• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #383756  autor: witkos997
 28 sty 2010, 20:15
Witam
Mam pytanie odnosnie kupna noki6220c znalazłęm na allegro nokie w opisie pisze ze nowa lecz pisze takze ze bez gwarancji Czy moze byc nowy telefon bez gwarancji???
Prosze o pomoc i zgory dzieki. :)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, 17:29 przez witkos997, łącznie zmieniany 1 raz.

Witkoś997

#383801  autor: ciuchcia
 28 sty 2010, 23:44
może być. Mógł "spaść z ciężarówki", mogł być zakupiony przez osobe prywatna, lezec 2 lata i teraz jest sprzedawany (chociaz to akurat nie w tym przypadku), mogl byc zakupiony przez kogos taniej i na dowodzie zakupu jest nizsza kwota niz ta, za ktora chce Ci go sprzedac (sam tak ostatnio nowa drukarke sprzedawalem :)a to mile widziane nie jest. Pewnie jest jeszcze kilka mozliwosci, ktore mi teraz umknely. Nalezy pamietac, ze nawet jesli nie ma gwarancji, a kupujesz od firmy nalezy domagac sie dowodu zakupu i obowiazuje 2 letnia rekojma ( z tym ze po 6 miesiacu to Ty musisz udowodnic, ze nie traktowales telefonu mlotkiem).

#383820  autor: dario321
 29 sty 2010, 09:22
mogl tez byc kupiony za granica i jest bez paragonu z numerem imei i bez podbitej karty :-)

#383871  autor: witkos997
 29 sty 2010, 14:02
Własnie telefon nie jest od firmy tylko od jakegos goscia nie.
A powiedzcie mi moze wiecie czy jak zamowiłem telefon za przesyłka kurierska za pobraniem to moge otworzyc paczke i sprawdzc co jest w srodku, i jezeli bedzie przedmit niezgodny z opisem to czy moge nie pryjac paczki ??????????

Witkoś997

#383878  autor: dario321
 29 sty 2010, 14:32
mysle,ze tak

#383883  autor: thonka
 29 sty 2010, 14:59
witkos997, nowy bez gwarancji to najczesciej:
- brak dowodu zakupu
- zalany telefon
- sciagniecie simlocka w nieautoryzowany sposob

telefon z zagranicy nie ma tu nic do rzeczy, bo nokia ma gwarancje europejska i pozwala ona serwisowac w Polsce telefony zakupione w innym kraju o ile byly przeznaczone do sprzedazy na ten konkretny kraj (oczywiscie wymagana gwarancja + dowod zakupu).

co do sprawdzenia paczki to owszem masz taka mozliwosc i powinienes to zrobic w obecnosci kuriera - przy ew. uszkodzeniu/braku zgodnosci kurier ma obowiazek spisac protokol reklamacyjny/szkody.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#383888  autor: aizo
 29 sty 2010, 15:20
Czy masz info w opisie ,że telefon jest sprawny ?

Połączenie nie może być zrealizowane.

#383928  autor: dario321
 29 sty 2010, 19:07
podaj link i Ci napiszemy czy warto to kupowac :)

#383950  autor: vinc
 29 sty 2010, 20:33
witkos997 pisze:A powiedzcie mi moze wiecie czy jak zamowiłem telefon za przesyłka kurierska za pobraniem to moge otworzyc paczke i sprawdzc co jest w srodku, i jezeli bedzie przedmit niezgodny z opisem to czy moge nie pryjac paczki ??????????
Nie ma takiej możliwości przy zwykłej paczce... Byś miał taką możliwość musi być wykupiona specjalna usługa w firmie kurierskiej.
thonka pisze:co do sprawdzenia paczki to owszem masz taka mozliwosc i powinienes to zrobic w obecnosci kuriera - przy ew. uszkodzeniu/braku zgodnosci kurier ma obowiazek spisac protokol reklamacyjny/szkody.
Protokół uszkodzenia paczki można spisać, ale dopiero przy widocznych śladach uszkodzenia przesyłki, widocznych bez konieczności otwierania paczki - uszkodzony foliopak lub karton. Inaczej możliwość sprawdzenia przesyłki jest po wykupieniu odpowiedniej usługi, tak jak pisałem wyżej.

Obrazek

#384967  autor: ciuchcia
 02 lut 2010, 21:57
vinc, z tego co mi wiadomo nalezy podpisac odbior przesylki - nastepnie mozna ja otworzyc - jesli cos sie nie zgadza spisuje sie od razu protokol.

#385182  autor: vinc
 03 lut 2010, 18:59
ciuchcia jeśli odbierzesz i sprawdzisz, że coś się nie zgadza po otwarciu paczki, to odsyłasz na własny koszt...

Obrazek

#385296  autor: ciuchcia
 03 lut 2010, 22:57
vinc, tak - tu sie zgadzam. Jesli nie zostala oplacona opcja, ze mozesz odebrac przed pokwitowaniem odbioru odsylasz na wlasny koszt, a formularz jedynie potwierdza, ze to nie Ty rozwaliles sprzet.