Witam ponownie,
ad.1 - lepszy procesor, brak akceleratora 3d, nowszy symbian, szybsze działanie ale brak możliwości grania w gry 3d wykorzystujące akcelerator - nie warto się tym przejmować bo takich gier jest bardzo mało

ad.2 i ad.3 nie pomogę bo nie miałem okazji dłużej używać tego telefonu

ad.4 - co do aplikacji to raczej nie będzie problemu z ich instalacją
ad.5 - Garmin to Garmin

bardzo duże możliwości zarządzania mapami, mapy topograficzne, i generalnie bardzo dobry program do nawigacji, mnie osobiście Ovi Maps wystarczają i uważam że są całkiem fajne

Co do Garmina to powinien działać na E72 więc problem odpada. Jeśli chodzi o ekran to miałem E71 (kupiłem po N95-2) i wyświetlacz był mniejszy i to znacząco a co za tym idzie nawigacja gorzej czytelna ale dało się jej używać

ad.6 - mogę powiedzieć na przykładzie E71 czyli poprzednika że głośniczek był jeden, całkiem porządny, głośny i wyraźny, w E72 powinno być podobnie choć z tego co zauważyłem jest ciszej - ocena subiektywna, głośne otoczenie

ad.7 - bateria w E72 jest dużo lepsza niż N95-2 także spokojnie sprosta Twoim wymaganiom

ad.8 - aparat ciężko mi ocenić nie oglądałem zdjęć nim zrobionych na PC ale z tego co widziałem na ekranie telefonu jest gorszy. Tutaj test telefonu z przykładowymi zdjęciami z aparatu dla porównania -
http://testy-gsm.pl/artykuly/id/510/Tes ... -Nokia-E72
Tak na marginesie, ja byłem względnie zadowolony po przejściu z N95-2 na E71 - brakowało dobrego aparatu i pionowej pracy ekranu a co za tym idzie były problemy znaczną częścią gier, programy niemal wszystkie te które używałem na N95-2 działały na E71