• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #30819  autor: dr_dv
 17 lis 2005, 16:26
Nie znalazłem żadnego posta na ten temat na tutejszym forum więc piszę, może się komuś przyda. Otóż jest możliwość korzystania z łącza internetowego kompa na p910i. Działa to przy użyciu bluetooth, podczerwieni, podstawki oraz kabla, jednak nie muszę chyba dodawać, że najwygodniej używa się bluetooth. W tym celu naleźy ściągnąć i zainstalować program MRouter stąd. Mrouter wchodzi także w skład standardowego PC Sync Suite ale jest to stara wersja, należy ją zastąpić nową. Program jest dość prosty w konfiguracji, wszystko opisane jest na stronie twórców, w razie czego pytajcie, spróbuję odpowiedzieć. Następnie ustanowić połączenie telefonu z komputerem i... voila! Niestety wbudowana przeglądarka nie współpracuje z takim rozwiązaniem ale o niebo lepsza Opera śmiga fantastycznie. Można w ten sposób korzystać z nieograniczonego dostępu do netu na p910i nie płacąc ani grosza (oczywiście trzeba być "połączonym" z komputerem). Polecam to rozwiązanie, chętnie poczytam opinie innych :).

#30930  autor: JAGODA
 18 lis 2005, 16:38
A jakie są parametry profilu w telefonie? Pozdrawiam
Edit: Już sobie poradziłem. Chodzi wyśmienicie :) Gorąco pozdrawiam.

#30948  autor: dr_dv
 18 lis 2005, 18:28
Rzecz w tym, że w telefonie nie trzeba nic ustawiać. Telefon musi być połączony z komputerem za pomocą któregoś z dostępnych sposobów (IR, BT, kabel USB, podstawka) i musi być "połączony" w programie mrouter (widoczny jako connected w polu "connected devices").

Ja mam skonfigurowane połączenie bluetooth, więc moje łączenie polega na podejściu z telefonem w pole zasięgu BT wokół komputera (mrouter łączy automatycznie). Jeżeli opera po połączeniu pyta czy połączyć przez gprs to znaczy że coś jest nie do końca ustawione.

#31144  autor: enzo
 20 lis 2005, 00:52
czyli z tego co zrozumialem to robisz sobie z kompa "hotspota" i na urzadzeniu zewnetrznym (SEp910) z nie go korzystasz.
A nie wiesz czy jest cos takiego na communicatora??

#31147  autor: dr_dv
 20 lis 2005, 09:32
enzo pisze:czyli z tego co zrozumialem to robisz sobie z kompa "hotspota" i na urzadzeniu zewnetrznym (SEp910) z nie go korzystasz.
Dokładnie tak.
enzo pisze:A nie wiesz czy jest cos takiego na communicatora??
Niestety nie wiem, jako że nie mam dostępu do communicatora. Myślę że nie ma problemu żebyś po prostu spróbował ustanowić połączenie, tak jak dla p910i (tzn żeby telefon był widoczny w mRouterze), być może zadziała :)