• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #359251  autor: Groch
 12 wrz 2009, 15:07
Mam problem z smsami.
Nie dochodzą do mnie. Zorientowałem się w czwartek, wysłałem koło południa smsa do 4 osób naraz. Wieczorem skontaktowałem się z nimi i okazało się, że wszyscy odpisali a do mnie nic nie dotarło.
Kiedy zresetowałem telefon okazało się, że mam w nieprzeczytanych 11 wiadomości.
I tak jest do teraz. Co jakiś czas włączam i wyłączam telefon i się okazuje, że jakaś wiadomość jest nieprzeczytana.

Osoby, które wysłały czy wysyłają do mnie wiadomości za każdy razem dostają raport "dostarczono".

Ja wysyłam normalnie smsy, jak i nie mam problemów z dodzwonieniem się do nikogo jak i nikt do mnie.
Nokia email działa normalnie, maile spływają na bieżąco - czyli wszystko gra.
Jak to ugryźć?
Przywracanie softu?

#359258  autor: slawek.u
 12 wrz 2009, 15:55
Masz tego samego symbiana co ja...
A nie masz namieszane w ustawieniach wiadomości, nie zmieniałeś nic ?
Może spróbuj wyjąć i włożyć kartę SIM...

#359265  autor: Groch
 12 wrz 2009, 16:37
Nie grzebałem w ustawieniach niczego.

Spróbuję, chociaż nie wiem jak mogłoby to pomóc.

#359266  autor: Artur051
 12 wrz 2009, 16:46
A problem nie tkwi w pewnym błędzie symbiana? - Swego czasu było ogłaszane, że jak ktoś prześle na telefon z symbianem odpowiednio spreparowanego e-maila za pomocą sms to telefon ten nie wskazuje po tym, że jakakolwiek wiadomość przyszła - rozwiązanie problemu to hard reset.

#359273  autor: Groch
 12 wrz 2009, 18:07
Nie wiem czy to coś pomoże ale nie dostałem od nikogo obcego w ostatnim okresie smsa ani maila.
Było jedno połączanie z obcego numeru, nie odebrałem, oddzwoniłem, 5 sekundowe połączenie zostało przerwane i tak dwa razy.
Poza tym zupełnie nic dziwnego, niepokojącego. Normalne użytkowanie. Chociaż muszę przyznac, że ostatnio wydaje mi się, że bateria trochę szybciej się rozładowuje.

Regularnie korzystam (od x czasu) z następującego oprogramowania:
- Nokia Email
- Garmin
- Mobipocket Reader
- QuickOffice
- Adobe pdf
- mobidesk
- handy
- speedalarm
- xlator
- wipresenter
- sportstracker
- top hit solitares

#359285  autor: slawek.u
 12 wrz 2009, 20:13
Ciężko powiedzieć...mi jakieś 2 tygodnie temu ni stąd ni z owąd przestało działać WiFi, nic nie instalowałem i nie bawiłem się w tym czasie. Pisałem po forach, kombinowałem i nic nie dało...pomógł tylko format i myślę, że i w Twoim przypadku jeśli nic się nie zmieni to też tak się skończy...

#359286  autor: Orfi
 12 wrz 2009, 20:36
Sprawdź czy pamięć domyślna dla SMS nie jest przypadkiem ustawiona na kartę pamięci lub jeżeli masz domyślnie na kartę pamięci, to czy nie przestawiłeś na pamięć telefonu ( trochę to zawile wygląda, ale czasami się tak zdarza, że coś w opcjach przestawimy i SMS są niewidoczne, chociaż faktycznie są w telefonie). Sam ostatnio tak odnalazłem kilka SMS, które były zapisane w pamięci telefonu a resztę mam na karcie pamięci.

Orfi