• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #378428  autor: jowita
 04 sty 2010, 09:00
..jak w temacie. Tylko wtedy data przeskakuje na następny dzień ;( A niestety, używam Nokii jako budzika codziennie Pn-Pt. Wcześniej wszystko działało dobrze, ale na nieszczęście musiałam zanieść Nokie do serwisu z powodu nie działających, wyskakujących klawiszy. Pomimo moich błagań, zaktualizowano mi dobrze działające oprogramowanie (tłumaczyli się, że mają takie zasady.) Odebrałam telefon z serwisu w piątek. Myślałam że wszystko jest w porządku. Poświęciłam kilka dobrych godzin na wgranie od nowa wszystkich programów i tematów, dlatego bardzo chciałabym uniknąć ponownej instalacji. Czy naprawdę nie da się nic zrobić bez tego?? Czy ten soft jest felerny? (300.34.56)
Czy ktoś też tak ma lub miał??

#378432  autor: Jedrker
 04 sty 2010, 09:24
ja mam identyczny problem z datą w e63 ;/
Nie mam pojęcia jak się pozbyć problemu ...

#378434  autor: jowita
 04 sty 2010, 09:29
Jedrker pisze:ja mam identyczny problem z datą w e63 ;/
Nie mam pojęcia jak się pozbyć problemu ...
A czy wiesz może, czy masz ten sam numer softu? Chciałabym wiedzieć, czy zawiódł ten konkretny punkt serwisowy, czy jest jakiś błąd w oprogramowaniu Nokii...

#378439  autor: Wiktor74
 04 sty 2010, 10:02
dziwne, bo ja mam w swoim e51 soft:
400.34.011 i podejrzewam że jest już nowsza wersja,
bo to jakiś już czas temu było aktualizowane
nie rozumiem skąd u Ciebie jest (300.34.56)
czyżby w serwisie wgrywali starsze wersje :?:

...jeśli tylko mogę, zawsze chętnie pomagam...

kupię nokię 5800 nową, gwarancja producenta, bez locka

#378441  autor: jowita
 04 sty 2010, 10:16
Wiktor74 pisze:dziwne, bo ja mam w swoim e51 soft:
400.34.011 i podejrzewam że jest już nowsza wersja,
bo to jakiś już czas temu było aktualizowane
nie rozumiem skąd u Ciebie jest (300.34.56)
czyżby w serwisie wgrywali starsze wersje :?:
Ja też tego nie rozumiem... Widziałam na stronie Nokii, że jest już 400... Aczkolwiek nigdy nie byłam za automatycznym aktualizowaniem oprogramowania, na zasadzie że skoro coś działa dobrze, to niech działa. Nie bardzo ufam temu serwisowi po tym, co się stało (Poznań, autoryzowany punkt Tell.) Jeśli się zdecyduję na ponowną naprawę, pójdę gdzie indziej.
Niestety, to wciąż nie rozwiązuje mojego obecnego problemu.

Czy uważacie. że naprawdę mogę zrobić tylko dwie rzeczy: albo zanieść telefon do serwisu, albo sama przeinstalować oprogramowanie?
Samo odzyskiwanie kontaktów, wiadomości i danych telefonu przez Nokia Suite trwa u mnie co najmniej godzinę...

#378448  autor: pawel400
 04 sty 2010, 11:01
jowita pisze:Nie bardzo ufam temu serwisowi po tym, co się stało (Poznań, autoryzowany punkt Tell.) Jeśli się zdecyduję na ponowną naprawę, pójdę gdzie indziej.
ale to, że zmienia Ci się sama data, to nie jest wina akurat tego serwisu :-) Żaden serwis nie wgrywa pisanego przez siebie oprogramowania, tylko wgrywa otrzymane oprogramowanie od producenta i czy wgrasz go w poznaniu, warszawie, czy gdańsku ono będzie zawsze takie samo :-) A sam problem zmiany daty nie dotyczy tylko E51, lecz chyba wszystkich nowych nokii :P Ja mam to samo w N95, miałem to samo w E66 i z tego co czytałem to w wielu innych telefonach jest to samo. Nie wiem czemu Nokia się nie zajmie tym problemem, nie jest to świeży problem, bo ja miałem to już ponad rok temu i wtedy już wiele osób zgłaszało ten problem Nokii a ona nic z tym nie robi :twisted:

#378450  autor: jowita
 04 sty 2010, 11:12
pawel400 pisze:
jowita pisze:Nie bardzo ufam temu serwisowi po tym, co się stało (Poznań, autoryzowany punkt Tell.) Jeśli się zdecyduję na ponowną naprawę, pójdę gdzie indziej.
ale to, że zmienia Ci się sama data, to nie jest wina akurat tego serwisu :-) Żaden serwis nie wgrywa pisanego przez siebie oprogramowania, tylko wgrywa otrzymane oprogramowanie od producenta i czy wgrasz go w poznaniu, warszawie, czy gdańsku ono będzie zawsze takie samo :-) A sam problem zmiany daty nie dotyczy tylko E51, lecz chyba wszystkich nowych nokii :P Ja mam to samo w N95, miałem to samo w E66 i z tego co czytałem to w wielu innych telefonach jest to samo. Nie wiem czemu Nokia się nie zajmie tym problemem, nie jest to świeży problem, bo ja miałem to już ponad rok temu i wtedy już wiele osób zgłaszało ten problem Nokii a ona nic z tym nie robi :twisted:
Rozumiem, co chciałeś powiedzieć. Ale w takim razie czemu nie miałam tego problemu przez cały rok użytkowania mojej E51, zanim zaniosłam ją do serwisu? A jeśli wiedzieli, że nowe oprogramowanie jest wadliwe, jeśli jest to tak powszechnie znany problem, to czemu je wgrali pomimo moich próśb, że tego nie potrzebuję, bo naprawa była mechaniczna.

A można zapytać przy okazji - jakie było ostatnie dobre oprogramowanie?
(to gdybym sama chciała pobawić się w serwis...)

#378451  autor: pawel400
 04 sty 2010, 11:19
jowita pisze:to czemu je wgrali pomimo moich próśb, że tego nie potrzebuję, bo naprawa była mechaniczna.
bo w serwisach w większości pracują tacy, co uważają się za najinteligentniejszych ludzi na świecie, a nawet czytać nie umieją i to że Ty im powiesz, napiszesz że mają nie ruszać oprogramowania to i tak je wgrają. Ja sam teraz walczę z serwisem samsunga, bo i rozwalili telefon i nie chcą się przyznać :evil:
jowita pisze:A można zapytać przy okazji - jakie było ostatnie dobre oprogramowanie?
szczerze mówiąc ja jak miałem E51 to miałem właśnie oprogramowanie które zaczynało się od chyba 2..... i nie zauważyłem tego problemu. No ale niestety nie da się wgrać starszego oprogramowania niż masz aktualnie wgrane, tzn można to zrobić, ale jest to dosyć ryzykowne podobno :-)

#378452  autor: jowita
 04 sty 2010, 11:27
pawel400 pisze:
jowita pisze:to czemu je wgrali pomimo moich próśb, że tego nie potrzebuję, bo naprawa była mechaniczna.
bo w serwisach w większości pracują tacy, co uważają się za najinteligentniejszych ludzi na świecie, a nawet czytać nie umieją i to że Ty im powiesz, napiszesz że mają nie ruszać oprogramowania to i tak je wgrają. Ja sam teraz walczę z serwisem samsunga, bo i rozwalili telefon i nie chcą się przyznać :evil:
Ha! A ja właśnie się zastanawiałam, czy za rok nie przejść np. na Samsunga...;(
pawel400 pisze:szczerze mówiąc ja jak miałem E51 to miałem właśnie oprogramowanie które zaczynało się od chyba 2..... i nie zauważyłem tego problemu. No ale niestety nie da się wgrać starszego oprogramowania niż masz aktualnie wgrane, tzn można to zrobić, ale jest to dosyć ryzykowne podobno :-)

Dzięki za ostrzeżenie. Przekopię się przez internet, na pewno ludzie pisali o swoich doświadczeniach z downgradem, i ocenię ryzyko... Nie chcę zostać bez telefonu, mimo że mnie ręka świerzbi... :evil:

#378453  autor: pawel400
 04 sty 2010, 11:33
jowita pisze:Ha! A ja właśnie się zastanawiałam, czy za rok nie przejść np. na Samsunga...;(
ja już nigdy nie kupię samsunga, nawet długopisu, jak zaczną je kiedyś robić :P U mnie to było tak, że oddałem OMNIE bo miałem słaby dotyk i go zrobili, ale po powrocie nie działała klawiatura, więc odesłałem go ponownie. Gdy wrócił, zobaczyłem anulowaną kartę gwarancyjną i opinie, że została mechanicznie uszkodzona płyta główna(pęknięcie). Między wizytami w serwisie nie używałem go w ogóle, nawet nie wyniosłem z salonu :-) Także na samsunga uważaj i ja nie polecam :-)
jowita pisze:Przekopię się przez internet, na pewno ludzie pisali o swoich doświadczeniach z downgradem, i ocenię ryzyko..
jeżeli nie znasz to poszukaj na tym forum, tam chyba widziałem opis downgradu KLIK

#378454  autor: Wiktor74
 04 sty 2010, 11:42
ja mam softa takiego jak wyżej napisałem
z budzikiem nie mam problemów
myślałem że to przez to ze mam na codzienny
ale zmieniłem sobie na dni robocze
dni robocze ustawiłem tylko niedziela :D
i pokazuje mi ze następny alarm w niedzielę 10/01/10
więc jest ok
chyba że źle zrozumiałem Twój błąd z budzikiem, jeśli tak to proszę o małe wyjaśnienie tego błędu
natomiast mam inny problem po zmianie softu z 300... na ten 400...
po tej aktualizacji, jak na nowo instalowałem GGPlus
to wyszła już nowsza wersja, która mi się nie daje zminimalizować na tel
jak muszę skorzystać z tel to najpierw trzeba zamknąć GGPlus
co mnie bardzo wkurza
więc na pytanie czy masz aktualizować softa ja Tobie nie odpowiem, tak czy nie
zawsze się przecież coś może spi.....ć za przeproszeniem

#378455  autor: jowita
 04 sty 2010, 11:48
Wiktor74 pisze: chyba że źle zrozumiałem Twój błąd z budzikiem, jeśli tak to proszę o małe wyjaśnienie tego błędu
Data zmienia się nie tyle zaraz, co kilkanaście minut po obudzeniu mnie przez telefon. Nie mam nastawionego budzenia 'w dni robocze' tylko codziennie nastawiam godzinę od nowa.
Jeśli nie nastawiam budzenia, nic się nie dzieje z datą. (Dziwne, co?..)
A przez około ro budził mnie idealnie i niczego nie zmieniał...

#378456  autor: pawel400
 04 sty 2010, 11:48
Wiktor74, problem polega na tym, że dziś jest 4.01, ustawiasz sobie budzik, na jutro(5.01) rano na 6:00. Jutro budzik zadziała i data pokazywana przez telefon jest poprawna czyli 5.01. Następnie po około godzinie, patrzysz na wyświetlacz telefonu a tam data 6.01. Sama się zmieniła bez żadnego powiadomienia i dopóki sam tego nie zauważysz, nie wiesz że data jest zmieniona. Przynajmniej u mnie tak to wygląda :-)

#378457  autor: jowita
 04 sty 2010, 11:50
pawel400 pisze: jeżeli nie znasz to poszukaj na tym forum, tam chyba widziałem opis downgradu KLIK
Bardzo dziękuję, poszukam.. I tak nie będę robić niczego pochopnie, zważywszy ile czasu to kosztuje...

#378458  autor: Wiktor74
 04 sty 2010, 11:52
aha, a to jest tylko przy jednorazowym budziku, czy dni robocze, czy codziennym czy tak ogólnie :?:
nie mam takiego problemu, nigdy nie miałem
nawet z softem starszym

#378459  autor: jowita
 04 sty 2010, 11:52
pawel400 pisze:Wiktor74, problem polega na tym, że dziś jest 4.01, ustawiasz sobie budzik, na jutro(5.01) rano na 6:00. Jutro budzik zadziała i data pokazywana przez telefon jest poprawna czyli 5.01. Następnie po około godzinie, patrzysz na wyświetlacz telefonu a tam data 6.01. Sama się zmieniła bez żadnego powiadomienia i dopóki sam tego nie zauważysz, nie wiesz że data jest zmieniona. Przynajmniej u mnie tak to wygląda :-)
Dokładnie tak jest u mnie - nie mam nigdy czasu aby zaobserwować ile mija minut przed zmianą, nie jest to od razu, tylko 'zaraz potem'... (mała pociecha)

#378461  autor: pawel400
 04 sty 2010, 11:54
Wiktor74, u mnie to się dzieje nie zależnie od tego czy się ustawi dni robocze, czy budzik codzienny, jest to zawsze.

#378462  autor: Wiktor74
 04 sty 2010, 11:56
to teraz już rozumiem
cieszę się że przynajmniej takie niespodzianki mnie omijają :lol:
i mam nadzieję że rozwiązanie problemu się znajdzie w końcu, skoro tyle to już podobno trwa
i ciekawy jestem od czego to zależy, że ktoś ma taki problem, a ktoś inny nie :?:

#378465  autor: Maly745
 04 sty 2010, 12:18
Miałem tek samo w mojej E51 teraz przy sofcie 400.34.011 problem zniknął

#378470  autor: jowita
 04 sty 2010, 12:40
Maly745 pisze:Miałem tek samo w mojej E51 teraz przy sofcie 400.34.011 problem zniknął
Hmm, a to ciekawe. Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Nie żebym nie uwierzyła, ale chciałabym mieć przekonanie, że to nie jest problem jednostkowy, tylko jakaś reguła działania różnych softów...