• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #214937  autor: Syra696
 23 sie 2007, 10:39
Witam.
Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką Nokii N70. Chciałam zainstalować PC Suite żeby móc ściągąć nowe motywy, dzwonki, programy itp. itd. Program zainstalował się normalnie, ale jest pewien problem. Gdy chcę podłączyć telefon do komputera to:

-albo nie widzi go program, a komputer tak, pokazują sie "dymki" typu "Znaleziono nowy sprzęt", a czasem "Twój sprzęt może nie działać poprawnie" itp.

-albo, po zainstalowaniu jakichś sterowników co się zwały Nokia Cable Drivers, czy jakoś tak, ani komputer ani program nie widzi telefonu. Nie pokazują się żadne informacje i dymki, ani nowe dyski w Moim Komputerze.

Poszperałam na forum i ktoś miał bardzo podobny problem i podobno trzeba było odinstalować PC Suite i zainstalować jeszcze raz. Problem w tym, że w Dodaj/Usuń programy nie ma go na liście, a gdy klikam "Odinstaluj" w menu Start, to pokazuje się tylko okienko z informacją że przygotowany będzie kreator usuwania PC Suite... ale chwile potem znika i nic sie nie dzieje. Dziwne to wszystko.

Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję za pomoc.

PS. Mam system XP z SP2.

#215702  autor: MADMAX
 25 sie 2007, 17:08
Witam

Posiadam N72 ale to jest prawie to samo. Miałem kiedyś podobny kłopot (wątek możesz odnaleźć w tym dziale, być może nawet o nim mówisz ;-) ) ale w końcu jakoś się udało i telefon śmiga także po kablu.

Dziś rano zauważyłem jednak kolejny kłopot. Komputer albo w ogóle nie widział telefonu albo wyskakiwały jakieś dymki zupełnie jak u Ciebie. Postanowiłem przeinstalować PC Suite. Nic to nie dało więc zreseciłem kompa - dalej nic.
Przez cały ten czas podłączałem i odłaczałem kabel USB - bez skutku.

Co się okazało? Wina lezała po stronie TELEFONU a domyśliłem się tylko dlatego, że próbując połączyć się z komputerem za pośrednictwem bluetootha Nokia zwyczajnie łapała zwiechę. Wyłączyłem więc Nokię, uruchomiłem ponownie i... alleluja - komputer od razu "zauważył" zgubę ;-)

Dlatego być może w Twoim wypadku wina leży po stronie oprogramowania telefonu. Spróbuj zainstalować PC Suite u jakiegoś znajomego/ej i zobacz czy na tym samym kabelku telefon będzie widoczny... Ewentualnie możesz o to poprosić w komisie, powinni sprawdzić bez większej łaski ;-)

Pozdrawiam

#216112  autor: Syra696
 26 sie 2007, 22:58
Spróbuję u kogoś innego spróbować. Napisze czy coś dało.

Pozdrawiam.