• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #320421  autor: joksiu
 28 lut 2009, 22:18
Witam
Czy ktoś wie może jak wyłączyć w NOKII 3250 znaki diakrytyczne(ą, ć, ę, ł, ś, ó, ź, ż) zaznaczam iż w ustawieniach KODOWANIE ZNAKÓW jest ustawione na "Uproszczona obsługa". Czy może jest na to jakiś sposób?

Z góry dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam

#320441  autor: vinc
 28 lut 2009, 22:51
Wybierz w ustawieniach wiadomości język angielski i po problemie ;)

Obrazek

#320446  autor: joksiu
 28 lut 2009, 23:03
No tak jest to wyjście z sytuacji ale jeśli zmienię język tekstów na angielski to automatycznie jezyk T9 zmienia się na angielski a chodzi o to zeby używać polskich wyrazów bez tych znaków. W każdej nokii zaznaczenie "uproszczonej obsługi znaków" powoduje oczekiwany przeze mnie rezultat a wyjątkowo w tej tak nie jest nie wiem właśnie dlaczego.
Może jeszcze jakięś propozycje?

#320495  autor: kowcio
 01 mar 2009, 10:10
joksiu pisze:Może jeszcze jakięś propozycje?
Musisz albo pisać bez słownika, albo.... przyzwyczaić się do tego... ;) Pamiętaj, że do odbiorcy taka wiadomość ze znakami "ą, ę, ł" dojdzie jako "a, e, l" jak masz uproszczoną obsługę znaków (przy pełnej te znaki są wysyłane i limit w której mieści się jedna wiadomość zostaje zredukowany ze 160 znaków do 70 znaków).

#320523  autor: joksiu
 01 mar 2009, 12:15
I właśnie chodzi o to że nawet jak jest uruchomiona "uproszczona obsługa znaków" to długość sms-a jest redukowana do 70 znaków a tak być nie powinno, powinien T9 je wypisywać ale nie redukować do 70znaków. Po prostu nie ma różnicy czy jest pełna obsługa znaków czy uproszczona i to jest właśnie najdziwniejsze ;/

#320606  autor: kowcio
 01 mar 2009, 18:16
joksiu pisze:I właśnie chodzi o to że nawet jak jest uruchomiona "uproszczona obsługa znaków" to długość sms-a jest redukowana do 70 znaków a tak być nie powinno, powinien T9 je wypisywać ale nie redukować do 70znaków. Po prostu nie ma różnicy czy jest pełna obsługa znaków czy uproszczona i to jest właśnie najdziwniejsze ;/
U, to coś poważnego coś tam się stało... Spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne, albo najlepiej zrób tzw. twardy reset - nie będe pisał co i jak, ponieważ tutaj znalazłem dość fajną instrukcję (nawet jak się na tym nie znasz, to poradzisz sobie :-D ).

#320654  autor: joksiu
 01 mar 2009, 22:24
No tak ale nie jestem do końca przekonany czy twardy reset coś pomoże gdyż soft jest nowy wgrany phoenix-em. Zaznaczam że w poprzednim sofcie też był taki problem jak w temacie

#320694  autor: vinc
 02 mar 2009, 08:01
joksiu, a próbowałeś wgrać program do wiadomości NaSMS? Być może dzięki tej aplikacji rozwiążesz problem ;)

Obrazek

#320721  autor: joksiu
 02 mar 2009, 11:22
Nie nie próbowałem. Dzięki vinc jutro wieczorkiem wypróbuje ten pomysł i dam znać czy to coś dało :)

[ Dodano: 2009-03-04, 21:17 ]
Dzięki vinc, problem rozwiązany :) Co prawda NaSMS nie chciał mi się zainstalować na telefonie ale za to program T99 poszedł bez problemu. Wiekie dzięki za pomoc :)