• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #379233  autor: zduniasklad
 07 sty 2010, 21:17
Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum:)
Mam nadzieje ze moze tutaj ktos mi pomoze,bo opisalem moj problem na forum noki n73 ale tam prawie nikt mi nie odpisywal :]
A wiec przejde do meritum sprawy:
bede sie streszczal o co mi chodzi...
W grudniu minał rok jak jestem posiadaczem nokii n73 ME(w play'u)-jakze szczesliwym(do czasu :]),bo telefon bardzo mi sie podoba :D ,ale jest jedno ALE,a mianowicie gdzies od maja br z telefonem zaczely dziac sie bardzo rozne rzeczy,a konkretnie wyskakiwaly mi problemy typu:"Błąd systemu" jak chcialem ustawic budzik lub wejsc w kontakty ,poza tym gdy chcialem wejsc w odtwarzac muzyki to telefon nie reagowal,nie chcial po prostu uruchomic roznych aplikacji...Poza tym gdy sie rozladowal to juz nie dalo rady go wlaczyc,gdyz po uruchomieniu caly czas palil sie bialy ekran i nic nie dalo sie zrobic...
No ale przeciez od czego jest gwarancja :smt004 wiec poszedlem zanioslem telefon do salonu play i musialem czekac miesiac na jego powrot :evil:
No i telefon dzialal,ale przez miesiac tylko,bo potem znowu te same problemy :( zanioslem drugi raz,telefon wrocil z serwisu ale po szybkim czasie ponownie te same bledy...
Generalnie to telefon byl juz 3 razy w serwisie i nic nie pomaga:( ciagle to samo-w gwarancji mam wpisane ze naprawa interfejsu...myslalem zeby napisac im pismo o wymiane telefonu,ale ta sprzedawczyni w salonie mi powiedziala ze napisac moge ale na wymiane telefonu nie mam co liczyc :cry:
No ale jakies wyjscie musi byc prawda?Czekam na jakies porady
bede bardzo wdzieczny
pozdrowki dla wszystkich:)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2010, 22:25 przez zduniasklad, łącznie zmieniany 1 raz.

#379236  autor: znawca
 07 sty 2010, 21:50
Jakie aplikacje intalujesz w telefonie? Być może, któraś z nich powoduje błędy.
Masz soft z Play'a? Jeśli tak, to radziłbym zmienić go na oryginalny od Nokii. Softy od operatorów generalnie gorzej działają. Niestety możesz gwarancje utracić przez to.
Rozumiem, że format telefonu nic nie daje? Tzn. każda zmiana/"naprawa" softu to format przy okazji. Przywracałes dane po formacie? (opcja przywróć dane z karty pamięci - wcześniej musisz kopie zapasową pamięci zrobić) Jeśli tak to mogłeś ten błąd też przywrócić.
Spróbuj zmienić soft na nokiowski. Jeśli mimio wszystko dalej zależy ci na gwarancji, to zrób format i nie przywracaj danych... tzn. tylko kontakty z karty SIM sobie przegraj, a po za tym wszystko wyczyść. Sprawdź jak telefon zachowuje się z kartą pamięci i bez niej. Możliwe że problem jest na kracie. Zrób format karty na kompie.
To tak na początek.

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#379247  autor: zduniasklad
 07 sty 2010, 22:19
Jasli chodzi o to co samemu robilem w telefonie to probowalem paru rzeczy,a mianowicie:
robilem format karty(tutaj podczas zgrywania z powrotem tych aplikacji ktore na niej byly wyskoczyl blad i paru aplikacji(teledyskow i zdjec)ponownie nie zgralo sie na telefon,poza tym aktualizowalem softa z oryginalnej strony nokii,telefon dzialal dobrze ale moze z 3-4 dni i potem znowu te same bledy,przywracalem ustawienia fabryczne,robilem format przez nacskanie nastepujacych klawiszy: "power","3","*","zielona sluchawka"-ale to w ostatecznosci gdy po rozladowaniu telefon sie juz nie wlaczal-tzn caly czas byl bialy ekran...generalnie to nie mam juz pomyslu co zrobic :? :? :?
Soft jest chyba z playa,a jak to generalnie sprawdzic jai jest?
Moze sprobuje sprawdzic jak jest z ta karta,tzn nie bede jej moze wkladal do telefonu i zobacze jak sie telefon bez niej zachowuje(choc wydaje mi sie ze juz to probowalem,ale dobrze nie kojarze bo juz naprawde wielu opcji probowalem :? :? )
Nie wiem czy juz po raz 4 zanosic telefon i czy to ma sens jezeli bede musial na niego ponad miesiac(jak zazwyczaj to mialo miejsce)czekac?A wy jak myslicie,warto pisac pismo do nich o wymiane aparatu na nowy badz chociaz inny?
Najgorsze jest to ze potrzebuje miec sprawny telefon praktycznie ciagle,a ja tu nawet sms-a wyslac nie moge :( :(

[ Dodano: 2010-01-07, 23:10 ]
Teraz probowalem zrobic moze znowu aktualizacje i podczas robienia kopii zapasowej wyskoczyl mi komunikat ze nie mozna skopiowac folderow:
wiadomosci
kontaktow
ustawien
aplikacji
?! Wie ktos moze o co chodzi :? :?
No masakra po prostu z tym telefonem :cry:

#379285  autor: dario321
 08 sty 2010, 08:50
jesli zalezy Ci na wiadomosciach to zrob ich kopie w pc suite a kontakty przenies na sim karte,chyba ze masz ich za duzo wiec tez do pc suite.
zdjecia i muzyke przenies z karty na kompa.
teraz wyjmij karte i zrob jej format w czytniku,ostatecznie formatuj przez telefon.
nastepnie wklep kod w telefonie *#7370#
po tym zabiegu mozesz na nowo powgrywac aplikacje i najlepiej pojedynczo w odstepach czasowych aby sprawdzic dzialanie telefonu.
w razie dalszych problemow zanies go do serwisu nokii,salon play'a olej.

#379561  autor: fortel
 09 sty 2010, 14:33
Nie wiem czy wiesz ale N73 to pre-fp1 i póki co trzeba wgrywać tylko aplikacje dedykowane do pre-fp1.Zakładam,że wiesz.Być może jest coś wgrane ,,nie na Twój telefon''?

#379703  autor: znawca
 09 sty 2010, 21:51
Da się zapisać kontakty na karcie SIM ?

Jeśli robienie kopii zapasowych nie działa, to albo jakiś specjalny program do tego (którego nie znam), albo musisz to przeboleć i wyczyścić karte i telefon bez uprzedniego kopiowania wiadomości. Aplikacji nawet nie próbuj przywracać, bo jest szansa, że to właśnie z ich powodu masz te problemy. Chyba, żeby tak jak mówi dario321 sprawdzić, co konkretnie zawadza, ale to i tak nie przywracaj ich z kopii zapasowej, tylko od nowa wgrywaj wszystko.

Mp3 i zdjęcia tylko sobie skopiuj na dysk, a potem format karty na kompie i format telefonu plus wgranie najnowszego softu. Ewentualnie możesz jeszcze zmienić soft na nokiowski, ale gwarancje przez to stracisz.

#379784  autor: zduniasklad
 10 sty 2010, 01:10
Wiatm was panowie po raz kolejny:)
Na wstepie chcialbym podziekowac za wszelakie porady i zainteresowanie moja sprawa:)
Teraz moze przedstawie wam jak wyglada sytaucja,a wiec:
ponownie zainstalowalem program pc suite(robilem 4 dni temu format kompa i tamten przepadl),tyle tylko ze wczesniej mialem chyba troszke inna wersje tego programu,tak mi sie bynajmniej wydaje.Nastepnie zainstalowalem program Nokia Software Updater.
Pozniej jak podpialem telefon przez kabel do kompa i wlaczylem program pc suite to wyskoczylo mi ze brakuje mi jakis aplikacji na telefonie i zaczely sie wgrywac,owczesniej pytajac czy chce je wgrac,byly to jakies trzy aplikacje(nie pomyslalem o tym by je zapisac :? ) Nastepnie zrobilem kopie zapasowa telefonu na komputerze(pozniej ja przywracajac), i przystapilem do (ponownej)aktualizacji softa poprzez program Nokia Software Updater.Jedno mnie zastanawia,a mianowicie podczas gdy robila sie aktualizacja wyskoczyl mi komunikat ze telefon stracil polaczenie z komputerem(nic z kablem nie ruszalem tak samo z telefonem-zreszta zawsze podczas aktualizacji wyskiwal mi taki komunikat :? ) Ale gdy pasek aktualizacji doszedl do konca wykoczyl komunikat ze aktualizacja przebiegla pomyslnie i wszystko dalej bylo tak jak w opsie aktualizacji,tzn telefon sie wylaczyl potem musialem wpisac pin itd.
Wyjalem karte pamieci z telefonu i czekalem co sie stanie.
Na drugi dzien troche mnie lapy swedzialy i wszedlem w ustawienia sieci bo chcialem zobaczyc co jest ustawione w opcji "Tryb sieci" i bylo tryb podwojny,wiec zmienilem na GSM(babka mi w salonie play'a powiedziala ze tak powinno byc ustawione by telefon sprawnie dziala,bo niby to jest po czesci powodem moich klopotow) wiec zmienilem na GSm wyskoczyl komunikat ze telefon sie zrestaruje i tak sie stalo,ale niestety sie juz nie wlaczyl :( :(
Wiedzialem co to oznacza,a mianowicie powrot do wczesniejszych klopotow:( wiec aby telefon wogole wlaczyc musialem znowu mu zrobic format uzywajac 4 przyciskow o ktorych wspominalem we wczesniejszym poscie. No i telefon juz sie Je**e tzn psuje :evil:
i co wy na to panowie powiecie?
Ps.Problem z brakiem skopiowania na kompa tych aplikacji byl spowodowany tymi moimi klopotami z telefonem,zrobilem mu format i wtedy dopiero udalo mi sie zgrac te wszystkie pierdoly na kompa.
Ale sie rozpisalem :P

#379792  autor: znawca
 10 sty 2010, 02:08
zduniasklad pisze:babka mi w salonie play'a powiedziala ze tak powinno byc ustawione by telefon sprawnie dziala,bo niby to jest po czesci powodem moich klopotow

Heh... Teoretycznie telefon nie ma prawa psuć się z powodu trybu podwójego... ale to w teorii. Proponuję zabrać się za Phoenixa i zrobić zdebrandować telefon - wgrać oryginalny soft Nokii, bo ten z Playa to jest jakiś lipny widać :smt011
Drugie wyjście (jak chcesz zachować gwarancje) to serwis Nokii, bo zaczynam myśleć, że to może być jakieś techniczne uszkodzenie... ale wtedy czemu by przez te kilka dni działało?

Wyczyść go jeszcze raz (fromat, wgranie softa, format karty) i tylko kontakty przywróć (ale staraj sie z karty SIM nie z kopii zapasowej) i działaj na czystym. Spradź czy też bedzie wszystko wariować.

PS
Teraz późno jest... rano może coś mądrzejszego ci napiszę ;)

#379884  autor: zduniasklad
 10 sty 2010, 16:07
A to jak myslicie:musze miec ustawiony tryb GSM,nie moze byc ten podwojny?
Czym to sie wogole rozni?
Zrobilem jeszcze raz aktualizacje i nie przywracalem kopii zapasowej na telefon,zobaczymy co teraz z tego bedzie :)
Skopiowalem tylko kontakty tak jak mi radziles znawca z karty sim.Moze cos teraz bedzie lepiej-zobaczymy ;)

#379886  autor: kowcio
 10 sty 2010, 16:20
zduniasklad pisze:A to jak myslicie:musze miec ustawiony tryb GSM,nie moze byc ten podwojny?
Czym to sie wogole rozni?
Tym, że jak będziesz w zasięgu 3G (UMTS) to telefon sam się przeloguje do tej sieci, a jak zasięg będzie słaby to wskoczy do GSMu. A jak ustawisz GSM, to zawsze będzie korzystał z GSMu.

W 3G jest szybszy internet i można przeprowadzac video-rozmowy. Poza tym siec jest mniej przepełniona. Tyle, że zasięg nie wszędzie jest i jest słabszy niż GSM.

#379891  autor: thonka
 10 sty 2010, 16:42
kowcio pisze:W 3G jest szybszy internet i można przeprowadzac video-rozmowy. Poza tym siec jest mniej przepełniona. Tyle, że zasięg nie wszędzie jest i jest słabszy niż GSM.
nie bez znaczenia jest tez to, ze przy wlaczonym trybie gsm bateria zuzywa sie troche wolniej ;)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#379914  autor: kowcio
 10 sty 2010, 17:48
thonka pisze:kowcio napisał/a:
W 3G jest szybszy internet i można przeprowadzac video-rozmowy. Poza tym siec jest mniej przepełniona. Tyle, że zasięg nie wszędzie jest i jest słabszy niż GSM.
nie bez znaczenia jest tez to, ze przy wlaczonym trybie gsm bateria zuzywa sie troche wolniej ;)
To jest naprawdę pojęcie względne. Przede wszystkim zalezy od mocy sygnału i sposobu wykorzystywania telefonu- jeśli zasięg będzie słabszy i będziemy rozmawiac bardzo dużo, to na pewno bateria szybciej się wyładowuje. Jednak u mnie na czasie czuwania telefon chyba dłużej wytrzymuje w 3G, jeśli za dużo się z niego nie korzysta..

#379920  autor: thonka
 10 sty 2010, 18:16
nigdy nie spotkalem sie z tym, zeby telefon trzymal dluzej na czuwaniu przy zasiegu 3g. nawet sami producenci podaja, ze czas czuwania przy zasiegu 3g jest krotszy niz przy zwyklym gsm.

mam n73, mam e71 i oba trzymaja srednio o dzien dluzej w trybie gsm. wiele osob z tego co czytalem tez ma podobme spostrzezenia.

klocic sie jednak nie zamierzam.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#379927  autor: zduniasklad
 10 sty 2010, 18:42
Czyli wnioskuje z tego ze w niczym mi nie bedzie przeszkadzalo to ze bede mial ustawiony tryb podwojny w opcji trybu sieci?
No poza tym ze bateria mi bedzie szybciej padala.
Nie wiem co ta babka z play'a sobie ubzdurala,ze telefon mi przez to szwankuje iz mam ustawiony tryb podwojny zamiast GSM :?

#379940  autor: thonka
 10 sty 2010, 19:47
zduniasklad pisze:Nie wiem co ta babka z play'a sobie ubzdurala,ze telefon mi przez to szwankuje iz mam ustawiony tryb podwojny zamiast GSM :?
powiedziala co wiedziala ;)
jezeli nie pomoze ponwne wgranie aktualizacji to zrob tak jak podpowiada znawca.
zmien product code (gdzies na forum jest jak to zrobic) i wgraj czysty soft. jednoczesnie pamietaj, ze zmieniajac PC jest mozliwosc, ze przy naprawie anuluja Ci gwarancje.