• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #313291  autor: michaszu
 26 sty 2009, 20:54
mianowicie zastanawiam sie nad N79 i mam pytanie o gps, a wiec czy ten gps z nokii jest dosc dobry i czy jak wgram mapy garmina to nie bedzie gubil sygnalu satelit i czy bedzie dobry na rower lub pieszo, na wycieczke?

#313392  autor: RM
 27 sty 2009, 10:34
Oto cytat z testu tego telefonu:
Najprawdopodobniej za nawigację GPS odpowiada chip Texas Instruments NaviLink 5.0 NL5350. Czyli nie będzie ani szybciej, ani dokładniej. Odniosłem wrażenie, że wyszukiwanie trwa dłużej niż w N96. Pogoda co prawda była fatalna, ale w czasie testów N96 nie było wiele lepiej. Właściwie ani razu nie udało mi się ustalić pozycji. Po kilku minutach wyszukiwań dałem spokój. Dni były mgliste, pochmurne i prawie cały czas coś padało, ale nawigacja nie jest od tego, by działała tylko w czasie idealnej pogody. To ma spełniać swoją rolę w różnych warunkach atmosferycznych, w dodatku najczęściej wewnątrz jakiegoś pojazdu.
Jak już wspomniałem, nie udało mi się odpalić aplikacji Nokia Maps.

#315037  autor: esox
 02 lut 2009, 22:17
Rychum pisze:Najprawdopodobniej za nawigację GPS odpowiada chip Texas Instruments NaviLink 5.0 NL5350. Czyli nie będzie ani szybciej, ani dokładniej. Odniosłem wrażenie, że wyszukiwanie trwa dłużej niż w N96. Pogoda co prawda była fatalna, ale w czasie testów N96 nie było wiele lepiej. Właściwie ani razu nie udało mi się ustalić pozycji. Po kilku minutach wyszukiwań dałem spokój. Dni były mgliste, pochmurne i prawie cały czas coś padało, ale nawigacja nie jest od tego, by działała tylko w czasie idealnej pogody. To ma spełniać swoją rolę w różnych warunkach atmosferycznych, w dodatku najczęściej wewnątrz jakiegoś pojazdu.
Jak już wspomniałem, nie udało mi się odpalić aplikacji Nokia Maps.

testy testami , a testujacy nie wiedział o tym ze byc moze nalezało zaktualizowac wersje NOKIA MAPS - bo telefon który trafia do testujacych zawsze ma cos przez poprzedników testerów namieszane w sofcie, o funkcji a-gps pewnie tez zapomnial

moduły GPS w n96, n85, n79 - sa dokladnie takie same

jesli chodzi o jakośc navi to jest bardzo dobra

co do fix i trzymania sygnału to radza sobie dobrze - jesli mamy włacząna oppcje A-GPS to fix jest szybki wrecz błyskawiczny max do 15sekund /szybciej niz normalne nawigacje ;-) /

NOKIA Connecting People NOKIA 808 PureView_64GB & x230 :-)

#316305  autor: Mordziasty
 08 lut 2009, 14:46
W N78, którą mam kilka miesięcy pewnie też jest ten sam GPS co w N79 i potwierdzam szybkie i pewne działanie.

Mordziasty