• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #413921  autor: stypulkovski
 30 cze 2010, 13:03
Witajcie.

Słowem wstępu: trafiła mi się okazja kupna E90 po okazyjnej cenie, postanowiłem więc skorzystać. Nie bez znaczenia było też to, że poszukiwałem "internetowego" telefonu. Jednak cena była najważniejszym za - w efekcie E90 w kolorze mocca jest u mnie ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Telefon jest bardzo duży, jeśli używamy go jak...telefon, czyli pionowo. Wszystko się diametralnie zmienia, gdy będziemy używać telefonu w pozycji poziomej - rozmiar jest wręcz idealny, nie za duży, nie za mały ;)

Obrazek

Jest też ciężki. Ale za to solidnie wykonany i z dobrych materiałów...no, może poza ramką plastikową obok metalowej pokrywy baterii.

Danie główne - QWERTY. Jest odpowiedniej jakości i dobrze wyprofilowane, dzięki czemu (po krótkim przyzwyczajeniu) pisanie jest prawdziwą przyjemnością. Ponad rzędem cyfr jest rząd klawiszy szybkiego dostępu do wybranych funkcji i klawisz własny, pod którym możemy zapisać wybraną przez nas funkcję. Są dwa Shifty, dwa Alty, Tab, Enter...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Największa zaleta: po kropce zdanie automatycznie zaczyna się z dużej litery. Rewelacja po prostu.
Największa wada: jest jakaś? :)

Ekran wewnętrzny jest genialny, o ogromnej rozdzielczości (800x352, 3,9"). Widok odtwarzacza muzycznego na wewnętrznym ekranie powala.
Ale gdy popatrzymy na zewnętrzny: "łeee, brzydki ;)". Ale to jest QVGA na 2-calowym ekranie. A gdy popatrzymy przez chwilę na J700... ;-)

Obrazek
Obrazek

Bardzo ładnie gra na głośnikach, dobrze głośnościowo i genialnie jakościowo. Na słuchawkach, nawet fabrycznych też jest bardzo dobrze. Są dobre basy, ale czasem brakuje wysokich tonów.

Aparat robi dosyć ładne zdjęcia, choć może trochę mało ostre. Za to filmy są bardzo dobrej jakości.

Konkluzja: "Głupi jesteś, ten telefon ma wszystko." - usłyszałem od siostry, gdy jej oznajmiłem, że mam w planach sprzedać E90. Jakby nie patrzeć, to prawda. Bardzo dobry przy Internecie, wygodne QWERTY, rewelacyjny ekran, dobre opcje multimedialne...czego chcieć więcej? ;)
I nie wiem, czy nie zostanie ze mną.

Test będzie, ale trochę później.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2010, 20:14 przez stypulkovski, łącznie zmieniany 2 razy.

#413929  autor: @lfon$o
 30 cze 2010, 13:28
Przecież ten model ma podświetlaną qwerty. Spróbuj użyć tego przycisku z żarówką.

#414019  autor: kerim36
 30 cze 2010, 18:41
przycisk "zarowki" w lewym gornym rogu i nagle stanie sie jasnosc na klawiaturze :)

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#414030  autor: stypulkovski
 30 cze 2010, 19:42
Dzięki wam ;-). I mogę pisać swobodnie po nocach ;).

Zdjęcia inne podeślę, bo ( :oops: )...yyy...nie ustawiłem ostrości na dużą :oops: .
Po każdym uruchomieniu aplikacji aparatu ustawienia się resetują i muszę ustawiać ostrość od nowa. Nokio, WHY? :(

Gdyby mu wcisnęli ksenona, lepszą baterię i grał trochę głośniej, telefon byłby absolutnie nie do przebicia.

Z góry sorry za słabą jakość zdjęć prezentujących telefon - nie wziąłem ze sobą do Oławy statywu... :shock: .

Osc.

Samplowe wideo z E90.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2010, 13:55 przez stypulkovski, łącznie zmieniany 1 raz.

#414159  autor: thonka
 01 lip 2010, 11:00
co do pisania z wielkiej litery po kropce to chyba kazdy nowszy symbian ma te funkcje ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#414177  autor: stypulkovski
 01 lip 2010, 12:47
Być może. Ale jednak w smartfonie z Symbianem, który ma pełną QWERTY, to i tak ogromny plus.

Druga bateria, SoundMAGIC PL11 + przejściówka - telefon idealny ;).

#414200  autor: Worczynski
 01 lip 2010, 14:22
A jak rozmiar?:) Przyzwyczaiłeś się już do dużego klocka w torbie? Bo w kieszeni raczej nosić jej nie da rady?

Jazz do łez:)

#414215  autor: stypulkovski
 01 lip 2010, 14:49
Worczynski pisze:Bo w kieszeni raczej nosić jej nie da rady?
Nie lubię obcisłych dżinsów, tylko luźne (najlepiej krótkie) spodenki, a schudłem ostatnio, więc najzwyczajniej w świecie mi spodnie spadają :smt005. Jakby nie patrzeć, waga jest dość uciążliwa. Nie da rady nosić tego w dżinsach - już z K810i są problemy, a z E90 nie dałoby rady we wszystkich wymiarach.

Telefon pionowo, jak pisałem, mało wygodnie leży w dłoni.

#414216  autor: Worczynski
 01 lip 2010, 15:03
No, ale z drugiej strony biznesmeni noszą nesesery, więc wielkość telefonu to drugorzędna sprawa. Kwestia noszenia tego telefonu w kieszeni koszuli jest raczej załatwiona, choćby się chciało to sie nie da:P A bateria jak?

Jazz do łez:)

#414219  autor: stypulkovski
 01 lip 2010, 15:13
Worczynski pisze:Kwestia noszenia tego telefonu w kieszeni koszuli jest raczej załatwiona, choćby się chciało to sie nie da
Dokładnie. Wystaje ekran i "jeszcze trochę". ;-)
Worczynski pisze:A bateria jak?
Tu jest pies pogrzebany. Muszę kupić nową baterię, bo chyba średnio obiektywne jest to, co napiszę. Naładowałem baterię w nocy. Wstałem koło południa ( :smt005 ), sprawdziłem GG, parę rzeczy na SB napisałem i posta w tym temacie bodajże, pół godziny muzyki z głośnika i 1 film z YT, oraz zdjęcie. Cały czas jestem w zasięgu 3G/HSDPA. I telefon prosi o prąd :shock:.

#414225  autor: thonka
 01 lip 2010, 15:44
zalatw sobie energy profilera i jbak task mana ;)

pierwszym sprawdz jakie jest zuzycie energii (nie powinno byc wieksze niz ok 0,2W przy 'chodzeniu' po menu), drugim zamykaj niepotrzebne programy.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#414237  autor: stypulkovski
 01 lip 2010, 16:20
I właśnie - tylko włączony Energy Profiler i średnio 0,3 W.
Chodzenie po menu - koło 0,8 W.

Wymieniać baterię?

#414240  autor: kowcio
 01 lip 2010, 16:22
Oscypek pisze:I właśnie - tylko włączony Energy Profiler i średnio 0,3 W.
Zakup oryginalną baterię na allegro.pl i będzie ok ;-) Ten telefon aż tak tragicznie nie trzymał, on dobra baterię ma (tzn. wiesz, jak będziesz hulał po necie to codziennie będzie ładował, to chyba oczywista oczywistość).

Tylko kupuj na bardziej pewnej aukcji, a nie najtańszej.

#414248  autor: stypulkovski
 01 lip 2010, 16:34
Lipa.
No ale nic, może się pogodzę z wydatkiem.

Na czuwaniu koło 0,08-0,12 W.

#414250  autor: thonka
 01 lip 2010, 16:44
nie masz wlaczonego BT albo opcji skanowania w poszukiwaniu sieci wifi co jakis czas (takie puste 4 kwadraciki)?
u mnie max. przy chodzieniu po menu to 0,4W srednia to ok. 0,25W, w spoczynku nie przekracza 0,1W

nic innego nie przychodzi mi do glowy dlaczego moze byc takie zuzycie.

sprawdz, czy nie ma nowszego softu dla tego modelu, jezeli nie, to zawsze mozesz zrobic formata i wtedy zobaczyc, czy dalej tyle pobiera.

#414290  autor: stypulkovski
 01 lip 2010, 19:40
Wyłączyłem praktycznie wszystko, co się da.
No nic, bateria nie spuchnięta, może dobra? ;)

Zrobię formata. Nie pomoże - aktualizacja softu.

#414319  autor: thonka
 01 lip 2010, 22:14
Oscypek, rob rob, zawsze to mniejszy koszt niz kupno baterii ;)

#432111  autor: stypulkovski
 27 wrz 2010, 16:48
Poszedł HR, potem poszło NSU.

Przy okazji się dowiedziałem, że mam oprogramowanie z 7.xx.xxx (nie pamiętam). Zaktualizowało mi do 400.xx.xxx ;)

Plus też za to, że telefon działa szybciej i stabilniej ;)

Będzie test, może za 2-3 tyg. ;)
Niedługo Communicator pójdzie pod młotek, więc pytajcie, póki mam E90.

Bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła jakość i głośność połączeń. Jest dużo lepiej niż w K810i (który pod tym względem jest dobry). Klawiatura numeryczna też okazała się całkiem wygodną - dużo lepiej od J700, nieco gorzej od K810i.

Na standardowych ( :!: ) słuchawkach gra dobrze jakościowo, ale trochę za cicho. O czymś to świadczy ;)

#432189  autor: maniek89
 27 wrz 2010, 22:11
Ogladalem video z tego telefonu, ktore zamiesciles? Ile klatek na sekundę ona kręci? Bo powiem że zaskoczyla pozytywnie. No i jakbys mogl wrzucic kilka zdjec w roznych warunkach plus jakies makro zeby zobaczyc mozliwosci AF?

#432193  autor: stypulkovski
 27 wrz 2010, 22:22
Wszelkie dane pokazują, że to 30 fps. I rozdziałka VGA ;)

Zdjęcia wrzucę jutro. Dam po 3 krajobrazu, 3 makro i 3 nocne. W każdej kategorii podział na ostrość dużą i normalną ;)