• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #315919  autor: grawczewski
 06 lut 2009, 15:00
Mam problem z pobieraniem danych przez bluetooth.Mój telefon wychwytuje
urządzenia i łączy się z nimi ale ja nie mogę nic pobrać bo pojawia się komunikat,
"nie można nawiązać połączenia".Co dziwne z mojego telefonu można pobierać co się chce.
Mam stary tel.sony-ericsson T610 i mogę pobrać z mojej nowiutkiej Nokii wszystko a
odwtotnie nie da się nic. Pobrałem nowe oprogramowanie i nic nie pomaga. W sklepie
gdzie kupiłem Nokie gość powiedział,że mogę się łączyć tylko z innymi telefonami tej firmy,
ale myślę,że to kompletna bzdura. Nie mam możliwości sprawdzenia tego z inną Nokią
bo akurat znajomi mają inne marki. Może ktoś zna sposób jak to rozwiązać.Będę bardzo
wdzięczny za pomoc.

grawczewski

#315924  autor: piwosz
 06 lut 2009, 15:11
jak to pobrać? Znaczy że z menu telefonu nokii chcesz wejść w pamięć tego se? Tak się nie da(jest do tego program) można tylko odebrać dane. A może sprawdź czy nie masz w opcjach bluetooth czy nie jesteś ukryty :-)

:occasion5:

#315936  autor: grawczewski
 06 lut 2009, 16:14
Nie mam włączonej opcji ukryty,bo wtedy nie mógłbym pobierać plików na SE T610.
(a robię to). Mam pytanie co do programu o którym pisze ''piwosz''.Jak dobrze zrozumiałem
to trzeba zainstalować odpowiedni program,aby pobierać dane (zdjęcia,gry,itp.) z innych telefonów.Możecie mi jakiś polecić.Swoją drogą to dziwne,że prehistoryczny model SE T610
bez żadnych specjalnych programów działa bez problemów.
Liczę na pomoc i dzięki

grawczewski

#315961  autor: piwosz
 06 lut 2009, 18:33
nie rozumiem Cię. Co Ty chcesz ta swoją nokia zrobić takiego? Bluetooth masz sprawny z tego co widzę. Problem leży w sposobie korzystania z niego. Nie nokia zgrywasz pliki z se ale se wysyłasz pliki na nokie. W ta stronę to działa. Nie pamiętam nazwy tego programu, blue over albo coś podobnie brzmiącego.

[ Dodano: 2009-02-06, 18:42 ]
tak kiedyś siemensy i pierwsze se miały taka funkcję w bt że można było swobodnie chodzić po plikach innych telefonów ale producenci odeszli od tego bo to było swego rodzaju brakiem prywatności. Nie każdy chciał ujawniać wszystkie pliki wszystkim więc zdecydowano się na takie rozwiązanie jakie teraz jest w telefonach, czyli chcesz coś mieć? Musisz to dostać a nie sobie wziąć. Instrukcja obsługi nie gryzie i temat bez sensu. :-)

#316444  autor: grawczewski
 09 lut 2009, 12:13
Człowieku,że instrukcja obsługi nie gryzie to ja o tym wiem i czytać też już potrafię.
Gdyby w instrukcji coś o tym pisało to nie zawracałbym gitary. W opcjach bluetooth Noki
mam: wyślij, pobierz,synchronizacja i żadna nie działa. W SE nie ma takich opcji (z wyjątkiem synchronizacji) więc jak mam cokolwiek przesłać do Nokii. Mam nadzieję,że teraz wyraziłem się jasno. Mam rozumieć,że bez tego programu nie ma możliwości ściągnąć
cokolwiek z innych telefonów.

grawczewski

#316448  autor: MADMAX
 09 lut 2009, 12:41
grawczewski pisze:W sklepie
gdzie kupiłem Nokie gość powiedział,że mogę się łączyć tylko z innymi telefonami tej firmy, ale myślę,że to kompletna bzdura.
Nie do końca. Byc może się nie zrozumieliście i sprzedawcy chodziło o to

Mam na myśli konkretnie fragment:
Niektóre najnowsze modele telefonów Nokia wyposażone są we wbudowaną aplikację nazwaną Przesyłanie danych lub Przenoszenie danych, która umożliwia przeniesienie za pośrednictwem połączenia Bluetooth, z jednego kompatybilnego telefonu Nokia do drugiego, całego folderu Kontakty, Kalendarz lub Galeria. (Galeria zawiera zdjęcia, pliki dźwiękowe oraz pliki wideo.)
Nie chce mi się wierzyć, że na linii SE - Nokia w kwestii przesyłania zdjęć via BT coś nie gra.
Nie wiem, być może w jednym z telefonów masz dostepność "ukrytą" a nie "publiczną" i stąd ten problem.

Pozdrawiam

#316472  autor: piwosz
 09 lut 2009, 15:46
grawczewski pisze:Mam rozumieć,że bez tego programu nie ma możliwości ściągnąć
cokolwiek z innych telefonów.
powinno bez programu normalnie wszystko iść.
MADMAX pisze:grawczewski napisał/a:
W sklepie
gdzie kupiłem Nokie gość powiedział,że mogę się łączyć tylko z innymi telefonami tej firmy, ale myślę,że to kompletna bzdura.

Nie do końca. Byc może się nie zrozumieliście i sprzedawcy chodziło o to
chodzi o kontakty, kalendarz itp. sam ostatnio z 6230i przeniosłem wpisy z kalendarza na 6120c. konkretnie to z 6120c połlaczyłem się z tą drugą nokią i zsynchronizowałem te dane.

grawczewski pisze:W opcjach bluetooth Noki
mam: wyślij, pobierz,synchronizacja i żadna nie działa.

a próbowałeś wysłać przez se?? nie wiem jakie są opcje w se ale na pewno jest wyślij, no i w tym owym se bierzesz obrazek i opcje wyślij przez bt. po czym ów se powinien zacząć szukać urządzeń z włączonym bt. nie musze chyba mówić że w nokii bt powinno być włączone?? gdy se znajdzie już nokie potwierdzasz tą nokie że to jej chcesz wysłąć a w nokii potwierdzasz odbiór. tak to się odbywa. jeśli to nie zadziała to powiedz CO i w którym momencie...

#316730  autor: grawczewski
 10 lut 2009, 17:00
No teraz to wszystko jasne i klarowne. Trzeba było tak od razu mi wyjaśnić "łopatologicznie" co, gdzie i jak robić. BT działa bez problemów i wszystko
się udało. Mój problem polegał na tym, że zasugerowałem się możliwościami starego
telefonu (se T610) którym wchodziłem sobie w pliki Nokii i przeglądałem to co chciałem.
Byłem przekonany,że w drugą stronę też tak można. Tak to jest jak człowiek zatrzyma
się w rozwoju technicznym na etapie z kilku lat wstecz. Tak czy owak wielkie dzięki za pomoc.

grawczewski

#316760  autor: piwosz
 10 lut 2009, 19:06
grawczewski pisze:Trzeba było tak od razu mi wyjaśnić "łopatologicznie" co, gdzie i jak robić.
starałem się :mrgreen:

Życzę zadowolenia z tej nokii. :smt006

---yagi edit: poprawa cytowania
Ostatnio zmieniony 10 lut 2009, 19:46 przez piwosz, łącznie zmieniany 1 raz.