• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #383435  autor: Bonxon
 27 sty 2010, 11:22
Zwracam się głównie do użytkowników serii N i do wszystkich, którzy są zaznajomieni zwłaszcza modelu N85. Oto moje pytania i prośby:
* W N85 nie ma migawki mechanicznej?
* Jaki jest zakres czułości ISO aparatu?
* Czy wyświetlacz jest dużo gorszy w słońcu od tradycyjnych lcdków?
* Ile wynosi czas od otwarcia osłony obiektywu do wykonania zdjęcia w warunkach dobrego/złego oświetlenia
* Czy jest możliwość szybkiego podglądu (i powiększenia) zdjęcia bezpośrednio po jego wykonaniu?
* Jak wygląda kwestia GPSu - czy szybko łapie satelity, czy można z tego korzystać za darmo, a jeśli nie to ile to kosztuje?
* Czy zdjęcie simlocka wiąże się z utratą gwarancji (czy gwarancji udziela operator czy Nokia)?
I prośba:
- Proszę o przesłanie paczki zdjęć z tego aparatu, najlepiej robionych w dobrych/złych warunkach oświetleniowych, z 'lampą' i bez, w trybie sportowym [high iso]/automatycznym.

#386596  autor: mkforever1
 09 lut 2010, 22:03
Bonxon pisze:W N85 nie ma migawki mechanicznej?
Jest mechaniczna przesłonka obiektywu która się automatycznie otwiera po uruchomieniu aparatu i chyba się zamyka w momencie robienia zdjęcia - ale pewien nie jestem, już jakiś czas nie mam tego telefonu.
Bonxon pisze:* Jaki jest zakres czułości ISO aparatu?
Tutaj nie potrafię pomóc.
Bonxon pisze:* Czy wyświetlacz jest dużo gorszy w słońcu od tradycyjnych lcdków?
W słońcu jest praktycznie nieczytelny. Moim zdaniem pod tym względem gorzej niż lcd, choć to chyba nie reguła że lcd jest bardziej czytelne niż oled w słońcu - w N86 czytelność jest przyzwoita, a to też oled.
* Ile wynosi czas od otwarcia osłony obiektywu do wykonania zdjęcia w warunkach dobrego/złego oświetlenia
To zależy, przy czystym sofcie po zakupie telefonu to kwestia sekundy może 2, przy zainstalowanej dużej liczbie aplikacji telefon trochę wolniej reaguje.
Bonxon pisze:* Czy jest możliwość szybkiego podglądu (i powiększenia) zdjęcia bezpośrednio po jego wykonaniu?
Podglądu tak, powiększenia nie.
Bonxon pisze:* Jak wygląda kwestia GPSu - czy szybko łapie satelity, czy można z tego korzystać za darmo, a jeśli nie to ile to kosztuje?
GPS przy wspomaganiu sieci łapie satelity w przeciągu kilku-kilkunastu sekund. Bez wspomagania potrafi mu to zając nawet kilka minut. Korzystanie może być darmowe :) Więcej na SymbianOS bądź na Ipmarcie.
Bonxon pisze:* Czy zdjęcie simlocka wiąże się z utratą gwarancji (czy gwarancji udziela operator czy Nokia)?
Raczej tak, ale może się mylę.

Osobiście nie polecam tego modelu, wady to: nieczytelny wyświetlacz w słońcu, przeciętnej jakości obudowa, bardzo kiepska klawiatura, slider który w wielu przypadkach już od nowości ma znaczne luzy. Lepiej np. N95 8GB kupić albo dołożyć trochę i wybrać N86 jeśli zależy nam na wyświetlaczu oled który moim zdaniem ma rewelacyjne kolory i bardzo czarną czerń :)

Pozdrawiam,

#386723  autor: znawca
 10 lut 2010, 14:37
Zakres ISO jest pewnie podobny, co w N95... czyli maks 800...
Na pewno nie 1600, bo nawet najnowsza N86 nie ma tyle...

Przesłonka rzeczywiście zamyka się podczas robienia zdjęcia. Czyli działa podobnie, jak migawka :wink: Wszystkie fotograficzne Nokie tak mają.

I generalnie też polecam N86, a najlepiej INNOV8 jeśli komuś zależy na zdjęciach, lub N95/N82 jeśli 5 mpix spokojnie wystarczy. N85 robi gorsze zdjęcia od starszych modeli, dlatego, że w tym telefonie, podobnie jak w N79 i N96 zamontowano inny moduł aparatu niż w N95 (chyba inna ogniskowa), który okazał się gorszy...

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#386744  autor: DJ-W
 10 lut 2010, 15:48
A ja mogę polecić z czystym sumieniem tą N85.Mam ja już ponad 1.5 roku i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.Żadnych luzów itp. wszystko działa ok.Więc dziwią mnie te wypowiedzi.Trzeba najpierw być użytkownikiem wyżej wymienionego modelu a póżniej wypisywać o nim opinie.

#386939  autor: mkforever1
 11 lut 2010, 10:59
DJ-W pisze:A ja mogę polecić z czystym sumieniem tą N85.Mam ja już ponad 1.5 roku i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.Żadnych luzów itp. wszystko działa ok.Więc dziwią mnie te wypowiedzi.Trzeba najpierw być użytkownikiem wyżej wymienionego modelu a póżniej wypisywać o nim opinie.
Byłem użytkownikiem :) Koło 3 miesięcy posiadałem ten telefon.

Pozdrawiam,