• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #321009  autor: ignis
 03 mar 2009, 20:59
Standardowy kabel do E66 CA-101 działał jeszcze jakieś 3 tygodnie temu.Dzisiaj po podłączeniu zarówno do komputera jak i do laptopa telefon jakby w ogóle nie reagował na fakt podłączenia go kablem(tryb połączenia przez USB: zarówno magazyn masowy jak i pc suite). Jedynie przez bluetootha mogę połączyć telefon z komputerem. Czy to oznacza, że nastąpiło jakieś uszkodzenie w złączu USB? Albo czy to wina braku aktualizacji symbiana?

#321013  autor: Prometo
 03 mar 2009, 21:02
Spróbuj wyłączyć i włączyć telefon, a następnie ponów próbę połączenia telefonu z laptopem przez kabel.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#321029  autor: ignis
 03 mar 2009, 21:36
Niestety nie pomogło...

#321034  autor: vinc
 03 mar 2009, 21:51
ignis jak możesz to odinstaluj wszystko co masz od Nokii na kompie i jeszcze raz zainstaluj. Zrestartuj kompa i podłącz telefon kablem USB do kompa. Jednak zrób to pod innym portem USB.

Obrazek

#321055  autor: ignis
 03 mar 2009, 23:53
Owszem mogę odinstalować ale np. na laptopie nie miałam nigdy zainstalowanego oprogramowania Nokii a telefon nie reaguje na połączenie USB w trybie magazynu masowego. Mam podejrzenie takie: przed sparowaniem telefonu za pomocą bluesoleila USB działało i poprzez magazyn masowy i PC Suite. Teraz przy próbie połączenia PC suite wyświetla komunikat "sprawdź czy telefon nie jest zablokowany za pomocą kodu zabezpieczającego" a przez magazyn również nic się nie dzieje. Czy bluesoleil mógł coś namieszać mi w USB?

Znajomy zdiagnozował przyczynę: kabel jest wadliwy a i złącze nie jest bez winy: po podgięciu styków w telefonie i odpowiednim ustawieniu kabla następowało połączenie z telefonem w obu trybach USB, ale i przy okazji coś mieszało się w portach USB i trzeba było restartować i komputer i laptopa.