• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #460560  autor: andress
 19 lut 2011, 16:49
Witam serdecznie.
Kupiłem niedawno używaną Nokię 6220c, która jest jeszcze na gwarancji. Zauważyłem problem z LCD, a dokładniej pojawił się jeden piksel, który ciągle świeci na jeden kolor (jest on widoczny gdy tło jest ciemne).
Oprócz tego w czasie gdy pojawia się wygaszacz ekranu dodatkowo cały rząd pikseli świeci na jeden kolor. Problem z tym rzędem pikseli znika, gdy wyłącza się wygaszacz. w związku z tym proszę o odpowiedź na kilka pytań:
1) czy to na pewno wina wyświetlacza ( pytam dlatego, gdyż problem z rzędem świecących pikseli tak jakby nie występował, gdy nie ma wygaszacza (może to soft - co sądzicie). W wygaszaczu, gdy zegar się przesuwa to piksele zaczynają działać dobrze w tym miejscu
2) czy obejmuje to gwarancja, ile musi być takich pikseli by można to naprawić gwarancyjnie
3) problem z tymi pikselami nie przeszkadza mi aż tak bardzo, jednak boje się, że z czasem LCD całkiem się zepsuje, czy problem z pikselem oznacza, że z czasem będzie coraz gorzej i będą kolejne piksele się wypalać, czy ten problem nie wpłynie na dalszą ekploatację LCD

wiem, że napisałem tego posta w sposób chaotyczny jednak nie wiem jak dokładnie opisać ten problem, więc proszę o wyrozumiałość

PS. Co oznacza taki zapis w karcie gwarancyjnej : niniejsza ograniczona gwarancja nie obejmuje a) normalnego zużycia (w tym, bez ograniczeń, zużycia obiektywu aparatu, baterii, wyświetlaczy) Jak to interpretować, czy to jest normalne zużycie czy wada?

#460563  autor: orson_dzi
 19 lut 2011, 17:10
andress pisze:est normalne zużycie czy wada?
Ekran do wymiany na gwarancji wg mnie. To wada ekranu.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#460565  autor: andress
 19 lut 2011, 17:23
hmm, a jeszcze jedno małe pytanie. Telefon kupiłem w komisie więc był używany i nie znam jego przeszłości. Czy jeśli okaże się, że ktoś nieautoryzowany w nim coś już grzebał to gwarancji oczywiści mi nie uznają, ale czy mogą obciążyć mnie kosztami ekspertyzy i transportu ?

#460680  autor: dario321
 20 lut 2011, 09:22
jesli gwarancje odrzuca to koszty pokrywasz Ty.
nie wiem tez gdzie bys wysylal ten telefon,gdy ja wysylalem do nokia care w Radomiu to pokrywalem koszt dostawy do nich i od nich.teraz wysylam tylko do regenersis w Raszynie na ich koszt ,,do,, i ,,od,,.

#460718  autor: andress
 20 lut 2011, 12:21
jestem z Podkarpacia, jeśli telefon zostawiłbym w miejscu sprzedaży (salon Play) to nie mam pojęcia gdzie go wyślą, natomiast jeśli sam bym go zawiózł to na pewno do Nokia Care w Rzeszowie.
Ile czasu trwa naprawa w Nokia Care? Na jakie koszty muszę być przygotowany mniej więcej jeśli anulują gwarancję? Jeśli wysokie to lepiej już kupić jakąś uszkodzoną sztukę na allegro i zmienić samemu wyświetlacz.

#460803  autor: jacguszi
 20 lut 2011, 17:53
Poszukaj ceny oryginalnego lcd + koszty usługi i będziesz wiedział ile zapłacisz w przypadku anulowania gwarancji.