Rzecz w tym, czy - przesiadając się z N73 ME na N95 8 GB - nie utracę jakiejś funkcjonalności, do której byłem przyzwyczajony przy 73-ce. Np. N82 jest przecież też bardziej i to ponoć znacznie zaawansowanym technicznie telefonem, niż 73, ale już odtwarzacz muzyki ma podobno gorszy, słuchawki pozbawione pilota (czyli aby zmienić utwór trzeba wziąc telefon do ręki), jakośc i głośnośc głośniczków zewnętrznych też odstaje na niekorzyść wobec N73 ME. Aparat foto, mimo, że 5-mpx, podobno robi gorsze jakościowo fotki od mojej noki. Nie ma osłony aparatu, więc jak się go uruchamia?! W N73 przesuwam w dół klapkę i już, aparat foto w gotowości, a tutaj? Właśnie o tego typu rzeczy mi chodziło w drugiej części mojego pytania.
Niestety nie znam się na tych wszystkich specyfikacjach, więc same porównanie danych technicznych obu telefonów niewiele mi powie
Czy więc ktoś mógłby mi w przystępny sposób objaśnić, co ewentualnie zyskuję, a co tracę, przesiadając się z N73 ME na N95 GB? No i czy te aplikacje, które wymieniłem, a których "kopię zapasową" mam na twardym dysku komputera, będę mógł bez problemu zainstalować w nowym telefonie?