• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #446050  autor: tiika
 10 gru 2010, 21:59
Witam,
mam taki problem że mój nowo zakupiony laptop nie bardzo chce współpracować z telefonem. Kiedy podłączam go przez USB wyskakuje okienko "instalacja MTP USB" po czym nie potrafi tego zrobić ponieważ znajduje jakiś błąd. A nawet jeśli to zrobi, prosi o ponowne uruchomienie komputera po czym instaluje ponownie..
nie wiem jak sobie z tym poradzić...
Ostatnio zmieniony 10 gru 2010, 22:28 przez tiika, łącznie zmieniany 1 raz.

#446099  autor: dario321
 11 gru 2010, 09:17
po podlaczeniu telefonu wybierasz w nim tryb pc suite?

#446106  autor: kerim36
 11 gru 2010, 10:23
pc suite / ovi zainstalowane??

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#446107  autor: tiika
 11 gru 2010, 10:24
tak, wybieram PC suite, zrobione to było wcześniej na starym komputerze i wszystko było w porządku, teraz mam z tym problem..

[ Dodano: 2010-12-11, 10:34 ]
kerim36, ostatnim razem komputer zainstalował automatycznie, teraz komunikat mówi o tym że nie potrafi zainstalować sterowników czy coś w tym stylu..

#446224  autor: marekk97
 11 gru 2010, 18:43
jesli masz w pudełku płytke to zobacz, czy nie ma tam jakichs sterownikow

#446244  autor: tiika
 11 gru 2010, 20:32
nie mam żadnej płytki

#446369  autor: dario321
 12 gru 2010, 12:19
a w nowym laptopie masz system jaki??taki sam co w starym kompie?

#446429  autor: tiika
 12 gru 2010, 16:41
w laptopie mam windowsa7 a w starym kompie mam XP

#446506  autor: Prometo
 13 gru 2010, 01:18
tiika pisze:w laptopie mam windowsa7 a w starym kompie mam XP
Masz najnowszą wersję PC Suite? Jeśli nie to zaktualizuj obecną do najnowszej, która jest zgodna z Windows7.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#446507  autor: thonka
 13 gru 2010, 01:57
zaktualizuj ovi suite. jezeli po uruchomieniu nowego ovi suite i podlaczeniu w telefonie trybu pc suite nie wykrywa telefonu to proponuje zainstalowac ten oto sterownik.

http://europe.nokia.com/support/downloa ... ang=Polish

brzmi idiotycznie, ze trzeba instalowac sterownik do kabla, ale w moim przypadku pomoglo. nagle po ponownym uruchomieniu komputera ovi suite zaczal wykrywac telefon.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#446831  autor: Półprzewodnik
 14 gru 2010, 20:14
thonka pisze:brzmi idiotycznie, ze trzeba instalowac sterownik do kabla
Sterownika nie instaluje się dla kabla tylko dla urządzenia jakim jest Nokia N97.

#446854  autor: thonka
 14 gru 2010, 21:52
Półprzewodnik, to malo jeszcze wiesz ;)
nokia ot tak sobie dla zabawy tego sterownika nie wymyslila... i wiem, ze brzmi to idiotycznie (sterownik do kabla :shock: ) ale sterowniki do urzadzen ma juz w sobie ovi suite...

uwierz mi, ze w wielu przypadkach przeinstalowanie sterownika kabla rozwiazuje problem, mialem tak z n73, mialem ostatnio z e71.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#446890  autor: dario321
 15 gru 2010, 08:41
Półprzewodnik pisze: Sterownika nie instaluje się dla kabla tylko dla urządzenia jakim jest Nokia N97
a wejdz sobie w zainstalowane programy w windows (dodaj/usun program) i sprawdz... u mnie stoi jak byk; nokia connectivity cable driver
-myslisz,ze to niby jest co :?:

#447155  autor: Półprzewodnik
 16 gru 2010, 20:15
Kabel USB to nic innego jak 4 przewody łączące dwa jego końce, brak tam jakiegokolwiek układu scalonego który identyfikuje się jako urządzenie w układzie kontrolera portu USB. Czy po podłączeniu samego kabla słyszycie że zostało podłączone urządzenie? Założę się że nie. A że Nokia tak ten sterownik nazwała to już jej sprawa. Na temat USB polecam przeczytać na Wikipedii (oczywiście na angielskiej wersji strony). BTW nie korzystam z Nokii więc nie zobaczę :)

#447233  autor: dario321
 17 gru 2010, 10:06
Półprzewodnik pisze:BTW nie korzystam z Nokii więc nie zobaczę
w takim razie nie masz co sie w tej kwestii wypowiadac :lol:

#447378  autor: thonka
 18 gru 2010, 11:50
Półprzewodnik pisze: Czy po podłączeniu samego kabla słyszycie że zostało podłączone urządzenie
odpowiem w twoim stylu - nie wiem, nie korzystam z dzwiekow systemowych.

uwierz mi, ze wiem czym jest kabel USB i rowniez niedorzecznym jest dla mnie sterownik dla niego (co z reszta juz dalem do zrozumienia wyzej), ale wiem tez, ze bez tego sterownika jest problem z podlaczeniem wielu urzadzen nokii do komputera. nie wnikam jak i dlaczego ten sterownik dziala. po prostu jest.
skoro nie uzywasz ich telefonow nie wiem czy zasadnym jest, abys sie wypowiadal w temacie, w ktorym nie masz doswiadczenia...

#448941  autor: viewsonic666
 27 gru 2010, 01:27
thonka jak ty się mylisz:/ kolega półprzewodnik jest znany na elektrodzie i często korzystałem z jego rad... a zwykły kabelek micro(chyba micro :D albo mini:D bo i tak to samo jesttylkoże mniejsza wtyczka od strony telefonu) to jest parę kabelków podłączinych odpowiednio i żadnego scalaczka, a że udało ci się połączyć DKU-5 lub ca-42 do n73 po zainstalowaniu sterowników ponieważ tam siedzi scalaczek :)

#448943  autor: thonka
 27 gru 2010, 02:15
viewsonic666, nie bede sie powtarzac, bo kolega Polprzewodnik nie ma telefonu nokii i nie wie o tym, ze taki sterownik musi byc (jakos jak podlaczam kabel z n73 to komunikatu o wykryciu sprzetu nie ma - to tak ad tego co wczesniej zostalo juz napisane...).
sprobuj bez tego sterownika podlaczyc telefon nokii w trybie pc suite o ile masz symbianowa nokie (ovi suite przy instalacji instaluje osobno ten sterownik, usun go i sprawdz)...
ja wlasnie przed chwila zrobilem to po raz kolejny, i po po raz kolejny telefon nie jest wykrywany... po ponownym zainstalowaniu sterownika do kabla dziala. magia?

bez tego sterownika telefon zostanie wykryty tylko jako pamiec masowa.

dalej widze nie rozumiesz clou sprawy - nie chodzi o to, czy wierze czy nie temu czym jest kabel usb, bo dobrze wiem jak jest zbudowany, niemniej jednak bez tego sterownika telefon ciezko jest podlaczyc...

temat umarl, autor od jego zalozenia sie nie wypowiadal, a Wy nie wiem po co go drazycie...