• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #371025  autor: Husek
 21 lis 2009, 15:36
1.Jak to jest z tą klawiaturą qwerty w Nokii 5530 XM? pisze się na niej łatwo, czy trudno? pisałem na Samsungu Avili i mimo, że pierwszy raz to robiłem, to było to dosyć wygodne. Ale Nokia ma mniejszy ekran, więc pisze się na niej gorzej?
2. Czy da się na nią zainstalować np. Opere Mini, SmartMovie, jakoś zrobić, żeby z flesza była latarka i miał stoper(czemu żaden Symbian nie ma tego w standardzie?!)?
3. Czy obudowa trzeszczy?
;).

#371032  autor: Barmar
 21 lis 2009, 16:45
1. Według mnie sms piszę się wygodnie. Nie mam może ogromnych palców, ale też nie małe i raczej nie mam problemów z pisaniem na klawiaturze qwerty.

2. Da się zainstalować Operę Mini jak i Mobile, jak jest ze SmartMovie to nie wiem, bo nie potrzebuje takiego programu. Są takie aplikacje do pobrania, które zamieniają flasha w latarkę, tak samo są także takie aplikacje jak stoper i wiele innych ciekawych rzeczy.

3. Nie powiem, że nie, ale ja jakoś w moi modelu tego szczególnie nie odczuwam, jest to ledwo słyszalne i zauważalne.

#371035  autor: Husek
 21 lis 2009, 17:06
widzę, że posiadasz ten telefon. W związku z tym mógłbyś mi coś jeszcze o nim napisać? Wady, zalety itp. Byłbym bardzo wdzięczny;p

#371041  autor: Barmar
 21 lis 2009, 17:24
Zalety to na pewno świetny wyświetlacz, dobry dotyk, świetnie gra, jak dla mnie wystarczający aparat chociaż nie ma co oczekiwać rewelacji, szczególnie kiedy jest słabe światło, wiele aplikacji, gier, bardzo dobrze działające WiFi, szybkość działania.

Wady... zależy co się uważa za wade, bo np: szkoda, że nie ma 3G, ale jeżeli się kupuje ten telefon to ze świadomością, że nie ma 3G, czy GPSu... Wadą dla kogoś może być aparat, chociaż dla mnie jak już wcześniej pisałem jest zadowalający. Czasem się zdarza, że fabrycznie wgrana przeglądarka i aplikacja OVI same się wyłączają.

Ja jestem bardzo zadowolony z tego telefonu.

#371047  autor: Husek
 21 lis 2009, 18:23
a właśnie, jak to jest z grami? czy da się grać w gry wysłane z 'niedotykowego' telefonu? czy znasz jakąś str. z grami na ten tel.?

#371059  autor: Barmar
 21 lis 2009, 19:03
Nie wiem dokładnie jak to działa z grami nie przeznaczonymi na ten telefon, ale jak są gry "niedotykowe" to pojawia się wirtualna klawiatura za pomocą której się steruje.
A stron z grami jest wiele. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce gry na s60v5 i znajdziesz sporo stron z grami i aplikacjami, najcześciej są to fora.

#371389  autor: tomko111
 23 lis 2009, 16:52
1.Jak to jest z tą klawiaturą qwerty w Nokii 5530 XM? pisze się na niej łatwo, czy trudno? pisałem na Samsungu Avili i mimo, że pierwszy raz to robiłem, to było to dosyć wygodne. Ale Nokia ma mniejszy ekran, więc pisze się na niej gorzej?
Pisze się bardzo dobrze, ekran jest bardzo czuły - gdy nie dasz rady pisać SMSów palcami zawsze masz do pomocy rysik. ;)
2. Czy da się na nią zainstalować np. Opere Mini, SmartMovie, jakoś zrobić, żeby z flesza była latarka i miał stoper(czemu żaden Symbian nie ma tego w standardzie?!)?
Tak, sam korzystam z Opery Mini i SmartMovie. Są aplikacje na symbiana dzięki którym zrobisz z telefona latarkę.
Husek pisze:3. Czy obudowa trzeszczy?
Zależy gdzie kupisz telefon. Moja nie trzeszczy.
Husek pisze:a właśnie, jak to jest z grami? czy da się grać w gry wysłane z 'niedotykowego' telefonu? czy znasz jakąś str. z grami na ten tel.?
Jasne, jest to możliwe, korzystasz po prostu z przycisków nawigacyjnych, które pojawią się na ekranie. Możesz pobierać zarówno gry java jak i na symbiana s60v5.

#372935  autor: Edgecution
 01 gru 2009, 21:26
Widzę , że jest to temat "pytający" więc też się podepnę... Więc tak... Nie wiecie może ile kosztuje tytułowa nokia 5530 w abonamencie 55 (Plus)??? Oczywiscie przy odnowieniu umowy :wink:

SE T230 -> Sagem Myx1-2 trio -> Nokia 6020 ->Se k750i ->Motorola V300 -> Samsung D900i -> SE k800i -> Samsung F480 (mój ulubiony fon szkoda ,że się go pozbyłem...) -> SE C902 -> Samsung Ultra Style w planach
 #372969  autor: SebaKRK
 02 gru 2009, 09:37
[1.Jak to jest z tą klawiaturą qwerty w Nokii 5530 XM? pisze się na niej łatwo, czy trudno? pisałem na Samsungu Avili i mimo, że pierwszy raz to robiłem, to było to dosyć wygodne. Ale Nokia ma mniejszy ekran, więc pisze się na niej gorzej?
3. Czy obudowa trzeszczy?

Ad.1 Dlamnie tak wygodna ze powoli zapominam jak to jest z tradycyjnym pisaniem esow czy czego kolwiek.

Ad.2 Tak da sie oba programy zainstalowac osobiscie do opery nie musialem nawet hakawac czy lamac systemu jak jest ze smartmovie niewiem bo nie uzywam jako latarke polecam aplikacje Strobe dziala takze jako stroboskop a po przesunieciu suwaka do samej gory swieci lampa ciagle stoper tez napewno znajdziesz jak i wiele innych aplikacji sporo tego jest.

Ad.3 obuduwa trzoche trzeszczy w moim egzemplarzu ale u kumpla juz nie zalezy od egzemplarza.

Ogolnie telefon super polecam bo warto dotyk rewelacja jak dlamnie a to ze wyswietlacz mniejszy niz w samsungu to nic nie przeszkadza. jak cos to pytaj postaram sie pomoc.

#373292  autor: tomko111
 03 gru 2009, 21:37
Edgecution, w syberyjskiej 55 na 24 miesiące, cena telefonu to: 149zł.

#380131  autor: mirimi
 11 sty 2010, 19:32
Witam, Mam zamiar nabyc 5530, pisze dosc duzo smsow, czy wytrzyma dobry stan dotyku przez rok przy takiej eksploatacji? ogolnie czy uwazacie ze nie bedzie problemow ze jego uzywaniem pod wzgledem czulosci za pare miesiecy? :)

#380139  autor: piokuk
 11 sty 2010, 20:17
Jak będą problemy to oddasz na gwarancję do serwisu.

#380229  autor: mirimi
 12 sty 2010, 12:48
to raczej jasne, problem w tym ze wolalabym uniknac takich ekscesow, poza tym niestety nie bede miala gwarancji na ten tel

[ Dodano: 2010-01-12, 12:49 ]
no nic... nie pozostaje mi chyba nic innego jak zaryzykowac, i mam nadzieje pozniej nie zalowac, chyba zakazane jest pisac dwa posty po sobie, sorry ;)