• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #302197  autor: kowcio
 07 gru 2008, 11:17
Witam
a)]Nokia 6650 T-mobile- dostępna tylko w Erze (niestety) ;)
Jak wiemy, jest to telefon oparty na systemie Symbian, za którym nie przepadam, więc pierwsze pytanie - najważniejsze: jak sprawuje się ten system w tym telefonie? Ja widziałem w autobusie jedną kobietę z tym telefonem i coś jej się nie chciało zrobić w nim, i mówiła "no dalej... ...wreszcie" :D Czy naprawdę system nie działa płynnie? Chciałbym, żeby Symbian chodził tak jak na np. E51 ;)
2. Jakość wykonania- jak wiemy, Nokia stacza się na same dno jeśli chodzi o jakość wykonania... Klapka ma luzy po jakimś czasie, w ogóle dobrze jest spasowana?
3. Bateria. 1500 mAh- bardzo dużo, tylko ile jest w stanie wytrzymać i przy jakim użytkowaniu?
4. Sim-lock. Jak wiemy, sim-locki są zakładane na Erę... Czy komuś udało się zdjąć sim-locka z tego telefonu? Jeśli tak, to za ile, oraz czy działają na tym telefonie jakieś turbo-simy, x-simy i te inne nakładki tego typu mające na celu ominięcie sim-locka? Ktoś testował już?

b) Nokia 6555. To samo, czyli:
Jak z jakością wykonania, klapką, baterią, czy w ogóle warto jest pchać się w ten telefon?

c) Nokia 6600 Fold. Trochę cena mnie odstraszyła, ale ok... Niech będzie.
Telefon nie jest tani, więc koniecznie musi być dobre wykonany... Czy w tym modelu mogę się tego spodziewać? Jak z baterią?

Proszę o wszystkie wady i zalety tych telefonów.
Miałem już Nokię 2760 z klapką, ale jakość wykonania rzuciła mnie na kolana, więc nie chcę rozczarować się kolejny raz.

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2009, 16:07 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#302203  autor: user_delete48
 07 gru 2008, 11:44
Miałem 6650 przez kilka dni. Niestety nigdzie nie umieli zdjąć mi z tego simlocka (w końcu soft jest najnowszy). Menu chodzi bardzo szybko - nie było sytuacji żebym na coś czekał. Karta X-sim nie działała poprawnie - nie można było odbierać wiadomości i połączeń. Teraz użytkuje ją mój znajomy i podobno trzyma mu 5-7 dni.

#302204  autor: kowcio
 07 gru 2008, 11:47
drwlodson, dzięki.. Ja muszę mieć telefon w Orange, więc jak nie będzie można zdjąć sim-locka ani nie będą te nakładki działały jak należy, będę musiał się z nią pożegnać...

6650 najbardziej przypadła mi do gustu, później 6555 ale to nie to samo :(

#302205  autor: yagi
 07 gru 2008, 11:50
6650:
Ad 1) Symbian dziala calkiem sprawnie. Wg mnie porownywalnie do E51. Pytanie co ta pani chcila zrobic, co miala poinstalowane (wystarczylo, ze jej dzieciaki sie dorwaly i ona nawet nie wie ze telefon jej zamula, bo "cuda" dzialaja w tle) ;)

Ad 2) Jakosc wykonania OK. Wg mnie nie mozna miec zastrzezen. Najwieksza wada tego telefonu to niesamowicie cichy glosnik i to wg mnie go dyskwalifikuje calkowicie. Ustaw w profilu max glosnosc i sprawdz jakie wrazenie odczujesz ;) Pierwsze partie byly niesamowicie awaryjne i po wyjeciu z pudelka potrafily sie nie uruchamiac w ogole.

Ad 3) Bateria mocna. Rozne wartosci jesli chodzi o trzymanie baterii. Spotkalem sie, ze 2 rozne 6650 przy takim samym uzytkowaniu trzynaly roznie - jedna 2 dni a druga tydzien ;)

Ad 4) Z lockiem moze byc ciezko... Tego tematu nie znam :(
Ostatnio zmieniony 07 gru 2008, 22:04 przez yagi, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#302209  autor: Worczynski
 07 gru 2008, 12:02
I znów potwierdza się, że turbo sim etc różnie działają, pod róznym oprogramowaniem. Ale do rzeczy. Mój kumpel kupił taką z polskiej dystrybucji i nie narzeka, używa jakiejś karty omijającej problem sim-locka, wszystko działa. Co do baterii, wytrzymuje mu około 4/5 dni, ale też nie katuje telefonu. Co dalej, symbian, nie lubisz go bardzo? Bo jeśli tak, to naprawdę nie kupuj. W każdym razie działa szybko, naprawdę, choć e51 ułamków sekund mu brakuje:) Kumpel powiedział, że jednak może polecić ten telefon, nawet tym co nie znoszą symbiana. To na tyle, pozdrawiam.

Jazz do łez:)

#302224  autor: kowcio
 07 gru 2008, 13:12
yagi pisze:6650:
Ad 1) Symbian dziala calkiem sprawnie. Wg mnie porownywalnie do E51. Pytanie co t pani chcila zrbici co miala poinstalowane (wystarczylo, ze jej dzieciaki sie dorwaly i ona nawet nie wie ze telefon jej zamula, bo "cuda" dzialaja w tle) ;)
Ta pani była w dość podeszłym wieku, z resztą moja wychowawczyni też ma taki telefon i jakoś też kiedyś się wkurzała na niego, teraz mi się przypomniało ;) Ona to na pewno nie ma nic poinstalowane na telefonie, tym bardziej, że kupiła go kilka dni temu (filijki jeszcze są).
Worczynski, no nie lubię tego systemu, jeszcze nigdy swojego telefonuy z tym systemem nie miałem. Ale ten telefon ma mi służyć jako drugi do rozmów ;) Więc to tam mnie najmniej interesuje.
yagi pisze:Najwieksza wada tego telefonu to niesamowicie cichy glosnik i to wg mnie go dyskwalifikuje calkowicie. Ustaw w profilu max glosnosc i sprawdz jakie wrazenie odczujesz ;)
Ehh... Kurczę a już tak się przyzwyczaiłem do głośnego dzwonka...

Telefon swoim wyglądam mnie urzekł... Gdyby nie to, to w ogóle bym na 6650 nie patrzył (sim-lock, symbian itd...) Jeszcze kuszący jest ten wyświetlacz... ;)

#302233  autor: vinc
 07 gru 2008, 13:41
kowcio muszę dodać na temat 6650 o klawiaturze, która według mnie nie jest super wygodna i po kontakcie z tym telefonem właśnie to mnie odrzuciło. Bardzo słabo wyczuwalna i ciężko coś wybrać nie patrząc na nią. Dodatkowo potwierdzam, że model ten ma problemy właśnie z głośnością, po prostu tragedia ;) Odnośnie działania samej klapki to ciężko coś powiedzieć na temat jakości wykonania, ponieważ jest to dość nowy model. Jednak wydaje się porządnie wykonany i nie powinną być z nim problemów pod tym względem.

Obrazek

#302280  autor: krzykos
 07 gru 2008, 17:48
kowcio -chyba Cie pocieszę - nie ma problemu aby ściagnąć simloka z tego fona - mowię o 6650 z Ery - a mianowicie idzie po kodzie od operatora - koszt tej zabawy między 160 - 180 PLN :) ale dziala na 100% i nic sie nie dzieje - nie obchodza Cie wtedy zadne turbo simy itd ....

#302282  autor: Prometo
 07 gru 2008, 17:53
vinc pisze:muszę dodać na temat 6650 o klawiaturze, która według mnie nie jest super wygodna i po kontakcie z tym telefonem właśnie to mnie odrzuciło
Ja tak klawiatura wypada w porównaniu z klawiaturami w 6151, E65, E51?

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#302284  autor: kowcio
 07 gru 2008, 17:58
krzykos, za prawie 200 PLN to ja dziękuję... Kurczę teraz do tej Nokii mam mieszane uczucia... Tylko jej wygląd jest taki... ;) Bo ja sobie nie wyobrażam mieć telefonu ze średnią klawiaturą, a co dopiero z nie najlepszą :P

Jeszcze jedno pytanie: jak jakość rozmów? Samsung mnie przyzwyczaił do idealnej jakości, więc później nie chcę narzekać tak jak na 6300 bądź 2610... Wiem, że niektóre Nokie mają złą jakość rozmów, niektóre mają lepszą, a nie lubię kupować kota w worku...

#302288  autor: krzykos
 07 gru 2008, 18:15
kowcio pisze:krzykos, za prawie 200 PLN to ja dziękuję... .
Ja rozpatrywałem Twoja kwestie czysto od strony technicznej - userzy pisali , ze nie ma mozliwosci sciagniecia simloka - a to nieprawda - bo mozna sciagnac! a co do ceny - to jest to kwestia kazdego usera z osobna - kazdy ma swoj portfel i mozliwosci na swoja kieszen - dla jednych jest to duzo - dla drugich srednio, a dla trzecich malo.......

#302291  autor: vinc
 07 gru 2008, 18:31
Prometo pisze:
vinc pisze:muszę dodać na temat 6650 o klawiaturze, która według mnie nie jest super wygodna i po kontakcie z tym telefonem właśnie to mnie odrzuciło
Ja tak klawiatura wypada w porównaniu z klawiaturami w 6151, E65, E51?
W porównaniu z wymienionymi telefonami jest daleko w tyle jeśli chodzi o praktyczne możliwości korzystania. Dodatkowo muszę dodać, że D-pad jest tak beznadziejny, że nie wiesz czy zaakceptujesz wybór czy nie wciśniesz któregoś kierunku. Dodać muszę, że to nie jest "płaska" klawiatura taka jak w niektórych motkach lub samsungach, ale to jest coś takiego jakby klawisze przykryte jedną warstwą plastiku.

Obrazek

#304491  autor: kowcio
 17 gru 2008, 19:57
Z tą klawiaturą to macie w 100% rację. Powiem otwarcie- klawiatura jest do d@@y. Dzisiaj sporo nerwów przez nią straciłem ;/ z resztą wczoraj też.

Chyba moim pierwszym telefonem z Symbianem będzie E51. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie opinie, więcej póki co nie potrzebuję ;]

#319613  autor: szczyp_ior
 25 lut 2009, 14:11
odświeżę trochę temat apropos nokii 6650, co do klawiatury się nie wypowiem bo smsy piszę baardzo rzadko wolę zadzwonić, bateria przy dzwonieniu 1,5 h dziennie wytrzymuje 4 dni.

Co do głośności to zaktualizowałem soft i zaczeła grać głośniej o 100%, aż byłem zdziwiony jak mi przyszedł sms :D

#322143  autor: ggggzzzz
 10 mar 2009, 14:59
w jaki sposób zaktualizowałes soft ,najnowszy jest 3.31 i taki jest w fonie?naprawde masz głośne dzwonki?

#336186  autor: ktoś
 20 maja 2009, 08:55
Jeżeli można prosić to podajcie nr najnowszej wersji softu, może jakieś porady jak go wgrać.
Chcę zmienić też ( jeżeli to możliwe) skróty na ekranie zewnętrznym, np chciałbym mieć skrót do dyktafonu, czy to jest możliwe?
Potwierdzam niewygodę z D-padem oraz ciche dzwonki ale aktualizacja softu podobno to załatwia

Najlepsze Polecam

#336201  autor: RM
 20 maja 2009, 11:03
ktoś pisze:Jeżeli można prosić to podajcie nr najnowszej wersji softu, może jakieś porady jak go wgrać.
Ściągnij sobie NSU KLIK
ktoś pisze:Chcę zmienić też ( jeżeli to możliwe) skróty na ekranie zewnętrznym, np chciałbym mieć skrót do dyktafonu, czy to jest możliwe?
Włącz sobie aktywny tryb gotowości, a następnie w ustawieniach wybierasz sobie jakie skróty chcesz mieć ustawione.

#336321  autor: ktoś
 20 maja 2009, 21:08
dziękuję bardzo za poradę

Najlepsze Polecam

#337737  autor: bogu
 27 maja 2009, 23:33
ja miałem softa 3.09 po aktualizjacje jest 3.31 ale głośnik u mnie gra tak samo cicho aktualizacje robiłem przez stronek nokii

#337747  autor: vinc
 28 maja 2009, 06:55
bogu jeśli głośnik jest bardzo cichy to pozostaje serwis skoro aktualizacja nie pomaga.

Obrazek