• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #430394  autor: kowcio
 19 wrz 2010, 11:08
Witam

Mam od jakiegoś miesiąca Nokię E51, kupiłem ją nową na allegro.
Problem występuje od początku. Po przypatrzeniu się w obraz wyświetlany przez wyświetlacz widać, że obraz lekko faluje- odświeża się, czy coś w tym stylu. Widać to głównie w miejscu, gdzie jest wskaźnik naładowania baterii. Widać to także, gdy przy zablokowanej klawiaturze przyjdzie nowy SMS i pojawi się podświetlony wygaszacz z godziną (czarne tło).

Moje pytanie brzmi następująco- czy to może wpłynąć na żywotność LCD? Jakoś bardzo mnie to nie przeszkadza, ale pytam z ciekawości. Mam gwarancję jeszcze przez rok, więc mogę go oddać, jeśli jest to powód do obaw (nie chcę, żeby mi padł po gwarancji, bo sam będę musiał go kupić i wymienić).
Poza tym, nie wiem czy naprawą mi to, bo tego aż tak bardzo nie widać- trzeba się przypatrzeć i najlepiej wieczorem, jak ciemno jest.

Od czego może się tak dziać? Telefon odkąd jest u mnie nie był narażony na wilgoć (noszę go w torbie lub w kieszeni, nawet jak deszcz lał to na pewno się nie zamoczył), nigdy nie spadł, jedynie to na słoneczku czasami się opalał ;)

Ktoś spotkal się z takim przypadkiem w E51?

PS. W ogóle trafiłem na idealną E51, nie ma żadnych wad, z którymi miałem do czynienia w pierwszej E51 i jestem b. zadowolony z niej :-)

#430619  autor: dario321
 20 wrz 2010, 11:27
moze jakis filtr lub cos podobnego szwankuje.oddaj na testy do serwisu.

#430647  autor: Jaca
 20 wrz 2010, 13:05
Jest to wada ekranu, spotykana często w tanich podróbkach. Najlepiej zanieść telefon do serwisu gdzie wymienią ekran, bo takie falowanie nie powinno mieć miejsca.

#430699  autor: dario321
 20 wrz 2010, 16:36
gdy mialem e51 to ekrn byl od casio,a u Ciebie?

#431672  autor: kowcio
 25 wrz 2010, 09:42
dario321 pisze:gdy mialem e51 to ekrn byl od casio,a u Ciebie?
A jak mogę to sprawdzić, jakiś programik, aplikacja?
Tak żebym jej nie musiał rozkręcać.
Oddawane do serwisu jest mi nie na rękę, bo raz, że zostanę bez telefon, a dwa, że bardzo wygodnie mi się z niej korzysta i :mrgreen:
Podróbka to nie będzie, bo telefon na pewno w 100% nowy i oryginalny miałem,

#431680  autor: abramek92
 25 wrz 2010, 10:07
Miałem takie coś u siebie w E51. Wystarczyło rozkręcić, przeczyścić gniazdo LCD i złożyć.
Pomogło.

#431857  autor: maniek89
 26 wrz 2010, 14:35
W mojej mialem cos takiego ale jak byly upaly wiec zrzucilem to na wysokie temperatury a moj egzemplarz ma juz 2 lata i nic sie nie dzieje , nie dzialo z tego powodu wiec ja bym to olal zwyczajnie. Jeszcze rok powinna mi pociagnac do konca umowy.