• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #431178  autor: lennox2
 22 wrz 2010, 21:13
Witam. Swoje rozterki z wyborem telefonu po kradzieży mojej N95-2 opisałem już w temacie HTC HD2, który początkowo planowałem kupić na raty po stracie mojej enki. Analizując wszelkie "za" i "przeciw" rozstałem się z ostatecznie już z pomysłem kupna HTC lub Samsunga i9000, decydując się (jak mi się wydawało ostatecznie) na N8. Teraz jednak, kiedy Nokia przesunęła o miesiąc premierę tego telefonu, zastanawiam się, czy czekać, czy skończyć swoją udrękę (chwilowo jestem skazany na wyciągniętą z głębokiej szuflady Nokię 3510i :kwasny: ) i nie kupić właśnie E72, która ostatnio wpadła mi w oko w Saturnie...

Dlatego będę wdzięczny obecnym i byłym użytkownikom za informacje w temacie (dla mnie punktem odniesienia jest N95-2):

1/ to jest tej samej generacji telefon, czy nieco nowszy technologicznie od N95?
2/ jak funkcjonuje odtwarzacz muzyczny (funkcjonalność i jakość dźwięku)
3/ ilość ramu? W mojej n95-2 miałem zaraz po starcie nieco ponad 80 mb, po odpaleniu się Handy Shella spadało do ok. 70, co jednak jest i tak więcej, niż w E52 kolegi, która ma coś koło 40! A jak sprawa wygląda w E72?
4/ czy bez większego problemu zainstaluję tam takie aplikacje, jak np. X-lator, Xplore, best profiles, pogoda od epocware (nie mam na myśli Handy Weather)?
5/ jak działa nawigacja na tym telefonie? Mam świadomość, że z racji mniejszego o 0,4 " wyświetlacza czytelność będzie mniejsza, ale ta nawigacja od Nokii dorównuje Garminowi, który miałem zainstalowany na mojej ence?
6/ Ile głośników ma ten telefon - dwa, podobnie jak N95 czy też moja poprzednia, N73, czy też tylko jeden? A jeżeli 1, to jak z głośnością i jakością, kiedy prowadzi się rozmowę przez głośnik zewnętrzny?
7/ biegam trochę i uprawiam Nordic Walking, dlatego potrzebna mi jest dośc dobra bateria; podczas treningów słucham muzyki lub audioboka przez słuchawki bluetoth, oraz mam włączoną aplikację Endomondo (coś w rodzaju nawigacji, tyle tylko, że nie prowadzi nas [czyli ekran nie jest podświetlony], a mierzy ilośc pokonanych kilometór, spalonych kalorii oraz czas, a jednocześnie wysyła symultanicznie te dane na serwer, gdzie rysuje nam mapę przebytej trasy); moja N95-2 wytrzymywała ok. 4 godziny treningu z odpaloną aplikacją Endomondo i jednoczesnego odtwarzania muzyki. Jak to się ma do E72?
8/ robię dośc sporo fotek - jak się ma aparat z E72 do tego, który miałem w N95-2? Jaka jest jakość zdjęć i filmów? Posiada osobny spust uruchamiający aplikację aparatu foto i jednocześnie uruchamiający migawkę, czy jest to jakoś inaczej rozwiązane?

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje i sugestie. :padam: :padam: :padam:

Odi profanum vulqus et arceo

#431425  autor: mkforever1
 24 wrz 2010, 09:29
Witam ponownie,
ad.1 - lepszy procesor, brak akceleratora 3d, nowszy symbian, szybsze działanie ale brak możliwości grania w gry 3d wykorzystujące akcelerator - nie warto się tym przejmować bo takich gier jest bardzo mało :)
ad.2 i ad.3 nie pomogę bo nie miałem okazji dłużej używać tego telefonu :)
ad.4 - co do aplikacji to raczej nie będzie problemu z ich instalacją
ad.5 - Garmin to Garmin :) bardzo duże możliwości zarządzania mapami, mapy topograficzne, i generalnie bardzo dobry program do nawigacji, mnie osobiście Ovi Maps wystarczają i uważam że są całkiem fajne :) Co do Garmina to powinien działać na E72 więc problem odpada. Jeśli chodzi o ekran to miałem E71 (kupiłem po N95-2) i wyświetlacz był mniejszy i to znacząco a co za tym idzie nawigacja gorzej czytelna ale dało się jej używać :)
ad.6 - mogę powiedzieć na przykładzie E71 czyli poprzednika że głośniczek był jeden, całkiem porządny, głośny i wyraźny, w E72 powinno być podobnie choć z tego co zauważyłem jest ciszej - ocena subiektywna, głośne otoczenie :)
ad.7 - bateria w E72 jest dużo lepsza niż N95-2 także spokojnie sprosta Twoim wymaganiom :)
ad.8 - aparat ciężko mi ocenić nie oglądałem zdjęć nim zrobionych na PC ale z tego co widziałem na ekranie telefonu jest gorszy. Tutaj test telefonu z przykładowymi zdjęciami z aparatu dla porównania - http://testy-gsm.pl/artykuly/id/510/Tes ... -Nokia-E72

Tak na marginesie, ja byłem względnie zadowolony po przejściu z N95-2 na E71 - brakowało dobrego aparatu i pionowej pracy ekranu a co za tym idzie były problemy znaczną częścią gier, programy niemal wszystkie te które używałem na N95-2 działały na E71 :)

Pozdrawiam,

#431428  autor: lennox2
 24 wrz 2010, 09:46
Test przeczytałem, dzięki za linka. Ten telefon ma autorotację ekranu? A jak wygląda sprawa nawigacji? W jednym teście wyczytałem, że za "głosową nawigację należy dopłacić", w innym - że jest darmowa... To jak jest w końcu?

#431460  autor: dario321
 24 wrz 2010, 11:55
zalezy to z jakiej aplikacji do GPS'a bedziemy korzystac i jakie funkcje ustawimy :wink:

#431492  autor: lennox2
 24 wrz 2010, 13:49
Chodzi mi oczywiście o tą nokiową nawigację :D A tak przy okazji - ma ktoś z Was ten telefon z Plusa? Chodzi mi o to, czy Plus sporo namieszał w tej słuchawce swoim softem, czy można brać śmiało?

#431548  autor: mkforever1
 24 wrz 2010, 17:50
Plus nie miesza dużo w telefonie, jest animacja startowa, końcowa, motyw ew. tapety, skróty internetowe i właściwie tyle :) Autorotacji nie ma, rotacji również. Tylko tryb poziomy. Nawigacja Ovi Maps jest darmowa dla E72 - w całości tzn nawigacja głosowa również :)

Pozdrawiam,

#431552  autor: dario321
 24 wrz 2010, 17:54
sa jeszcze predefiniowane ustawieia konfiguracji wap,gprs itp.

#431759  autor: dario321
 25 wrz 2010, 18:13
kuwejt,odpowiedz;
mkforever1 pisze:Autorotacji nie ma, rotacji również.
...wiec nie mozna ;-)

#431829  autor: maniek89
 26 wrz 2010, 11:37
Mysle nad tym telefonem bo chcialbym qwerty. Nie chcialbym rezygnowac zbytnio z mozliwosci e51. Jakbyscie porownali jakosc zdjec w stosunku do n95? Dorownuje?
Czy jest duzo lepiej na tle zdjec w stosunku do innych E-series? ( ze do e51 to wiem ze napewno ;D) Bo w zasadzie porzebuje takiej e51 z dobrym aparatem z AF

#432010  autor: orson_dzi
 26 wrz 2010, 22:47
maniek89 pisze:Czy jest duzo lepiej na tle zdjec w stosunku do innych E-series?
W E72? Zdecydowanie lepiej.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#432011  autor: ywis
 26 wrz 2010, 22:47
kuwejt pisze:Można wyciszać połączenie przychodzące i budzik obracając telefon wyświetlaczem w dół?
Można.
lennox2 pisze:A tak przy okazji - ma ktoś z Was ten telefon z Plusa?
Jest zrobiony brandzik plusa, ja mam co prawda z Play ten telefon i również jest brand.

#432013  autor: maniek89
 26 wrz 2010, 23:05
jak sie ma jakosc zdjec w stosunku to n95? Jestescie w stanie powiedziec?

#432130  autor: lennox2
 27 wrz 2010, 19:13
Gdzies w necie, bodaj na GSMArena znalazłem przy tym telefonie komentarz, że po jakiejś tam aktualizacji nie można odtwarzać plików muzyczny, przelanych na kartę z własnych źródeł, np. ripp własnego CD, a tylko pliki kupione w internetowych sklepach... To jakiś żart, czy faktycznie Nokia wprowadziła w tym telefonie taki idiotyzm?

#432186  autor: orson_dzi
 27 wrz 2010, 22:07
Test.
Poczytaj, porównaj, oceń.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#432191  autor: lennox2
 27 wrz 2010, 22:17
OK, dzięki, ale co z tą muzyką? Naprawdę nikt nie wie, czy ten telefon odtworzy utwory wgrane na kartę pamięci, a zrippowanie w własnej, a nie zakupionej w internetowym sklepie muzycznym, płytki CD?

[ Dodano: 2010-10-05, 13:02 ]
Kupiłem ją jednak i już wiem, że faktycznie była "przez chwilę" aktualizacja, która blokowała odtwarzanie muzyki z innych źródeł, niż zakup w Internecie... Na szczęscie Nokia wycofała szybko ten idiotyzm... Ale ja nie o tym - nie mogę skonfigurować poczty e-mail tak, aby nowe wiadomości wyświetlały mi się na ekranie :zawstydzony: Mam konto w gmailu, no i przy konfiguracji konta podałem zarówno adres mailowy jak i hasło, a mimo to nadal na ekranie wyświetla mi się "skonfiguruj pocztę e-mail", a pod spodem "Mail for Exchange"... Ale i w jednym, i w drugim (nie mówiąc już o ekranie głównym) mam cały czas "0" nowych wiadomości... mimo, że mailów otrzymuję kilkanaście dziennie... Może mnie ktoś oświecić, co ja takiego źle zrobiłem, że mój telefon nie pobiera e maili z konta?

Z góry dzięki za pomoc...