• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #348837  autor: dlubacz
 26 lip 2009, 22:04
Kupiłem sobie niedawno Samsunga i450. Jest to mój pierwszy telefon z Symbianem, dlatego proszę o cierpliwość i o odpowiedź na kilka pytań.

1. Czy GPS w tym telefonie jest darmowy?
2. Czy mogę wgrać do telefonu jakiś inny odtwarzacz muzyczny, który nie zmieni dźwięku? Bo muszę przyznać, że ten potrafi mnie wkurzyć
3. Czy mogę wgrywać na niego dowolne oprogramowanie przeznaczone pod system Symbian, czy muszę szukać oprogramowania specjalnie dla tego modelu?
4. Gdzie znaleźć takie oprogramowanie, oraz co polecacie?
5. Jak skonfigurować GPRS/WAP, w tym telefonie. Wcześniej miałem SE k800i i mam w abonamencie darmowy internet, który by się przydał.

Za wszelkie odpowiedzi serdecznie dziękuję, i proszę o wyrozumiałość. :wink:

#349725  autor: orson_dzi
 31 lip 2009, 23:25
dlubacz pisze:Czy GPS w tym telefonie jest darmowy?
i450 wbudowanego GPS'a nie ma. Najtańszym wyjściem będzie zakup oddzielnego odbiornika i połączenie go przez BT z telefonem. Płacisz za odbiornik, program i licencję na niego. Korzystanie jest darmowe ;) .
dlubacz pisze:Czy mogę wgrać do telefonu jakiś inny odtwarzacz muzyczny, który nie zmieni dźwięku?
Można, chociaż zazwyczaj odtwarzacze inne niż fabryczne grają słabiej. Ale może ma ktoś coś dobrego do plecenia? Denerwuje mnie brak korektora w i550.
dlubacz pisze:Czy mogę wgrywać na niego dowolne oprogramowanie przeznaczone pod system Symbian, czy muszę szukać oprogramowania specjalnie dla tego modelu?
Oprogramowanie możesz wgrywać jakie tylko chcesz. Pamiętaj jednak, że większość z nich wymaga podpisania ich lub złamania systemu niestety.

[ Dodano: 2009-07-31, 23:26 ]
Kurczę niechcący wysłałem za wcześnie...
dlubacz pisze:Gdzie znaleźć takie oprogramowanie, oraz co polecacie?
W internecie ;) . A co Ci trzeba, tego szukaj.
dlubacz pisze:Jak skonfigurować GPRS/WAP, w tym telefonie.
Wejdź na stronę operatora, znajdź zakładkę z ustawieniami i postępuj wg instrukcji.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#349739  autor: slawek.u
 01 sie 2009, 09:06
Twój model telefonu ma wgrany bardzo popularny symbian i musisz szukać programików tylko i wyłącznie na takiego symbiana:
Symbian OS 9.2 - Feature Pack 1

Ja w swojej noki mam ten sam i mam wrzucone takie programiki (aplikacje):

- FreeFSWP tapetka na cały ekran
- TotalPatrol przypominacz o nieodebranym połączeniu, sms-ie
- Best Full Screen Caller obraz osoby dzwoniącej na całym wyświetlaczu
- Handy Taskman pokazuje otwarte programy, stan pamięci itp
- Xlator słowniki pol.-ang., pol-niemiecki, encyklopedia
- TTPod odtwarzacz audio wg. mnie najlepszy
- SmartMovie odtwarzacz video
- atlas grzybów
- poradnik wędkarza
- X-plore edycja folderów
- Opera przeglądarka internetowa
- Switch Off wyłączanie o określonej godzinie

Chyba tyle co mam powrzucane... :D

#357123  autor: dlubacz
 02 wrz 2009, 19:34
Nadal nie bardzo wiem gdzie znaleźć odpowiednie oprogramowanie, byłbym wdzięczny za jakieś naprowadzenie na stronę z programami. Ponadto jeśli ktoś zna programy o następujących funkcjach:

-Latarka
-Mapa Polski
-Stoper
-Organizator (t.j. Np. Abym mógł zapisać jakieś wydarzenie np. Film o 15 tak aby telefon o wydarzeniu przypomniał)

#357130  autor: slawek.u
 02 wrz 2009, 20:08
Tu znajdziesz wszystko, tylko musisz się zarejestrować :
http://www.ipmart-forum.pl/index.php