• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #333822  autor: slawek.u
 07 maja 2009, 18:48
Witam. Kupiłem Nokię od gościa, który ją dostał ze sklepu Noki za punkty. Wszystko jest ok, widać, że nie podróba,nówka, cały komplet dokumentacji, kabli itp. jednak nie ma w gwarancji podbitej pieczęci firmowej sklepu dlatego też mam kilka pytań:

- w karcie gwarancyjnej w środku jest tylko naklejka z numerami tymi samymi co na kartonie (WLAN i IMEI) - czy na podstawie tego czegoś można stwierdzić kiedy telefon był kupiony i jakby co, to uznają mi gwarancję ?

- czy gdzieś w telefonie można sprawdzić ilość i całkowity czas połączeń ?

- czy wygaszacz w tej komórce jest tylko jeden z tym paskiem z godziną ?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

#333825  autor: thonka
 07 maja 2009, 19:29
slawek.u pisze:Kupiłem Nokię od gościa, który ją dostał ze sklepu Noki za punkty
ciekaw jestem jakie to byly punkty ;)
slawek.u pisze:jednak nie ma w gwarancji podbitej pieczęci firmowej sklepu
nie wiem jak jest w przypadku takich podarunkow, jednak przy normalnej sprzedazy z paragonem/faktura w serwisie wymagaja pieczeci.
slawek.u pisze:czy na podstawie tego czegoś można stwierdzić kiedy telefon był kupiony i jakby co, to uznają mi gwarancję ?
w karcie gwarancyjnej na gorze po lewej stronie powinny byc wypelnione wszystkie pola takie jak data zakupu, model czy numer seryjny oraz miejsce zakupu/pieczec. Napewno nie wymagaja podpisu sprzedawcy.
ja mialem tylko pieczec, reszte uzupelnilem sam lacznie z przyklejeniem naklejki.
slawek.u pisze:- czy gdzieś w telefonie można sprawdzić ilość i całkowity czas połączeń ?
wpisz z klawiatury kombinacie *#92702689# powinien Ci sie wyswielic laczny czas polaczen wykonany z tego telefonu.
slawek.u pisze:- czy wygaszacz w tej komórce jest tylko jeden z tym paskiem z godziną ?
nie jest to wygaszasz sam w sobie, a tryb oszczedzania baterii. wygaszacz mozesz sobie ustalic sam w ustawieniach telefonu, jak rowniez czas zwloki, az telefon przelaczy sie w owy tryb oszczedzania baterii, niestety chyba nie da sie go na stale wylaczyc, a napewno odbije sie to na zywotnosci baterii.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#333942  autor: slawek.u
 08 maja 2009, 11:01
Kupiłem od gościa, który wystawił tą komórkę byłemu pracownikowi Nokia Polska (jakiś pociotek). Ten dostał tę komórkę za jakieś punkty i na odchodne z pracy prawie za darmo (bynajmniej taka jest wersja).
Łączny czas połączeń wyszedł mi 7 minut - ja to dzwoniłem na próbę.

Teraz pytanko z innej beczki...
Wrzuciłem w telefon kilkaset zdjęć, tapetek, mp3-k i chcę utworzyć albumy i listy odtwarzania żeby mieć to posegregowane.
Czy jest jakiś szybki sposób tak jak np. miałem w motoroli, że zaznaczyłem kilkadziesiąt zdjęć, czy mp3-ek i potem wszystkie zaznaczone dodałem do jakiegoś tam albumu ?
Tutaj widzę, że można dodawać do albumu po jednym zdjęciu, przecież to zajmie wieki.....

#333956  autor: RM
 08 maja 2009, 12:22
slawek.u pisze:Czy jest jakiś szybki sposób tak jak np. miałem w motoroli, że zaznaczyłem kilkadziesiąt zdjęć, czy mp3-ek i potem wszystkie zaznaczone dodałem do jakiegoś tam albumu ?
Tutaj widzę, że można dodawać do albumu po jednym zdjęciu, przecież to zajmie wieki....
Zaznaczasz te pliki które cie interesują i wrzucasz do odpowiednich folderów, zresztą jest to opisane w instrukcji obsługi.

#333961  autor: thonka
 08 maja 2009, 12:44
slawek.u pisze:Czy jest jakiś szybki sposób tak jak np. miałem w motoroli, że zaznaczyłem kilkadziesiąt zdjęć, czy mp3-ek i potem wszystkie zaznaczone dodałem do jakiegoś tam albumu ?
jezeli chcesz zaznaczyc wiecej plikow to przed wybraniem wcisnij i przytrzymaj klawisz z olowkiem i potem kliknij w interesujacy Cie plik. powinien miec wtedy taka mala "v"ke na dole.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#333983  autor: slawek.u
 08 maja 2009, 13:22
RM pisze:Zaznaczasz te pliki które cie interesują i wrzucasz do odpowiednich folderów, zresztą jest to opisane w instrukcji obsługi.
Tak wiem o tym, tylko chodzi mi o to, że żeby zaznaczyć np. 60 plików, to pojedynczo dla każdego pliku trzeba wchodzić w opcje-zaznacz-zaznacz....a nie raz w obcje-zaznacz i wtedy zaznaczam "ptaszkami" od razu 60 szt. i wrzucam w jakiś folder....nie wiem czy wiesz o co mi chodzi.....

#333989  autor: thonka
 08 maja 2009, 13:53
slawek.u pisze:a nie raz w obcje-zaznacz i wtedy zaznaczam "ptaszkami" od razu 60 szt. i wrzucam w jakiś folder....nie wiem czy wiesz o co mi chodzi.....
przeczytaj jeszcze raz co Ci napisalem.
takie rzeczy sa wyjasnione w instrukcji.

#333994  autor: slawek.u
 08 maja 2009, 14:07
thonka pisze:jezeli chcesz zaznaczyc wiecej plikow to przed wybraniem wcisnij i przytrzymaj klawisz z olowkiem i potem kliknij w interesujacy Cie plik. powinien miec wtedy taka mala "v"ke na dole.
thonka, nie działa tak, a w instrukcji na str. 65 jest napisane:
" Aby dodać zdjęcie lub plik wiedeo do albumu w Galeri......Opcje>Albumy>Dodaj do albumu...."...także klikanie po jednej fotce....

Zdjęcia już sobie posegregowałem, jutro "powalczę" z mp3-mi.

#333995  autor: thonka
 08 maja 2009, 14:10
to ciekawe, bo mi na n73 bez problemu dzialalo, a jest do dokladnie ten sam system operacyjny, nawet starszy...
pozatym nie baw sie w albumy, tylko powrzucaj jest do folderow i zainstaluj sobie jakas inna przegladarke zdjec, bedzie szybciej i lepiej, bo po ew. formacie telefonu, albo aktualizacji czesto albumy ida w swiat...

mp3 warto posegregowac w playlisty

#334090  autor: slawek.u
 08 maja 2009, 20:09
Zamęczę Was pytaniami...
A jest jakiś program na kompa żeby zarządzać nim w komórce...np. ustawiać kontakty, podzielić na grupy, wrzucić jakieś tam pliki, poustawiać je w fonie i takie tam inne....?
Niby mam coś na CD-R -e i w necie też widzę różne, ale który polecacie ?

#334101  autor: cbool
 08 maja 2009, 20:26
sprobuj standardowego programu do nokii - Nokia PC Suite

EneRgY@=->

#334290  autor: slawek.u
 09 maja 2009, 16:57
Czy można gdzieś w ustawieniach usunąć-schować z wyświetlacza :
- szukanie internet i moje mat.;
- brak wpisów w kalendarzu na dziś;
- udostępnianie online ?

#334292  autor: thonka
 09 maja 2009, 17:07
czlowieku! przeczytaj instrukcje, bo zaraz zapytasz jak przypisac sobie programy w aktywnym trybie gotowosci...
nie wiem jak jest w 'n'kach, ja mam w e71 cos takiego:
ustawienia -> ogolne -> presonalizacja -> ekran glowny -> ustawienia trybu (tego mozesz nie miec) ->aplikacje na ekranie gl. -> wlaczone aplikacje

tam mozesz sobie zaznaczac, odznaczac co Ci sie podoba (w twoim przypadku wyszukaj, organizator i jeszcze jedna opcja, ktorej nie mam u siebie)

pamietaj, ze jak wywalisz organizator to np. po dodaniu wpisu do kalendarza nie bedzie sie on wyswietlac na pulpicie.

#334296  autor: vinc
 09 maja 2009, 17:27
thonka pisze:czlowieku! przeczytaj instrukcje, bo zaraz zapytasz jak przypisac sobie programy w aktywnym trybie gotowosci...
Popieram i następne pytanie na które jest odpowiedź w instrukcji będzie usuwane...

Obrazek

#334298  autor: slawek.u
 09 maja 2009, 17:36
thonka pisze:czlowieku! przeczytaj instrukcje,
Czytałem człowieku, ale nie każdy ma taki talent, żeby od razu wszystko wiedzieć i na wszystkim się znać...i wydaje mi się że do tego jest forum,żeby porozmawiać, poprosić o pomoc o radę... a jeśli ktoś nie chce lub mu się nie chce, to ja nikogo nie zmuszam do odpowiedzi...maiłem parę lat Motorolę, a tam jest całkowicie inne menu, a tego fona mam 3 dzień...a myślę, że za miesiąc to i ja będę "orzeł" po N95 8GB...
thonka pisze:ustawienia -> ogolne -> presonalizacja -> ekran glowny -> ustawienia trybu (tego mozesz nie miec) ->aplikacje na ekranie gl. -> wlaczone aplikacje
Jest podobnie, ale dotyczy 7 innych aplikacji,które sobie powymieniałem wg mojego uznania, a tych co wymieniłem to akurat nie ma, dlatego o nie spytałem.

[ Dodano: 2009-05-09, 17:38 ]
vinc pisze:Popieram i następne pytanie na które jest odpowiedź w instrukcji będzie usuwane...
To proszę usunąć cały temat...i przepraszam, że zawracałem głowę Panom.......

#334317  autor: vinc
 09 maja 2009, 19:34
slawek.u pisze:To proszę usunąć cały temat...i przepraszam, że zawracałem głowę Panom.......
Po co się unosić? :roll: Przecież czytać ze zrozumieniem potrafisz, a instrukcja jest napisana po polsku. Więc...

Oczywiście forum jest od zadawania pytań, ale takich na które nie ma odpowiedzi w instrukcji obsługi.

Obrazek