• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #309997  autor: knopers
 12 sty 2009, 19:26
N82 to telefon przez wielu uznawany za idealny czy najlepszy. Ale jak każdy teleofn posiada swoje wady. Piszcie co Wam przeszkadza w użytkowaniu tego telefonu.

(Oczywiście temat skierowany do posiadaczy, byłych albo obecnych, przyszli posiadacze, posiadacze atrap lub "posiadacze" N82 na półkach sklepowych - Wam dziękuję)

Ja zacznę, że mi przeszkadza to, że wystarczy, żeby ręka była lekko tłusta i telefon się trochę ślizga po dłoni...
I druga rzecz to trzeszczenie obudowy z lewej strony klawiatury numerycznej. Mój model to akurat posiada, niektóre nie...
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, 14:14 przez knopers, łącznie zmieniany 1 raz.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#310184  autor: ugiel
 13 sty 2009, 14:09
Ok, tylko wady (choć zalet jest dużo więcej). Mam ją od dwóch tygodni więc pewnie nie znam sposobów aby część jej wad samemu zmienić. Uważam (pewnie jak większość jej użytkowników), że bateria mogłaby mieć większa pojemność np 1500mA jak w E71.
1. Drażni mnie tez trochę konfiguracja czcionek - pisanie smsa bez możliwości wyłączenia polskich znaków (być może to da się zmienić jednak jeszcze do tego nie doszedłem...
2. Podobnie ustawienie listy wyświetlanych smsów - brak możliwości ustawienia szczegółów, tak aby na liście mieściło się ich więcej.
3. Lista wyświetlanych połączeń - brak właściwości, czasu trwania połączenia.
4. Brak możliwości robienia zdjęć panoramicznych (funkcja łączenia zdjęć)
5. Brak latarki (dodatkowej diody).
6. Słabo konfigurowalny domyślny odtwarzacz audio.
7. Brak wyjścia miniUSB (zamiast tego microUSB)
8. Brak ładowania baterii poprzez microUSB
Jak łatwo się domyśleć powyższe uwagi wynikają z porównywania z innymi aparatami, z których korzystałem. To tyle na początek, może dodam coś później...
------
obecnie: Samsung z720/SE w810i/Nokia N82

#310192  autor: knopers
 13 sty 2009, 14:33
ugiel pisze:Uważam (pewnie jak większość jej użytkowników), że bateria mogłaby mieć większa pojemność np 1500mA jak w E71.
To tylko N-series, tu nokia lepszych baterii raczej nie włoży...
ugiel pisze:1. Drażni mnie tez trochę konfiguracja czcionek - pisanie smsa bez możliwości wyłączenia polskich znaków (być może to da się zmienić jednak jeszcze do tego nie doszedłem...
Jakoś to kiedyś zmieniłem ale teraz nie pamiętam jak. Używam z polskimi znakami i mi to nie przeszkadza.
ugiel pisze:2. Podobnie ustawienie listy wyświetlanych smsów - brak możliwości ustawienia szczegółów, tak aby na liście mieściło się ich więcej.
Przed chwilą dostałem smsa nr 1777 :) z tych które są zapisane w pamięci telefonu. Na razie nie chce mi sie ich kasować, jeszcze trochę. Ale zawsze znajdę tego, którego chcę poprzez taką fukcję "Szukaj" zamieszczoną w menu...
ugiel pisze:3. Lista wyświetlanych połączeń - brak właściwości, czasu trwania połączenia.
A po co Ci więcej niż data, godzina i osoba dzwoniąca? Czas można sprawdzić w rejestrze, ale tylko ostatniego połączenia...
ugiel pisze:4. Brak możliwości robienia zdjęć panoramicznych (funkcja łączenia zdjęć)
Wszystkiego mieć nie można...
ugiel pisze:5. Brak latarki (dodatkowej diody).
To tylko w SE, w nokiach latarki można szukać w modelu 1208 czy coś takiego, ale to nie mój poziom ;)
ugiel pisze:6. Słabo konfigurowalny domyślny odtwarzacz audio.
Tak, odtwarzacz audio mógłby mieć więcej opcji...
ugiel pisze:7. Brak wyjścia miniUSB (zamiast tego microUSB)
Masz kabel w zestawie to po co Ci wejście na mini USB?
ugiel pisze:8. Brak ładowania baterii poprzez microUSB
Z jednej stroy wada, z drugiej zaleta. Ja osobiście nie potzrbuję ładowania przez USB dlatego w tej sprawie jestem 'neutralny'.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930

#310198  autor: ugiel
 13 sty 2009, 14:56
knopers0 pisze:ugiel napisał/a:
1. Drażni mnie tez trochę konfiguracja czcionek - pisanie smsa bez możliwości wyłączenia polskich znaków (być może to da się zmienić jednak jeszcze do tego nie doszedłem...

Jakoś to kiedyś zmieniłem ale teraz nie pamiętam jak. Używam z polskimi znakami i mi to nie przeszkadza.
Oszczędność Stary, oszczędność ;]
knopers0 pisze:ugiel napisał/a:
5. Brak latarki (dodatkowej diody).

To tylko w SE, w nokiach latarki można szukać w modelu 1208 czy coś takiego, ale to nie mój poziom ;)
Wielokrotnie mi się latarka w telu przydała, raz nawet przy naprawianiu auta w nocy, mozna rzec, że uratowała mi zycie. W N82 mozna sobie przyswiecic co najwyzej wyswietlaczem.. Jedna mała dioda koło aparatu by ich nie zbawiła..
knopers0 pisze:Masz kabel w zestawie to po co Ci wejście na mini USB?
ugiel napisał/a:
8. Brak ładowania baterii poprzez microUSB
Bo jest szerzej rozpropagowany. Gdyby jeszcze była mozliwosc ładowania poprzez niego to już byłoby super. Biorąc pod uwagę, że bateria najdłużej nie trzyma dawałoby to spokój psychiczny zamiast myślenia, ze sie za bardzo od domu oddalac nie mozna. No chyba, że sie lubi chodzić z ładowarka w drugiej kieszeni. Ok, może sie troche czepiam ale takie jest wlasnie moje subiektywne pojmowanie wad w tym modelu.

#310208  autor: knopers
 13 sty 2009, 15:17
To ja dopowiem, chociaż dzisiaj w jakimś temacie to już pisałem, że zdarza mi się pisać bez patrzenia na klawiaturę...
ugiel pisze:Wielokrotnie mi się latarka w telu przydała, raz nawet przy naprawianiu auta w nocy, mozna rzec, że uratowała mi zycie. W N82 mozna sobie przyswiecic co najwyzej wyswietlaczem.. Jedna mała dioda koło aparatu by ich nie zbawiła..
SE to mają do siebie, że dużo modeli ma latarki. Każdy producent oferuje coś innego... Ale mi się zdarza używać podświetlenia za pomocą n82 jak nie mam przy sobie 6020 i daję radę.
Co do kabla, ja jak coś wgrywam to najczęściej przez czytnik i najczęściej są to mp3. A kabel z szuflady czy z pudełka zawsze można wyjąć choć ja go używam sporadycznie.
ugiel pisze:No chyba, że sie lubi chodzić z ładowarka w drugiej kieszeni.
Taka, można to nawet ująć, ładowareczka i nawet nie czuć jej nieraz w kieszeni, że się ją ma ze sobą...
ugiel pisze:Ok, może sie troche czepiam ale takie jest wlasnie moje subiektywne pojmowanie wad w tym modelu.
I bardzo dobrze. O to mi chodziło, żeby posiadacze wypowiadali się na temat wad. I od tego jest forum, żeby też, jakby nie patrzeć, pomóc ;)

#311692  autor: ugiel
 19 sty 2009, 23:35
Skoro nikt nie jest zainteresowany dopisaniem swoich uwag to może ja się dokleję z pytaniem (jako, że męczy mnie to okrutnie). Nie wpadłem do tej pory na to w jaki sposób pogłośnić dźwięk alarmu. Kie ktoś? Może Ty, Knopers0?
pozdrawiam

#312389  autor: knopers
 23 sty 2009, 13:05
ugiel pisze:w jaki sposób pogłośnić dźwięk alarmu
Ale chodzi Ci o to jak podgłośnić dźwięk dzwonka czy jak podgłośnić dźwięk alarmu budzika?

#312391  autor: Artur051
 23 sty 2009, 13:15
knopers0 pisze:To tylko N-series, tu nokia lepszych baterii raczej nie włoży...
Muszę Cię rozczarowac, ale 1500mA będzie posiadała najnowsza Enka Nokii, czyli N97.

#312476  autor: vinc
 23 sty 2009, 19:44
Artur051 pisze:
knopers0 pisze:To tylko N-series, tu nokia lepszych baterii raczej nie włoży...
Muszę Cię rozczarowac, ale 1500mA będzie posiadała najnowsza Enka Nokii, czyli N97.
Zobaczymy jak Nokia oficjalnie wypuści ten model, ponieważ n96 też miała mieć lepszą baterię niż n95..

Obrazek

#312736  autor: MADMAX
 24 sty 2009, 22:36
knopers0 pisze:co Wam przeszkadza w użytkowaniu tego telefonu.
1. Mój egzemplarz czasem lubi się zawiesić a pózniej zrestartować podczas wykonywania jakiejś operacji.
2. Podczas pisania wiadomości sms telefon co jakiś czas na ułamek sekundy zacina się. Jakieś dziwne "czkawki" ma.
3. Po wejściu w menu zbyt długo czekam na to aż telefon łaskawie pozwoli mi działać.
4. Nienajlepsze głośniczki. Po pierwsze słabo grają jak na tej klasy model Nokii, po drugie jednak o wiele lepsze jest wg mnie ich ułożenie w sposób znany z N73 choćby.

I to w zasadzie tyle, jeśli o wady chodzi.

Mógłbym jeszcze dodać, że wg mnie jest on totalnie brzydki ale do tego już się przyzwyczaiłem. Widziały gały co brały, po za tym najważniejsze były dla mnie jego funkcje.

A z rzeczy, których mi pierwotnie brakowało to:
ugiel pisze:4. Brak możliwości robienia zdjęć panoramicznych (funkcja łączenia zdjęć)
Ale już mi brak tego elementu tak nie przeszkadza ;-)

Jeszcze coś a propos owego "trzeszczenia obudowy" - nigdy nie rozumiałem co Wam tam skrzypi, ja tego jakoś nie słyszę a słuch mam przedni :)

Pozdrawiam

#312795  autor: vinc
 25 sty 2009, 10:37
MADMAX pisze:A z rzeczy, których mi pierwotnie brakowało to: ugiel napisał/a:
4. Brak możliwości robienia zdjęć panoramicznych (funkcja łączenia zdjęć)
Program PanoMan nie pomógł? Być może to tylko namiastka zdjęć panoramicznych, ale zawsze coś ;)

Obrazek

#312804  autor: MADMAX
 25 sty 2009, 11:04
vinc pisze:Program PanoMan nie pomógł? Być może to tylko namiastka zdjęć panoramicznych, ale zawsze coś :wink:
Płatny jest niestety :-)
A jeśli chodzi o różne "nielicencjonowane" wersje, to podobno zbyt dobrze nie chodzą na Nokiach "N". Wiadomo, lepiej mieć taki soft z legalnego źródła, a najlepiej to w standardzie już w telefonie :)

Pozdrawiam

#312871  autor: vinc
 25 sty 2009, 14:46
MADMAX pisze:Płatny jest niestety
Zawsze można wypróbować wersję Trial i jeśli się spodoba to zakupić :)
MADMAX pisze:Wiadomo, lepiej mieć taki soft z legalnego źródła, a najlepiej to w standardzie już w telefonie
Pewnie, że tak tym bardziej w serii telefonów multimedialnych Nokii...

Obrazek

#312912  autor: knopers
 25 sty 2009, 15:48
MADMAX pisze:1. Mój egzemplarz czasem lubi się zawiesić a pózniej zrestartować podczas wykonywania jakiejś operacji.
2. Podczas pisania wiadomości sms telefon co jakiś czas na ułamek sekundy zacina się. Jakieś dziwne "czkawki" ma.
3. Po wejściu w menu zbyt długo czekam na to aż telefon łaskawie pozwoli mi działać.
Może aktualizacja softa coś pomoże?
MADMAX pisze:Mógłbym jeszcze dodać, że wg mnie jest on totalnie brzydki ale do tego już się przyzwyczaiłem. Widziały gały co brały, po za tym najważniejsze były dla mnie jego funkcje.
Hehe. Totalnie brzydki to on nie jest, dla mnie z jednej strony ma to coś w sobie czego nie mają inne telefony, ale z drugiej jest trochę brzydki... ;) Ale ja przy zakupie n82 tez raczej kierowałem się funkcjami :)
MADMAX pisze:eszcze coś a propos owego "trzeszczenia obudowy" - nigdy nie rozumiałem co Wam tam skrzypi, ja tego jakoś nie słyszę a słuch mam przedni :)
Dookoła klawiatury ta taka polerowana część obudowy lubi skrzypieć. Ja tak mam ale już się przyzwyczaiłem i nie zwracam uwagi już... Ostatnio mi coś trzeszczy klawisz kasowania ale umiem go tak naciskać, żeby nie skrzypiało pod nim ;)
knopers0 napisał/a:
To tylko N-series, tu nokia lepszych baterii raczej nie włoży...

Zgadzam się z vincem, byłoby chyba czymś co warto sprawdzić osobiście gdyby nokia dawała 1500 mAh...

#312919  autor: MADMAX
 25 sty 2009, 16:01
knopers0 pisze:Może aktualizacja softa coś pomoże?
A gdzież tam, tak samo było przed aktualizacją jak i po, do najświeższej wersji.
Tyczy się to głównie wady nr 1 i 2 bo co do 3 problemu, jak już pisałem - zapewne chodzi o zawaloną kartę.

knopers0 pisze:Hehe. Totalnie brzydki to on nie jest
Powiem tak, gdy ujrzałem po raz pierwszy, drugi i enty wersję silver to błagałem by wersja black, która miała się ukazać na naszym rynku była choć troszkę ładniejsza.
No i musze powiedzieć że jest - na szczęście :)
Ale i tak wyglądam z Nokią N82 w dłoni jak "piękny i bestia" :-D

Pozdrawiam

#312926  autor: knopers
 25 sty 2009, 16:16
MADMAX pisze:knopers0 napisał/a:
Może aktualizacja softa coś pomoże?

A gdzież tam, tak samo było przed aktualizacją jak i po, do najświeższej wersji.
Tyczy się to głównie wady nr 1 i 2
Ja robiłem aktualizację 3 razy i dopiero po 3 razie zaczął chodzić jak powinien...
MADMAX pisze:Powiem tak, gdy ujrzałem po raz pierwszy, drugi i enty wersję silver to błagałem by wersja black, która miała się ukazać na naszym rynku była choć troszkę ładniejsza.
To ja pamiętam, że brat kupował w plusie telefon i chciał n82 albo k850i. Na początku ani tego, ani tego bym nie kupił. Przeszedłem się z nim do salonu i po obejrzeniu n82 byłem zniesmaczony tym telefonem. Brat też. Kupił k850 i jak na razie używa ją do dzisiaj prawie rok. A ja później ujrzałem n82 w wersji black, poczekałem aż stanieją i nawet trafiłem na ładną okazję :)

#313014  autor: MADMAX
 25 sty 2009, 21:22
Przy okazji innego wątku przypomniała mi się kolejna wada, nad którą jak widać przeszedłem z czasem do porządku dziennego, skoro o niej zapomniałem ;-)

Mianowicie dlaczego w N82 nie mogę wykonac zdjęcia klawiszem nawigacyjnym tak jak w N72, którą posiadałem wcześniej?
Przycisk foto jest umieszczony w taki sposób, że nie sposób wykonać fotki jedną ręką trzymając aparat w pionie.
Ktoś chyba wyszedł z załozenia, że użytkownik zawsze będzie trzymał telefon horyzontalnie pstrykając foto... :|

Pozdrawiam

#313185  autor: knopers
 26 sty 2009, 17:37
Właściwie brak możliwości zrobienia zdjęcia klawiszem nawigacyjnym to też dla mnie wada o której zapomniałem... Na początku to było wkurzające ale muszę Ci powiedzieć że się przyzwyczaiłem do tego i nieraz nawet udaje mi sie robić zdjęcia jedną ręką... W 2 pozycjach nawet można trzymać telefon :)