo to złudzenie bo wprowadzanie tekstu nie lagowalo. Może na n8 będzie równie dobrze jak z wave I

Mam jeszcze jedno pytanko. Gdzieś wpadł mi w oko wątek, że ekrany n8 potrafią szary kolor wyświetlać jak fioletowy ?. To były pierwsze partie i teraz te nowsze nie maja problemu ?

"It's not who I am underneath, but what I do that defines me."

#529140  autor: dario321
 18 sty 2012, 17:21
ekran w n8 jest naprawde czuly i nie ma problemow z wprowadzaniem tekstu.

tak,dokladnie.ponadto kupujac telefon bedacy na gwarancji i majacy te dolegliwosc,mozes oddac do serwisu nokii i ekran zostanie wymieniony.
jest nawet dyskusja na ten temat i na tym forum; http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=467390
(mi wymienili bez problemow)

#550278  autor: Ramirez
 25 kwie 2012, 22:36
A jak wygląda sprawa zasięgu w N8 ?? Bo bardzo sprzeczne informacje mozna wyczytac. Cos ostatnio mam ochote kupic n8 ale doświadczenia z nokiami i fatalnym zasiegiem w nokiach e52 , 6730, e5 troche mnie zniechęciły.

#550289  autor: pmp
 25 kwie 2012, 23:31
Sprawa zasięgu wygląda bardzo dobrze, ja sam nie zauważyłem żadnych problemów.

ANIMAL!!!

#550312  autor: dario321
 26 kwie 2012, 04:36
rowniez to potwierdzam

#550393  autor: znawca
 26 kwie 2012, 13:12
ja tez nie mam na razie problemów z zasięgiem :)

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!