• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #293053  autor: 94krzychu94
 16 paź 2008, 22:04
Wydaje mi się, że aby sprawdzić, gdzie się znajduję nie muszę mieć żadnego programu, prawda? I do podpisywania pozycji w zdjęciach, też nie? A mi to nie działa. Wchodzę: Narzędzia --> Dane GPS --> wyświetla się 'wyszukiwanie satelitów GPS, a zaraz potem przeliczanie danych GPS --> wchodzę pozycja i tam pisze Brak połączenia!! a jeżeli sprawdzam szczegóły zdjęcia, to w miejscu gdzie powinny być dane GPS mam napisane no gps coś tam coś. P.S. mam tel. w orange, i kupiłem używany, także może być coś poprzestawiane.
Czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie? Już 40 osób tu zaglądało, a temat ma już 3 dni i 0 odp.

Alcatel OT320 --> Nokia 3310 --> Nokia 3401 --> SE K510i --> SE W810i --> Samsung G810

#295875  autor: pevez
 04 lis 2008, 17:12
Mam właśnie ten sam problem... :? I dziwne ,że nikt do tej pory Ci nie odpowiedział...:(

#296626  autor: Szalony
 08 lis 2008, 17:57
Powiem niestety tak - ten model samsuga jest nie wart uwagi jak korzystamy z gps/wlan itp - wada ich jest bardzo mala czulosc !!! Mialem ten model i szybko sie go pozbylem...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#298471  autor: mich83
 19 lis 2008, 00:23
Tez mam samsunga G810 i tez mi niedziała GPS. Kurde czy to możliwe ze to naprawde niedziała, może udało sie wam to rozwiązać ? Jesli by niedziałalo to chyba taki telefon mozna oddac na gwarancje , bo sprzedają niedzialające urzadzenie.

#298856  autor: Picek
 20 lis 2008, 20:55
Witam.
Też się z tym męczyłem - myślałem, że wina softu albo coś. Próbowałem z innym softem - nic. Próbowałem zmieniać ustawienia takie jak: serwery pozycjonowania, metody pozycjonowania, punkty dostępu itd...
Nic nie pomagało. Mail ani telefon do centrum obsługi samsungów nie pomogły, o serwisie autoryzowanym nawet nie wspominam, (w Rzeszowie w mPunkcie stwierdzili, że... g810 nie ma wbudowanego gps!).
W instrukcji jest coś takiego:
"Przed rozpoczęciem korzystania z danych GPS należy aktywować metodę pozycjonowania – przez interfejs Bluetooth lub sieć bezprzewodową."
Z tym też nie mogłem sobie poradzić. Mam wifi w domu, wszystkie internety i Operki działały, ale GPS - nie. Nie aktywował się. Próbowałem z różnymi serwerami pozycjonowania, nie tylko z tym firmowo wpisanym h-sl...
W końcu stwierdziłem, że trzeba spróbować z bluetoothem. Kolega ma moduł BT GPS, więc wyszliśmy się przejść chwilę.
Z jego modułem (oczywiście w metodach pozycjonowania musiałem zmienić na bluetooth gps) GPS działał jak trzeba. Chwilę posprawdzałem, co można zrobić i rozłączyliśmy komunikację BT. Włączyłem w metodach pozycjonowania "Samsung" (wewnętrzny) i... po chwili okazało się, że wszystko działa :)

Tego gps-a trzeba po prostu "rozdziewiczyć" ;] np modułem BT lu siecią bezprzewodową (nie mam pojęcia, jak ten drugi sposób). Od tej pory wszystko działa.

#299176  autor: electro1
 23 lis 2008, 00:42
Ja pobralam sobie z instalacji mapy google i wchodze przez ta aplikacje i bardzo ładnie mi znajduje . Wiec moze w ten desen ... Moge sobie trasy ustalac itp. Czy o takie czynnosci Wam chodzi?

#301100  autor: gdansky
 02 gru 2008, 06:12
cześć,
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę w jaki sposób działa odbiornik gps - otóż każdy odbiornik potrzebuje trochę czasu zanim zbierze informacje dotyczące widzianych przez niego satelitów, taka inicjalizacja może potrwać 15 minut, albo i dłużej, w zależności od klasy odbiornika. Polecam zapytać się wujka google i poczytać co on ma do powiedzenia na ten temat :wink: Używając połączenia z innym odbiornikiem przez BT zostały pewno wykorzystane dane zebrane już przez ten drugi i nastąpiła szybsza inicjalizacja. Warto też pamiętać, że jak polecicie gdzieś daleko na wczasy, to też po pierwszym uruchomieniu odbiornika gps w tym nowym miejscu inicjalizacja również może potrwać dłużej.

#312442  autor: Picek
 23 sty 2009, 17:25
gdansky - wszystko pięknie ładnie, ale akurat o tym wiem.
Kupiłem ten telefon również z tego powodu, że piszę pracę dyplomową na studiach związaną bezpośrednio z GPS-em.
KAŻDY moduł powinien po 12minutach i 30sekundach mieć już PEŁNĄ mapę nieba i znajdujących się tam satelitów (dane efemerydalne, almanach). Tyle trwa cały sygnał przesyłany z jednego tylko satelity. Jeśli odbiornik "widzi" więcej satelitów, proces ten trwa krócej. 12,5 minuty to czas "zimnego startu" odbiornika. Jeśli był wcześniej włączony to są też "start ciepły" i "start gorący" - niestety, Samsung nie obsługuje startu gorącego - nie zapamiętuje danych o satelitach.

Niestety, w tym telefonie jest coś "nie tak" na samym początku.
Takie coś jak opisane przeze mnie wcześniej zdarza się po każdorazowej aktualizacji software'u telefonu, więc miałem to "szczęście" sprawdzać 3-krotnie, czy ten samsung potrafi się sam zinicjalizować. Nie potrafi.
Nawet po godzinie na łące nie załapał (grałem w nogę a on był włączony do odbierania pozycji). W tym przypadku tylko "rozdziewiczenie" bluetoothem coś dało.