• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #455635  autor: Ramirez
 26 sty 2011, 13:08
Mam w planach kupno tego telefonu ale czytając te opnie to można się przestraszyć. Jak to jest naprawdę, czy naprawdę to taki straszny bubel? :mrgreen:

Mam tez kilka pytać co do tego telefonu

1. Jaka jest głośność rozmów, Najlepiej jakby porównać do innych telefonów które wcześniej miałem np SE k800, HTC Diamond, Nokia 3110, 6730 classic, E51, Samsung i780, i900 Omnia, B2710 Solid, B2100 Solid. Pracuję w miejscu o dużym natężeniu hałasu i akurat to dla mnie ważne.

2. Jaka jest głośność dzwonków

3. Jak jest z wykonaniem- w opisach wszędzie pisze o słabym wykonaniu, naprawdę jest tak źle?? które elementy najbardziej skrzypią. Czy te skrzypienie przeszkadza mocno w pisaniu smsów??

4. Jak jest ze stabilnością oprogramowania na najnowszych niebrandowanych softach, czy da się w łatwy sposób złamać najnowsze wersje

5. Ile trwa ładowanie baterii od zera do pełna?

6. Jak jest z kwestia zasięgu?? Czy ten słaby zasięg dotyczy tylko 3G czy również GSM. A może ktoś mierzył sygnał jakimś Netmonitorem i mógłby porównać silę sygnału w dBm np z Nokia e51

7. Które modele są lepiej wykonane- czarne, szare?? czy nie ma żadnej różnicy ?? ;-)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 00:51 przez Ramirez, łącznie zmieniany 1 raz.
 #455642  autor: gilbert3
 26 sty 2011, 13:54
Ramirez pisze:Mam w planach kupno tego telefonu ale czytając te opnie to można się przestraszyć. Jak to jest naprawdę, czy naprawdę to taki straszny bubel? :mrgreen:
Mam 2 sztuki, jako prywatny i służbowy tel. Nie uważam, żeby był to telefon tragiczny - owszem jakość obudowy może zastanawiać, ale z drugiej strony telefon nie jest do rzucania o ścianę. Owszem perfekcjoniści i pedanci mogą mieć zastrzeżenia, ale ja ten telefon używam już jakiś czas i nie widzę zauważalnej degradacji obudowy i spadku wrażeń estetycznych z tym związanych. Zwiechy się zdarzają, zwłaszcza przy włączonym akcelerometrze potrafi zastanawiać się kilka sekund czy aby na pewno użytkownik wie co chce zrobić. Tak, żeby telefon wyłączyć i włączyć musiałem może z 5 razy w ciągu kilku miesięcy użytkowania.

Ramirez pisze: Mam tez kilka pytać co do tego telefonu

1. Jaka jest głośność rozmów, Najlepiej jakby porównać do innych telefonów które wcześniej miałem np SE k800, HTC Diamond, Nokia 3110, 6730 classic, E51, Samsung i780, i900 Omnia, B2710 Solid, B2100 Solid. Pracuję w miejscu o dużym natężeniu hałasu i akurat to dla mnie ważne.
Niestety nie wiem czy taka głośność cię zadowoli, Samsungi są głośniejsze, ja rozmawiam na "pół gwizdka" i mi wystarczy.
Ramirez pisze: 2. Jaka jest głośność dzwonków
jw
Ramirez pisze: 3. Jak jest z wykonaniem- w opisach wszędzie pisze o słabym wykonaniu, naprawdę jest tak źle?? które elementy najbardziej skrzypią. Czy te skrzypienie przeszkadza mocno w pisaniu smsów??
Tak jak napisałem na początku - nie ma tragedii, chyba najbardziej narażona na uszkodzenia jest tylna klapka, bo jest miękka, ale moje wyglądają cały czas jak nowe (mam we wsuwanym pokrowcu - etui).
Ramirez pisze: 4. Jak jest ze stabilnością oprogramowania na najnowszych niebrandowanych softach, czy da się w łatwy sposób złamać najnowsze wersje
czasami za wolno pisze się SMS-a tzn. proces wyszukiwania kontaktu i wysłania trwa za długo. Pewnie dlatego, że mam wolną kartę pamięci i przechowuję SMS-y na karcie, bo w drugim telefonie to nie występuje. Stabilność w miarę. Nie łamałem systemu bo i po co, skoro można mieć swój certyfikat.
Ramirez pisze: 5. Ile trwa ładowanie baterii od zera do pełna?
i to jest dobre pytanie - telefon ładuje na tyle rzadko, że nie wiem ile czasu się ładuje - po prostu podłączam i odpinam za jakiś czas.
Ramirez pisze: 6. Jak jest z kwestia zasięgu?? Czy ten słaby zasięg dotyczy tylko 3G czy również GSM. A może ktoś mierzył sygnał jakimś Netmonitorem i mógłby porównać silę sygnału w dBm np z Nokia e51
Mieszkam i pracuję w dużym mieście i nie mam problemów z zasięgiem wcale.
Ramirez pisze: 7. Które modele są lepiej wykonane- czarne, szare?? czy nie ma żadnej różnicy ?? ;-)
Według mnie czarna jest ładniejsza, a wykonanie to samo. Oczywiście jak masz wybór bierz "Made in Finland".

#455647  autor: maćko
 26 sty 2011, 14:14
Wiesz co, używałem tej nokii przez kilkanaście dni i mam mieszane uczucia, zwłaszcza że przesiadłem się z e51, i tak:
co do wykonania to e51 wydaje się być pancerna w porównaniu do 52, najbardziej mi rzuciła się w oczy porównanie klapek od baterii, w 51jest to gruby kawałek metalu a w 52 wydale się delikatny jak papier, w kieszenie miałem wrażenie że zaraz mi się złamie ale wytrzymał :)

co do zasięgu to mam kilka "miejsc prawdy" i tam gdzie 51 miała 1-2 kreski a z nokii 2610 można swobodnie rozmawiać 52 potrafiła czasem stracić zasięg ale i tak jest dużo lepiej niż z samsungiem u800 który reaguje podobnie jak ajfon 4 po wzięciu go do ręki.

głośność rozmów wg mnie ok, dzwonki też

klawiatura dla mnie słaba, ale to tak jak wcześniej- w e51 była fantastyczna z wyczuwalnym klikiem a tutaj jest jakaś drętwa, płaska.

soft...no cóż u mnie chodził wolniej niż w n82, choć i ta nie jest mistrzem prędkości, próbowałem zaktualizować ale nic to nie dało, może mój model był felerny ale po prostu telefon był za wolny, podobno w nowszych jest lepiej.

bateria to najmocniejsza strona telefonu, naprawdę długo trzyma i właśnie z tego powodu myślę zamienić n82 na e52 :).

no i jeszcze jedna ważna dla mnie sprawa- internet.
czy po wifi czy normalnie, działał elegancko a do tego otwiera się każda strona w normalnym formacie a w n82 wiele stron jest dostępnych w wersji mobilnej (oczywiście mówię o standardowej przeglądarce, z opery na e52 nie korzystałem bo i bez niej było super.

czarny wg mnie ladniejszy i podobno lepszy ale to tylko ze słyszenia wiem, nie testowałem jeszcze czarnego.

#455745  autor: DeLirQa
 26 sty 2011, 20:32
E52 miala szczegolnie w pierwszej serii produkcji fabryczna wade plyty glownej-pojawialy sie problemy z glosnikiem, znikajacym zasiegiem a to jeszcze cos. I posypały sie negatywne opinie dotyczace tego modelu. Teraz telefony nie maja tej usterki, jednak kupujac ta nokie np. na allegro mozna trafic na wadliwy egzemplarz. Jako nastepca e51 nie jest w 100% udany-wykonanie jest gorsze, zasieg rowniez trzyma niezbyt dobrze. Bateria jest bardzo dobra, szybkosc dzialania rowniez(o ile nie zasmiecimy pamieci telefonu jakimis popierdółkami, bo wtedy wyraznie spowolni). Jakosc rozmow jest wysoka-wyraznie i dosc glosno. Co do multimediow to muzycznie jest przyzwoicie, a aparat to dno.

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.
Teraz mam:Alcatel One Touch Idol+8GB, Samsung G810, Samsung U900.

#455769  autor: Ramirez
 26 sty 2011, 21:38
Chyba można temat zamknąć ;) Osobiście długo się wahałem ale po namyśle kupiłem co innego. Dziękuje za wypowiedzi ;)

#455922  autor: maćko
 27 sty 2011, 15:17
To w takim razie możesz powiedzieć co kupiłeś?

#455958  autor: dario321
 27 sty 2011, 18:17
e55??

#455961  autor: Ramirez
 27 sty 2011, 18:26
Po długich namysłach wyszedł wariant oszczednościowy ;-) i wypadło na samsunga i550W
Jest symbian, GPS, WiFI i cena 180 zł. Jak za te pieniądze chyba nic bardziej sensownego bym nie kupił ;)

#456134  autor: maćko
 28 sty 2011, 14:48
No no, faktycznie nieźle się prezentuje,

w cenie e51 ale za to większy ekran, lepszy aparat i do tego gps...

napisz później swoją opinię, jak się sprawuje telefon.

#456214  autor: DeLirQa
 28 sty 2011, 19:57
maćko pisze:lepszy aparat
Aparat to taki sam shit jak w e51 tylko o wiekszej rozdzielczosci(jakosc zdjec moze ciut lepsza). Daliby autofocus i byloby nieźle ;)

Miałem: Sagem myX5m, Siemens C75; J700; N73; ME45; K310i; X700; S7220; S8300 x2; KP500; U8500; N8; KE970; E2600.

#456221  autor: maćko
 28 sty 2011, 20:25
DeLirQa pisze:
maćko pisze:lepszy aparat
Aparat to taki sam shit jak w e51 tylko o wiekszej rozdzielczosci(jakosc zdjec moze ciut lepsza). Daliby autofocus i byloby nieźle ;)
miałem na myśli samsunga którego kupił Ramirez i tam jest AF i flesz,

co do e52 no to wiadomo, jakaś nowa moda zapanowała w nokii aby nie wstawiać AF nawet jak telefon ma 5mpx, chyba w x2 tak jest...

#456234  autor: DeLirQa
 28 sty 2011, 20:49
A to sorry :)
Ale i550w i tak nie powala jakoscia zdjec-fotki sa srednie, ale af jest, wiec zawsze mozna zrobic zdjecie np. notatkom. A x2(jak rowniez e5, c7 i kilka jeszcze nowszych nokii) nie ma autofocusa tylko jakis dziwny wynalazek zwany fixed-focus, co mozna o kant d..y pobic :mrgreen:

#493365  autor: armator11
 31 lip 2011, 15:20
Dzwoniąc do kolegi, który ma e52 zawsze słyszę swój głos w słuchawce. Dopiero gdy mu o tym mowie on przycisza głośnik i da się normalnie rozmawiać. Ot taka dysfunkcjonalność.

#493376  autor: dario321
 31 lip 2011, 16:31
kolega moze miec problem ze sluchem i to jest prawdziwy problem