• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #263041  autor: lennox2
 21 kwie 2008, 21:31
Witam Was ciepło. Mam pytanie, czy ktoś z Was kupił już ten telefon z plusowskim softem? Pytam o to dlatego, że jest to dla mnie okazja kupna tej nokii po relatywnie okazyjnej cenie, ale boję się, czy soft, jaki Plus zafundował tej ence nie jest jakiś felerny...

No i - chociaż te akurat pytanie może się wydać niektórym durne, ale proszę potraktujcie je poważnie - naprawdę warto zamienić N73 ME na tą N95 8GB? Telefonu używam głównie (poza dzwonieniem oczywiście i wysyłaniem sms/mms-ów) do słuchania muzyki w pracy czy na spacerze z dzieckiem, robienia fotek, grania w gierki. Korzystam też z użytkowych aplikacji, jak np. X-lator, handy Clock, X-plore, itp.

Odi profanum vulqus et arceo

#263051  autor: dechomenon
 21 kwie 2008, 23:02
rzeczywiśćie druga forma pytania jest na prawde co najmiej dziwna, wręcz idiotyczna. Za to pytanie powinieniem usunąc ten temat. Ale odniosę się do pierwszej części, Plus nie ingeruje praktycznie wcale w soft nowej Noki N95 8GB, nie masz o co się bać. Nawet jak dobrze trafisz to nie będzie simlocka. Bo się nie opłaca zakładać go tak drogich modelach, więc telefony to czyste perełki od nokii....

#263116  autor: lennox2
 22 kwie 2008, 11:59
Rzecz w tym, czy - przesiadając się z N73 ME na N95 8 GB - nie utracę jakiejś funkcjonalności, do której byłem przyzwyczajony przy 73-ce. Np. N82 jest przecież też bardziej i to ponoć znacznie zaawansowanym technicznie telefonem, niż 73, ale już odtwarzacz muzyki ma podobno gorszy, słuchawki pozbawione pilota (czyli aby zmienić utwór trzeba wziąc telefon do ręki), jakośc i głośnośc głośniczków zewnętrznych też odstaje na niekorzyść wobec N73 ME. Aparat foto, mimo, że 5-mpx, podobno robi gorsze jakościowo fotki od mojej noki. Nie ma osłony aparatu, więc jak się go uruchamia?! W N73 przesuwam w dół klapkę i już, aparat foto w gotowości, a tutaj? Właśnie o tego typu rzeczy mi chodziło w drugiej części mojego pytania.

Niestety nie znam się na tych wszystkich specyfikacjach, więc same porównanie danych technicznych obu telefonów niewiele mi powie :cry:

Czy więc ktoś mógłby mi w przystępny sposób objaśnić, co ewentualnie zyskuję, a co tracę, przesiadając się z N73 ME na N95 GB? No i czy te aplikacje, które wymieniłem, a których "kopię zapasową" mam na twardym dysku komputera, będę mógł bez problemu zainstalować w nowym telefonie?

#263256  autor: lennox2
 22 kwie 2008, 20:20
Dziękuję Ci Przyjacielu za odpowiedź, ale... czytałeś w ogóle mojego posta?

#263269  autor: dechomenon
 22 kwie 2008, 20:36
zyskujesz wbudowany moduł GPS, włączasz aparat klawiszem funkcyjnym, albo przyciskiem odpowiedzialnym za robienie zdjęć, filmiki masz 640x480, jakoś dźwięku jest wystarczająca, jedynie to sławne stereo w N73 jest godne uwagi, ale różnic aż tak wielkiej nie będzie. Stabilność i prędkość systemu 128MB RAM-u do 45MB RAM-u N73, dzień do nocy. Czujnik ruchu, wiele by jeszcze wymieniać.

#263274  autor: Gela
 22 kwie 2008, 20:40
słuchawki pozbawione pilota (czyli aby zmienić utwór trzeba wziąc telefon do ręki),
jest pilot
(coś takiego jak na tym zdjęciu[nie wiem czy sie dostaje z n82 ale w n95 8gb dostalem identyczny) http://www.globalgiants.com/archives/fo ... 022010.jpg
Nie ma osłony aparatu, więc jak się go uruchamia?!
w n95 8gb przytrzymujesz przez 1 s klawisz aparatu, lub oczywiscie przez menu

#264365  autor: lennox2
 01 maja 2008, 09:59
Zamówiłem w końcu ten telefon. Okazało się, że Plus, mimo nieustannych reklam telewizyjnych, w ogóle nie ma w magazynach N95 2 i - jeżeli już ktoś nawet zdecyduje się na taryfę, w której on jest dostępny, musi odczekać swoje w kolejce (sic!).

Telefon ma przyjechać do mnie we wtorek, do tego czasu - jeżeli ktoś z Was znalazłby jakieś argumenty mogące mnie zniechęcić - mogę się rozmyślić.

Oświećcie mnie kochani w jeszcze kilku kwestiach:

1/ na karcie pamięci mam pewne dane (zdjęcia, muzyka, gry i aplikacje), które chciałbym, aby znalazły się w moim nowym telefonie... że oczywiście o książce telefonicznej nie wspomnę . Gdyby ta Nokia N95 8GB miała wejście na kartę pamięci, nie byłoby problemu - włożyłbym do niej kartę z mojej N73 i wykonał prostą operację "przywróć z karty". A w tym przypadku? Jak mam sobie poradzić z tym problemem?

2/ Format telefonu. Do tej pory przed formatem tworzyłem sobie kopię pamięci telefonu, a potem tylko przywracałem i wszystkie ustawienia, kontakty, wpisy w kalendarzu i inne dane znajdowały się bezstresowo na swoim miejscu. Rozumiem, że w przypadku N 95 8 GB nie można wykonywać formata, bo wszystkie dane i ustawienia zostaną bezpowrotnie utracone?

3/ czy aplikację Xlator, którą wraz ze słownikami mam na dysku twardym komputera, będę mógł bez problemów wgrać do N95?

Pozdrawiam ciepło.

#264368  autor: dechomenon
 01 maja 2008, 11:21
tak z ciekawości, zamówiłeś ten telefon w taryfie dla firm?
1. gry i aplikacje, muszą mieć instalki wiec ich za pewne nie przerzucisz, po prostu będziesz je wgrywał od nowa.
2. no teraz też zrobisz kopię pamięci na dysk twardy do pliku w kompie, bo innej opcji nie widzę
3. to co masz na kompie zawsze mozesz wgrać :)

#264371  autor: lennox2
 01 maja 2008, 11:35
dechomenon pisze:tak z ciekawości, zamówiłeś ten telefon w taryfie dla firm?
:)
Nie, dla klientów indywidualnych. Plus ma nową taryfę, nazywa się "Ważny telefon", no i w niej oferuje m.in. tą Nokię.

#264382  autor: dechomenon
 01 maja 2008, 13:49
szkoda, ze nie dałes znać prędzej:) załatwił bym Ci ten telefon:)

#264392  autor: lennox2
 01 maja 2008, 14:27
dechomenon pisze:szkoda, ze nie dałes znać prędzej:) załatwił bym Ci ten telefon:)

Możesz coś więcej w tym temacie? Jeżeli masz jakąś ciekawą propozycję, to do poniedziałku mogę się przecież wycofać - umowy jeszcze nie podpisałem.

#264854  autor: dechomenon
 05 maja 2008, 13:00
to teraz to i tak juz lipa, ale taryfa ważny telefon to jedyna jaką moge uruchomić dla osób prywatny jako DH :)

#265076  autor: lennox2
 06 maja 2008, 18:48
dechomenon pisze:to teraz to i tak juz lipa, ale taryfa ważny telefon to jedyna jaką moge uruchomić dla osób prywatny jako DH :)
zajrzyj do swojej skrzynki pw

[ Dodano: 2008-05-23, 23:14 ]
Przepraszam, jeżeli zwracam się do Was z durną prośbą, ale już mnie krew zalewa - albo z powodu mojej głupoty, albo wadliwego sprzętu. Mam N95-2 z Plusa i za cholerę nie mogę uruchomić programu Mapy. Pobrałem ze strony Nokii mapy Polski i głos, które zainstalowałem w telefonie. Klikam więc teraz na ikonkę "Mapy" w telefonie, otwiera mi się aplikacja, wyświetla kulę ziemską, a na dole napis o treści "Mapy, Sieć została odłączona. Można ją włączyć, korzystając.... itd". Klikam OK. Napis znika. Klikam więc opcje => znajdź miejsce => pozycja GPS => OK. No i na samym dole, po prawej stronie, pojawia mi się żółta kuleczka, biegająca od lewej do prawej po trzech pustych kółeczkach i... NIC! Te cholerstwo nie znajduje mi miejsca, w którym jestem, cały czas tkwi na punkcie we Wrocławiu, który ręcznie ustawiłem ;-(. Powiedzcie mi, czy to ja jestem kompletnym idiotą i nie potrafię uruchomić najprostszej aplikacji, czy też nawigacja w moim telefonie jest felerna?

bardzo proszę o pomoc, bo chwilami mam ochotę rzucić tą (wspaniałą skądinąd) komórką o ścianę!