• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #393056  autor: Sig
 14 mar 2010, 12:02
Dzień dobry,

Chyba skasowałem sobie wszystkie wiadomości SMS - wysłąne jak i odebrane, a także coś z poczty. Jak?

Zacząłem na powaznie bawić się z Google Calendar. Kiedyś do synchronizacji używałem CalSync60, ale teraz widzę, że nie jest już to program darmowy. Bez większego zastanawiania trafiłem na podstronę Google o aplikacjach mobilnych, informującą, że synchronizacja jest też możliwa przez Mail for Exchange. Hej, przecież ja to mam.... Po kolei.

Wywaliłem CalSync
Zacząłem ustawiać profil MfE (nie było żadnego) według wskazówek Google:
http://www.google.com/support/mobile/bi ... wer=147951
Zawsze wybierałem na synchronizację manual, zatrzymaj stare wydarzenia itd.
Zaznaczyłem tylko wydarzenia oraz kalendarz
Dwa razy próbowałem wpisywać hasło, zawsze pojawiał się błąd, dałem sobie spokój, chciałem poszukać rozwiązania na forum Google, podczas gdy...
Patrzę, a tutaj nie widać na 'stronie startowej' telefonu informacji o moich 20 nieprzeczytanych SMS. Wchodze w odebrane, pusto. Wysłane, pusto (sms). Idę do MfE i kasuję profil. Nic nie pomaga. Zaglądam do poczty - są wiadomości tylko że sprzed jakiegoś roku -0 chyba wtedy po raz drugi ustawiałem skrzynkę.

Nie jestem do końca przekonany, czy to na pewno MfE jest winowajcą. _Chyba_ na samym początku, kiedy zobaczyłem że na ekranie startowym nic nie ma i próbowałem wejść do wiadomosci był komunikat o tym, że nie można odczytać z karty pamięci. Karta pamięci chyba jednak działa, bo zwyczajnym eksploatorem z Office widze zapisane na niej pliki.

Restartowałem telefon, nadal nic nie ma. Cóż, będzie mi przykro jeżeli tych wiadomosci nie odzyskam, ale może one nadal dizycznie są w telefonie? Korci mnie, żeby spróbować wyjąć/włozyć kartę, no ale to raczej nie jej problem... Ostatni backup mam sprzed kilku tygodni. Poczty mi nie szkoda, w końcu to bodajże imap więc wszytko się zsynchronizuje, tylko te SMSy... Operator nie ma zapewne usługi ich ponownego przysłąnia? Zrezzta, one byy z kilku numerów (kart sim), eh :-(.

Edit: Ale wstyd... Tak to jest jak się panikuje - ustawienia, zmienić z pamięci telefonu na kartę... Pewnie usunięcie MfE coś zresetowało, na razie widze sms pwewnie reszta też... Głupio założyłem - skoro tego nie ruszałem, to jak mogło się zmienić?

Pierwszy wynik z Google podpowiedział:
http://discussions.europe.nokia.com/t5/ ... d-p/577728

Gdyby ktoś miał jakies uwagi do konfiguracji MfE i czy to działa z kalendarzem Google 9może być tryb read only), to byłbym wdzieczny