• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #383890  autor: meras
 29 sty 2010, 15:20
Witajcie!

Mam do was wielką prośbę. Posiadam Samsunga Omnia HD. Od tygodnia całkowicie naładowana bateria nie potrafi wytrzymać 12 godzin. Przed tą przypadłością trzymała 4-5 dni. Nie zauważyłem powolnego zużycia baterii, stało się tak z dnia na dzień.

Proszę o sugestie, porady, które mi pomogą się z tym uporać. Telefon w takim stanie jest nie du użytku. Na stronie Samsunga pisze, iż bateria nie podlega gwarancji...

Ewentualnie proszę o wskazanie miejsca w którym będę mogł zakupić oryginalną baterię.

Pozdrawiam i z góry dziekuję
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, 17:38 przez meras, łącznie zmieniany 1 raz.

#383912  autor: Ramirez
 29 sty 2010, 16:54
Ponieważ to jest telefon na symbianie to pierwsze skojarzenie jakie mi przyszło do głowy to zainstalowany program do nawigacji Garmin???
W niektórych telefonach instalacja tego programu (w wersji 5.00.20 lub nowszy) powodowała takie same objawy. Telefon zamiast 3-4 dni w stanie czuwania potrafił paść po 10-16 godzinach leżenia.
A jeżeli to nie to, to najlepiej zrobić format, może to od jakiegoś innego programu...

#383914  autor: thonka
 29 sty 2010, 17:28
Ramirez, od wersji 5.00.50 ta przypadlosc nie wystepuje - mozna wylaczyc card runner'a z poziomu garmina.

meras, co ostatnio instalowales? zobacz jakie masz wlaczone aplikacje w tle. zobacz czy nie masz dostepnego na swoj model energy profilera na wzor nokii, program ten potrafi pokazac dokladnie w ktorym momencie pobor energii skacze.

u mnie przypadlosc byla taka, ze telefon chocby raz po uzyciu wifi skonczyl korzystac z sieci bezprzewodowej, to i tak co minute skanowal eter w ich poszukiwaniu, az do ponownego wlaczenia telefonu. pomoglo dopiero wylaczenie z pulpitu aplikacji do skanowania w poszukiwaniu sieci wifi.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#383930  autor: dario321
 29 sty 2010, 19:11
thonka pisze:pomoglo dopiero wylaczenie z pulpitu aplikacji do skanowania w poszukiwaniu sieci wifi.
czyli zwykle wylaczenie skanowania wlan :wink:

meras- co ostatnio instalowales?

#383956  autor: thonka
 29 sty 2010, 20:44
dario321 pisze:czyli zwykle wylaczenie skanowania wlan
nie wylaczenie skanowania tylko wywalenie tej aplikacji z pulpitu. to dwie rozne sprawy...
wylaczenie = masz dalej na pulpicie komunikat "skanowanie wlan wylacz." - takie cos nic nie dawalo. telefon dalej szukal co minute sieci pobierajac po prawie 1w energii, podczas gdy normalnie pobieral 0,04-0,06w.
wywalenie = usuniecie z aktywnych aplikacji skanera wlan poprzez ustawienia personalizacyjne.

przy okazji: aplikacja skanera wlan, o ktorym pisze jest jedna sprawa, sprawdzanie dostepnosci sieci bezprzewodowych przez telefon w okreslonych odstepach czasu (osobna opcja w ustawieniach wlan) to juz zupelnie inna para kaloszy i nie sa to tozsame ustawienia.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#384209  autor: meras
 30 sty 2010, 23:43
Fakt, instalowalem dwie aplikacje, byly to gry pod nokie 5800 Assasin Cred i jakies samoloty. Obie odinstalowalem, zrobilem hard reset telefonu. Garmina mam dobre 4miesiące i napewno nie jest przyczyna tego stanu. Bateria dalej nie trzyma.

Wybaczcie ale nie mam polskich znakow

Pozdrawiam.

#384331  autor: thonka
 31 sty 2010, 17:09
po hard resecie dalej tak krotko trzyma? ciezka sprawa w takim razie. zainstaluj na telefonie nokia energy profilera - dziala na samsungach z symbianem.
wylacz wszystkie aplikacje w tle (nie wchodz na internet przez wifi), pusc skanowanie i na jakis czas odstaw telefon na bok (5-10 minut wystarczy). jezeli skoki poboru pradu sa w tych samych odstepach czasu to jest to sygnal, ze telefon sam co jakis czas wykonuje okreslona operacje (u mnie tak bylo z wifi mimo wylaczenia skanowania sieci).

#384388  autor: znawca
 31 sty 2010, 22:07
A karta pamięci/pamięć wbudowana? Formatowałeś ją?
Być może tam tkwi problem i dlatego hard reset nawet go nie ruszył, tym bardziej jeśli po nim przywracałeś dane z kopii zapasowej.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#384789  autor: meras
 02 lut 2010, 10:42
Wczoraj sformatowałem pamięć wewynetrzną, kartę oraz hard reset. Wgrałem spowrotem jedynie kontakty. Po nocy została jedna kreska baterii...

#384797  autor: dario321
 02 lut 2010, 11:19
serwis samsunga?

#384816  autor: meras
 02 lut 2010, 12:37
Gdzieś na stronie Samsunga wyczytałem, że bateria nie podlega gwarancji. Ale mogę się mylić.

#384821  autor: dario321
 02 lut 2010, 13:02
a skad wiesz,ze problemem jest bateria?

#384828  autor: meras
 02 lut 2010, 13:43
Nie mam pewności oraz nie wiem jak to sprawdzić. Dlatego zwróciłem się do was :)

#384835  autor: znawca
 02 lut 2010, 14:15
meras pisze:Nie mam pewności oraz nie wiem jak to sprawdzić. Dlatego zwróciłem się do was :)
Musiałbyś włożyć do telefonu inną baterię i sprawdzić jak zadziała. Jeśli poprawnie, to znaczy, że ty masz uszkodzoną, jeśli nie to znaczy, że masz coś z telefonem/softem.
Ewentualnie odwrotnie. Włożyć swoją baterię do innej Omni :wink:

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#385047  autor: meras
 03 lut 2010, 04:04
Nie ma innej rady? Ciężko o kogoś z tym telefonem w mojej okolicy.

#385061  autor: dario321
 03 lut 2010, 09:39
udanie sie lub wyslanie telefonu do serwisu i uzyskanie odpowiedzi 8)

#385747  autor: kowcio
 06 lut 2010, 13:01
Na baterie i wszystkie akcesoria (przewody, ładowarki, słuchawki etc.) jest udzielana 6cio miesięczna gwarancja.
Polecam poczytać książeczkę gwarancyjną.