• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #402537  autor: Xy
 04 maja 2010, 11:27
O taka: http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1617 ;) Jak to działa? Jak się sprawuje? Bardzo awaryjna? Dotyk oporowy jest ok? Można napisać smsa czy prędzej człowiek w szał wpadnie? OVI Maps dają radę czy Garmina lepiej wgrać? Nawigacja działa tak samo jak w moim telefonie? Symbian widzę, że nowszy, a jak z jego działaniem? W ogóle każde info na temat owej Nokii potrzebuję.
Tematu jako takiego zbiorczego z opiniami o 5230 nie znalazłem więc zapodaję ;)
PS. Telefon nie dla mnie ;)

EDIT:
OVI Maps są na karcie pamięci czy w telefonie? Nie będą kolidowały z Garminem na przykład?

Od doświadczonego użytkownika chyba można wymagań poprawnego tytułu postu nie uważasz? ;)
Ostatnio zmieniony 04 maja 2010, 12:22 przez Xy, łącznie zmieniany 1 raz.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#403406  autor: margeo
 08 maja 2010, 14:20
Ponawiam pytanie mojego Poprzednika :wink: . Ma ktoś doświadczenie z tym telefonem? Doszły mnie słuchy, że GPS nie chce działać bez wspomagania AGPS, co wiąże się z kosztami. Używam 6220 classic i w nim nie ma problemu - GPS działa także bez karty sim, a jak to wygląda w 5230? W ogóle zastanawiałem się ostatnio, dlaczego w reklamach niektórych telefonów jest informacja, że posiada GPS z AGPS, a w innych, że posiada Mapy Nokia z AGPS - to sugerowałoby, że nawigacja jest możliwa jedynie przy połączeniu z netem, a co za tym za granicą wiązałoby się z olbrzymimi kosztami (więc lepiej pozostać przy moim obecnym 6220cl.).

POZDRAWIAM!

#403407  autor: orson_dzi
 08 maja 2010, 14:28
Xy pisze:Jak to działa?
Jak bliźniacze 5530 i 5800 z tym, że jak dla mnie minimalnie szybciej.
Xy pisze:awaryjna?
Nie spotkałem się z niczym. Ale jest najlepiej wykonana tej trójki, bo jako jedyna nie trzeszczy od nowości :P .
O nawigacji w tym modelu nic nie wiem. Muzyka na takim samym, bardzo wysokim poziomie.
Dotyk też zbliżony do 5530 i 5800. Całkiem to wygodne ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#403572  autor: margeo
 08 maja 2010, 22:04
hmm... Po przeczytaniu wątku: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php ... sc&start=0
a także przejrzeniu specyfikacji kilku modeli nokii mam wrażenie, że chyba nie bez znaczenia jest to oznaczenie w reklamach, że telefon posiada AGPS lub GPS... Zobaczcie na stronie nokii specyfikację np. 6220 classic albo 6710 navigator, a później 6700 classic i 5230... W przypadku dwóch pierwszych jest wymieniony i GPS, i AGPS. W dwóch pozostałych - tylko AGPS, co jednak może sugerować, że połączenie z netem jest wymagane ZAWSZE przy korzystaniu z Nokia Maps

POZDRAWIAM!

#404679  autor: Xy
 14 maja 2010, 12:47
Hop do góry bo druga osoba u mnie sie zastanawia nad tym telefonem i zbieram każde info.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#404682  autor: lakiluk78
 14 maja 2010, 12:55
Nie zastanawiajcie się tylko kupujcie fakt mam 5230 od niecałego miesiąca ale spoko niema problemu z nia wiadomo jak w każdym telefonie sa jakies niedociągniecia jeśli chodzi o GPS jest tak sygnał szybciej łapie jeśli masz włączone AGS czyli wspomaganie przez sieć ale jeśli w ustawieniach dasz tryb offline i wyłączysz AGS to nie polączy z siecią i nie bedziesz nic płacic. Bez wspomagania trezba troche dłużej czekac na sygnał ale masz za darmo. Podobno w jak masz Garmina to szybciej łapie niewiem nie sprawdzałem może się skusze. SMS sie fajnie pisze w metodzie słownikowej jeśli chodzi o QWERTY jak dla mnie wolno się pisze ale da sie żyć. Ekran bez problemu nie trzeba się mocować z nim internetu nieużywam to niepowiem co jak.

#406493  autor: Palacz
 25 maja 2010, 00:14
Jezeli chodzi o nawigacje to owszem OVI dziala ale zabulisz od pyty jezeli duzo jezdzisz
a chyba nie o to chodzi prawda? :roll:

Nokia maps moze jest i za darmo ale uzytkowanie nawigacji wiaze sie z kosztami.
Jezeli chcesz miec za free navi to zainstaluj sobie w 5230 Garmina albo Sygic-dzialaja niezle.

W 5230 mam ustawiony tylko GPS zintegrowany i nawigacja śmiga.
Jezeli chodzi o problemy z 5230 to ja stwierdzilem ze słyszalnosc głosu rozmowcy
(w moom aparacie) jest duzo gorsza niz w starym 6300 (!) -jutro wybiore sie do serwisu.

Nastepna sprawa: mam zainstalowane pare programow na karcie pamieci
i zauwazylem ze telefon nie chce sie właczac...
i dopiero po wyjeciu karty wlacza soie normalnie.
Juz wielokrotnie slyszalem ze 5230 lubi sie wieszać.

W sumie telefonik sympatyczny ale w obliczu telefonow innych marek na podobnym
poziomie, Nokia 5230 jest taka sobie czyli ujdzie.

Mam swoje zdanie ale sie z nim nie zgadzam

#406504  autor: thonka
 25 maja 2010, 04:09
Palacz, a Ty dalej swoje wypisujesz... nie wiem czy nie potrafisz skonfigurowac ovi, zeby poprawnie dzialalo bez internetu czy powtarzasz przeczytane gdzies brednie, ale ovi calkowicie dziala offline.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#406550  autor: Xy
 25 maja 2010, 10:06
Palacz pisze:Jezeli chcesz miec za free navi to zainstaluj sobie w 5230 Garmina albo Sygic-dzialaja niezle.
Czyli da się tak jak u mnie? Rewelacja :)

Palacz pisze:W 5230 mam ustawiony tylko GPS zintegrowany i nawigacja śmiga.
Lux ;)

Jezeli chodzi o problemy z 5230 to ja stwierdzilem ze słyszalnosc głosu rozmowcy
(w moom aparacie) jest duzo gorsza niz w starym 6300 (!) -jutro wybiore sie do serwisu.
Ciekawe czy jest tak cicho jak u mnie ;) Nokia 6300 jest baaardzo głośna - słyszę osobę z głośnika przy głośności na max ;)

Palacz pisze:Nastepna sprawa: mam zainstalowane pare programow na karcie pamieci
i zauwazylem ze telefon nie chce sie właczac...
i dopiero po wyjeciu karty wlacza soie normalnie.
Juz wielokrotnie slyszalem ze 5230 lubi sie wieszać.
Moja tez sie wiesza. Restart załatwia sprawę. Poza tym nie sadze aby oprocz Garmina byly zainstalowane jakieś inne programy.

Palacz pisze:W sumie telefonik sympatyczny ale w obliczu telefonow innych marek na podobnym
poziomie, Nokia 5230 jest taka sobie czyli ujdzie.
Z zapodanej oferty w Orżnij ta Nokia to najlepsza propozycja moim zdaniem. Samsungi drogie i dość mizerne, a do LG nikt u mnie nie ma zaufania.

[ Dodano: 25 Maj 10, 10:07 ]
thonka pisze:Palacz, a Ty dalej swoje wypisujesz... nie wiem czy nie potrafisz skonfigurowac ovi, zeby poprawnie dzialalo bez internetu czy powtarzasz przeczytane gdzies brednie, ale ovi calkowicie dziala offline.

Skoro Garmin działa za free (bez łączenia się z netem) to OVI Mapy tak samo - proste i logiczne :-)

#406580  autor: Palacz
 25 maja 2010, 13:54
thonka pisze:Palacz, a Ty dalej swoje wypisujesz... nie wiem czy nie potrafisz skonfigurowac ovi, zeby poprawnie dzialalo bez internetu czy powtarzasz przeczytane gdzies brednie, ale ovi calkowicie dziala offline.
No dobra moze i tak jest jak twierdzisz
wiec poprosze o instrukcje jaki config w 5230 zrobic zeby dzialala bez netu
(w trybie offline Ovi mi nie dziala wiec hmm...) :roll:

#406584  autor: dario321
 25 maja 2010, 14:12
aby ovi mapy nie laczyly sie z siecia ustaw ptaszka ( V ) tylko przy zintegrowany GPS-w ustawieniach pozycjonowania.
jesli twierdzisz,ze mapy ovi lacza sie z siecia,a masz ustawione jak napisalem to pewnie pobieraja sie dane o najblizszych kawiarniach,stacjach tankowania itp. ale te dane pobieraja sie bo sam kliknales by sie pobraly :wink:

#406862  autor: Palacz
 26 maja 2010, 23:34
dario321 pisze:ale te dane pobieraja sie bo sam kliknales by sie pobraly
Sie same pobieraja?
Ale odpowiedzi wyraznej jak dotad nikt nie udzielił.... :P

#406882  autor: thonka
 27 maja 2010, 08:41
Palacz, pisalem Tobie w innym temacie jak mam ustawione i kilku znajomych - nie pobiera nam nic. jest tez masa ludzi na pewnym forum o symbianach i ludzie tez jakos potrafia sobie skonfigurowac ovi tak, by im nic nie pobieralo.
jezeli Ty uwazasz, ze sie tak nie da to twoj problem.

tryb offline (z ew. specjalnie spreparowanym punktem dostepu) + zostawienie tylko opcji zintegrowany gps.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#406930  autor: dario321
 27 maja 2010, 13:35
Palacz- darmowa jest mapa i glos,ktory prowadzi.a informacje o najblizszej kawiarni itp. wzgledem Twojej pozycji sa pobierane z sieci :arrow: czego jeszcze nie rozumiesz?

#408945  autor: shootem
 05 cze 2010, 20:00
A ja mam pytanie z trochę innej beczki. Co się dzieje, gdy podczas nawigowania przychodzi połączenie? Czy po jego zakończeniu trzeba od początku ustawiać nawigację, czy aplikacja się minimalizuje? Mam na myśli oczywiście rozmowę bez pośrednictwa zestawu słuchawkowego i temu podobnych. Szukam i nie mogę znaleźć tej informacji. Ojciec jest zainteresowany tym telefonem, znalazł nawet fajną ofertę, ale zachowanie telefonu w takich sytuacjach jest dla niego ważne i od tego uzależnia ostateczną decyzję...

Przyroda postąpiła z nami jak łotr. Im kto bardziej w życiu zmądrzeje, tym bliżej do jamy.
Stanisław Lem

#408956  autor: thonka
 05 cze 2010, 20:42
shootem, pewnie, ze nawigacja sie minimalizuje, a potem w razie czego dziala w tle podczas rozmowy ;) koszczysz rozmowe i mozesz spokojnie przelaczyc sie z powrotem na nawigacje.

#408965  autor: shootem
 05 cze 2010, 21:18
thonka, dzięki. Mój ojciec ześwirował trochę po tym, jak usłyszał od kolegi, że mu się nawigacja wyłącza w jego Nokii, kiedy ktoś dzwoni. Tylko że tamten ma N96 czy temu podobny wynalazek i mapy od innego niż Nokia dostawcy. Może w tym problem.

Swoją drogą ta 5230 to ładny telefon. Gdyby nie to, że nie czuję się na siłach, żeby korzystać z czegoś bez fizycznej klawiatury, pewnie sam bym się skusił... A właśnie, jak u niej z trwałością? Nie trzeszczy po kilku tygodniach używania?

PS.: thonka, mieliśmy te same teksty w podpisach. Aż mi głupio ;)

Przyroda postąpiła z nami jak łotr. Im kto bardziej w życiu zmądrzeje, tym bliżej do jamy.
Stanisław Lem

#408967  autor: thonka
 05 cze 2010, 21:26
shootem, powiem inaczej - nie jestem pewien na 100%, ale u mnie takie cos nie ma miejsca. jest nawigacja wlaczona czy to garmina, czy tez ovi i nic sie nie wylacza.

#408985  autor: shootem
 05 cze 2010, 22:19
Na mój chłopski rozum nowsza (niż w np. e71) wersja Symbiana nie powinna mieć problemu z aplikacją nawigacyjną i ją zminimalizować przy przychodzącym połączeniu. Ale postęp nie zawsze postępuje równo;) A co na moje pytania odpowiedzą użytkownicy Nokii 5230?

Stanisław Lem