• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #336510  autor: Ascari
 21 maja 2009, 18:59
Witam!

Zakupiłem ostatnio nowego Samsunga i550. Ten telefon jak wiadomo ma wbudowany GPS. Mam problem z jego włączeniem. Zainstalowałem Gramin cały czas szuka satelity (sprawdzałem po 5,10,20,30 minutach) nic ani drgnęło. Następnie zainstalowałem Navigona 7. Aplikacja działa lecz tak samo jak w pierwszym przypadku. Szuka satelity w nieskończoność.

Jak sądzicie, czy to oznacza że mam popsuty GPS?

Jeśli macie jakieś pomysły to bardzo proszę.
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, 20:34 przez Ascari, łącznie zmieniany 1 raz.

#336529  autor: vinc
 21 maja 2009, 20:40
Zanim włączysz GPS zrób aktualizację położenia satelit za pośrednictwem internetu. Dodatkowo łapanie pierwszego fixa przeprowadzać najlepiej w słoneczny dzień na zewnątrz, a nie w budynku czy aucie. Dodatkowo sprawdź w programie nawigacyjnym czy masz dobrze skonfigurowane ustawienia.

Obrazek

#336534  autor: Ascari
 21 maja 2009, 20:59
Ogólnie co do ustawień program Navigon to raczej wszystko gra. Poprawnie wyświetla użycie wewnętrznego gpsu. Może wiesz jak zrobić aktualizację położenia satelit w Navigonie? Bo ja mam tylko do wyboru aktualizacje przez internet: pogody, korków i bazy danych POI. Te ostatnie mogę zaktualizować po zakupie pełnej wersji oprogramowania.

#336555  autor: vinc
 21 maja 2009, 21:41
Tego nie robisz w Navigon'ie, ale w menu > ustawienia > ogólne >pozycjonowanie > metody pozycjonowania, wybierasz: bazujący na sieci.

Obrazek

#336581  autor: Ascari
 21 maja 2009, 22:26
Niestety od początku mam zaznaczoną tą opcje. Tylko Bluetooth GPS nie włączone jest? :( Co jeszcze można zrobić?

#336582  autor: vinc
 21 maja 2009, 22:32
No to wszystko ok. Teraz musisz złapać fixa, a to może trochę potrwać. Pamiętaj by to robić w bardzo dobrych warunkach pogodowych na zewnątrz budynku...

Obrazek

#336584  autor: Ascari
 21 maja 2009, 22:36
Dobrze jutro spróbuje. Mam nadzieje że się uda :( . Sugerujesz zaznaczyć opcję Bluetooth GPS? Czy to nie potrzebne dla mnie. Chcę ci bardzo podziękować za pomoc w rozwiązanie problemu z GPS-em.

#336587  autor: vinc
 21 maja 2009, 22:40
Ascari pisze:Sugerujesz zaznaczyć opcję Bluetooth GPS? Czy to nie potrzebne dla mnie.
Nie, tę opcję zaznaczasz gdy masz zewnętrzny odbiornik GPS przez Bluetooth.
Ascari pisze:Chcę ci bardzo podziękować za pomoc w rozwiązanie problemu z GPS-em.
Jeszcze nie wiadomo, a przekonamy się jutro ;)

Obrazek

#336593  autor: Ascari
 21 maja 2009, 22:51
Trochę mną nerwy szarpnęły gdy zobaczyłem że gps nie dział. Telefon nowy a tu taki numer. No ale mam nadzieję że to tylko przejściowy problem. Jutro wyjeżdżam na wieś, więc będzie okazja sprawdzić owy gps za miastem. Bądźmy dobrej myśli.

Fajnie że ktoś taki jak ty się w ogóle zainteresował się moim problemem. :)

#336596  autor: senshiro
 21 maja 2009, 23:08
vinc pisze:menu > ustawienia > ogólne >pozycjonowanie > metody pozycjonowania, wybierasz: bazujący na sieci
A tu nie chodzi przypadkiem o aGPS i jego włączenie/wyłączenie? Bo tak mi się wydaje... A z tego co słyszałem i widziałem, to włączony aGPS potrafi wydłużyć, zamiast skrócić czas łapania fixa... A przynajmniej tak mam w swoim HTC.
Ascari, spróbuj złapać fixa z tą opcją wyłączoną, może będzie lepiej.

Obrazek

#336621  autor: vinc
 22 maja 2009, 07:41
senshiro pisze:A z tego co słyszałem i widziałem, to włączony aGPS potrafi wydłużyć, zamiast skrócić czas łapania fixa... A przynajmniej tak mam w swoim HTC.
Pewnie, że chodzi o A-GPS, ale nie jest to do końca prawda. Ja testowałem to na różnych sprzętach i różnicy nie zauważyłem. Na dodatek w sprzętach na Symbianie jest słabszy chipset GPS niż np. w Diamondzie. Wobec tego lepiej jak na jakiś czas zaktualizuje się położenie satelit.
senshiro pisze:Ascari, spróbuj złapać fixa z tą opcją wyłączoną, może będzie lepiej.
Zawsze warto spróbować ;)

Obrazek

#336932  autor: Ascari
 23 maja 2009, 21:34
GPS działa! Problem nie leżał w naturze oprogramowania. Po prostu nie mogłem przed domem złapać zasięgu. Podczas podróży w samochodzie po paru minutach znalazło satelitę i doprowadziło mnie bezpiecznie do celu.

Dzięki wszystkim za pomoc. :)