• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #336065  autor: alfabet
 19 maja 2009, 16:34
Witam.

Tata przywiózł mi z zagranicy od znajomego N95.
Ma ona kilka wad:

1. Po włączeniu przedniego aparatu oczom ukazuje się jakże piękny komunikat: Wystąpił nieoczekiwany błąd - włącz i wyłącz zasilanie. Stawiam na taśmę. Jaki może być koszt?

http://allegro.pl/item639798766_411_tas ... _gwar.html - czy taka wystarczy?

2. Po włączeniu tylnego aparatu nie reaguje on na robienie zdjęć przyciskiem. Dodam że nagrywanie filmów tym przyciskiem działa bez zarzutu, a także włączanie aparatu kiedy telefon ma otwarta osłonkę. Jakieś rozwiązanie, bo narazie mam tylko z samowyzwalaczem. Próbowałem przydzielać klawisze z magic key, zmieniłem 226 na 227 a 227 na 226 i tylko dokonywał kalibracji, natomiast wciskanie do oporu nie daje nic. Jakieś sugestie? Koszt naprawy?
Warto dodać też, że czasem przy włączeniu aparatu, tego tylniego obraz na 0,5 sekundy robi się zielony :P Ale oczywiście nie przeszkadza to w niczym.

3. Głośniki przy włączeniu muzy charczą niesamowicie, jest taki lekki pogłos metalu, jak w techno :DDD natomiast głośnik od rozmów jest chyba skasowany całkowicie bo nie słychać sygnału jak dzwonie do kogoś a samego kogoś słychać dramatycznie. Koszt?

Prosiłbym kogoś o dosyć szybką odpowiedź z racji że nie mam możliwości kontaktu z żadnym serwisem przez kilka dni.

#336247  autor: fortel
 20 maja 2009, 15:24
Wiesz co,na twoim miejscu nie bawiłbym się w to całe prognozowanie tylko czym prędzej zaniósł do dobrego komisu.Jest zbyt wiele awarii-jak na ten telefon-razem wziętych.Pójdziesz,powiesz co jest nie tak,chłopaki zrobią i pewnie jeszcze jakąś gwarancję na parę miesięcy dadzą,jakby co. :wink:

#336252  autor: hettman
 20 maja 2009, 15:52
po pierwsze zrob aktualizacje softu (np OVI nokii) ale to co opisujesz moze wskazywac ze fon byl zalany.(fona trzebaby otworzyc i zobaczyc {jezeli aktualizacja nic nie da}) ale jest jeszcze mozliwosc ze ot-siadlo pare czesci bo "pech" :-D (tasma,glosnik i czyszczenie do zrobienia w domu a koszt to- czesci + sprezone powietrze i alkohol do elektroniki ze sklepu no i moze papier scierny(ten najdrobniejszy) do stykow-ale z tym to "delikatnie" :-D

#336255  autor: alfabet
 20 maja 2009, 16:02
Zrobiłem update do najnowszej wersji 31.0.017 ;) telefon chodzi dużo szybciej, wcześniej miał wersję 11 z groszami ;P jednak na aparat i reszte nie ma bata. Dziś chodziłem po serwisach i póki co mam tylko wymiane głośników za 50 zł, na aparat każdy wytrzeszcza oczy i mówi że pierwszy raz widzi, a taśma - każdy to samo, do wymiany. Stówka.

#336263  autor: dario321
 20 maja 2009, 16:44
zanies do serwisu nokii.najpierw zdiagnozuja problemy i zobacza co siadlo.rozumiem,ze gwarancji juz na niego nie masz,wiec serwis nokii skontaktuje sie z Toba i powie co i za ile trzeba zrobic a Ty podejmiesz decyzje czy maja robic czy nie :)

#336266  autor: alfabet
 20 maja 2009, 16:55
A co jeśli jestem naprawde daleko od najbliższego serwisu Nokii, tego autoryzowanego? Powiedzmy szczerze, mieszkam na "wygwizdówku" i do większego miasta gdzie są serwisy GSM też mam dalej, ale da rade tam dojechać. Udać się do nieautoryzowanego czy nie?

#336274  autor: hettman
 20 maja 2009, 17:20
dario321 pisze:zanies do serwisu nokii.najpierw zdiagnozuja problemy i zobacza co siadlo
-moze im sie uda nawet za 1-szym razem :-D
alfabet pisze:Udać się do nieautoryzowanego czy nie?
-mozesz sprobowac ale pamietaj ze cie "skasuja" nawet jak niewiele zrobia :!: (a moze dowiedz sie od tego znajomego czy fon nie "wodowal" lub mial "twarde "ladowanie na betonie-to by wiele wyjasnilo)

#336299  autor: alfabet
 20 maja 2009, 19:49
Tak, mówi ze kilka razy upadł, ale te problemy nie występowały odrazu, przycisk od aparatu "zaniemówił" nagle, a głośniki też stopniowo charczały coraz bardziej. Co do małej kamerki też nie ma pojęcia bo używał jej zaledwie 2 razy, dopiero jak twierdzi ja do tego doszedłem że nie działa.