• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #187661  autor: macios
 30 maja 2007, 15:07
Witam tak jak w temacie.Mam N95 i zastanawiam się czy jest jakiś sens zmieniać orpgramowanie za pomoca nokia software update?Czy to coś daje taka zmiana na nowsze FW? :shock:

Obrazek

Motorola V8 Rulez;)

#187675  autor: Klusek
 30 maja 2007, 15:53
Jak masz w telefonie jakieś starsze oprogramowanie to aktualizacja jest jak najbardziej wskazana, zwłaszcza w telefonie, który dopiero niedawno pojawił się na rynku i jego soft może mieć błędy. Pomyśl tylko, że jeżeli aktualizacje nie wnosiłaby nic nowego to jaki sens miałoby ich wypuszczanie. Zmiany nie zawsze zauważalne są gołym okiem, ale na pewno są i w większości przypadków są to zmiany na lepsze :)

Obrazek
Obrazek

#187677  autor: dechomenon
 30 maja 2007, 15:55
Klusek pisze:Jak masz w telefonie jakieś starsze oprogramowanie to aktualizacja jest jak najbardziej wskazana, zwłaszcza w telefonie, który dopiero niedawno pojawił się na rynku i jego soft może mieć błędy. Pomyśl tylko, że jeżeli aktualizacje nie wnosiłaby nic nowego to jaki sens miałoby ich wypuszczanie. Zmiany nie zawsze zauważalne są gołym okiem, ale na pewno są i w większości przypadków są to zmiany na lepsze :)
jest sens w momencie gdy Ci się coś chrzani w telefonie, np. przerywa połączenia z bt, albo aparat sie zacina przy wyjściu do menu itd..ale gdy wszystko chodzi normalnie to po co zmieniać skoro można jeszcze coś uwalić?

#187682  autor: RobertX
 30 maja 2007, 16:02
Po to zeby bym najnowszy... dechomenon a czemu nie???

To jest nowy model i pewnie ma jakies bledy, to normalne.

#187684  autor: Klusek
 30 maja 2007, 16:07
dechomenon pisze:jest sens w momencie gdy Ci się coś chrzani w telefonie, np. przerywa połączenia z bt, albo aparat sie zacina przy wyjściu do menu itd..ale gdy wszystko chodzi normalnie to po co zmieniać skoro można jeszcze coś uwalić?
Szans na to, że uwalisz telefon podczas aktualizacji NSU są naprawdę małe, ale nawet gdyby coś takiego się niestety stało to wystarczy telefon oddać na gwarancję. Jeszcze raz powtórzę, że skoro wydano owy soft to znaczy, że pojawiły się jakieś zmiany, może nie zawsze widoczne gołym okiem, ale na pewno takie dla których warto zrobić aktualizację.

Obrazek
Obrazek

#187741  autor: dechomenon
 30 maja 2007, 18:15
ja ma soft w moim fonie 2... i nic mi nie przeszkadza..to po co mam aktualizować soft...skoro np. ostatnio u nas TP wyłaczyła sobie każdemu neta na 15min, bo zmienili szufladę na dworze...i jak bym w tym momencie aktualizował telefon? jak rozmawiałem z serwisantem, że jeśli uwalisz fona samemu aktualizując to nie przyjmą Ci na gwarancję, bo nowy soft mozesz wgrać idąć do punktu i okazaują gwarancje + dowód zakupu

#187749  autor: Klusek
 30 maja 2007, 18:27
dechomenon pisze:ostatnio u nas TP wyłaczyła sobie każdemu neta na 15min, bo zmienili szufladę na dworze...i jak bym w tym momencie aktualizował telefon?
Podczas wgrywania i aktualizacji NSU nie korzysta z połączenia internetowego. Dostęp do internetu jest potrzebny tylko do ściągnięcia odpowiedniej wersji softu na komputer a odłączenie telefonu podczas ściągania czy przerwanie procesu ściągania nie powoduje żadnych konsekwencji.
dechomenon pisze:jak rozmawiałem z serwisantem, że jeśli uwalisz fona samemu aktualizując to nie przyjmą Ci na gwarancję, bo nowy soft mozesz wgrać idąć do punktu i okazaują gwarancje + dowód zakupu
Zmień serwisanta i to szybko
Cytaty ze strony Nokii
15. Czy po zaktualizowaniu oprogramowania telefonu za pomocą programu Nokia Software Updater utracę gwarancję?
Nie.
40. Telefon całkowicie wyłączył się podczas aktualizacji. Co trzeba zrobić?
Przekaż telefon do najbliższego punktu serwisowego Nokia Care. Jeśli telefon jest nadal objęty gwarancją, firma Nokia naprawi go zgodnie z obowiązującymi postanowieniami i warunkami dotyczącymi gwarancji. Jeżeli telefon nie jest już objęty gwarancją, firma Nokia nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek uszkodzenia, zgodnie z postanowieniami zawartymi w odpowiedniej umowie użytkownika końcowego oprogramowania.

Obrazek
Obrazek

#187789  autor: Forest
 30 maja 2007, 20:18
A wgranie nowego softa w serwiesie ile by kosztowało czy może jest za darmo? Bo ja sie tej operacji w domu raczej nie podejme bo u mnie z pradem to różniby bywa :roll:

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#187792  autor: Klusek
 30 maja 2007, 20:23
W autoryzowanym serwisie powinni to zrobić bez żadnych opłat w ramach gwarancji, w razie czego można zmyślić bajkę, że telefon się wiesza itp. i że chcesz wgrać nowy soft żeby to naprawić :)

Obrazek
Obrazek

#187840  autor: RobertX
 30 maja 2007, 21:58
Ludzie nie bojcie sie aktualizowac!!! Po to to jest. Myslicie, ze Nokia wprowadzilaby cos takiego jesli nie byloby calkiem bezpieczne??? Przeciez, kazda reklamacja, ktora wynikla by z tego to dodatkowe koszta. Tak duza firma nie ryzykowalaby czyms takim!!! Zna ktos udokumentowany przypadek, ze cos sie stalo w trakcie aktualizacji?? A aktualizacja, to stabilniejszy soft, nowe opcje itp. Aktualizacja to normalna, rutynowa czynnosc, nie robcie z tego jakiejs trudnej operacji.

Na koniec zycze duzo dobrych uaktualnien w sofcie ;)

#187846  autor: laska
 30 maja 2007, 22:21
Sory że sie tu wepnę ale mam pytanie mam nokie n73 i chce dokonać aktułalizacji telefonu. Moze ktoś powiedzieć jak to zrobić by sie udało. I jaki jest najnowszy soft do tej nokii i jeszcze raz sory ze pisze w tym temacie ale nie chce robić następnego :)

#187847  autor: Klusek
 30 maja 2007, 22:24
laska pisze:Moze ktoś powiedzieć jak to zrobić by sie udało.
Ściągasz NSU i postępujesz wg komunikatów ;)
laska pisze:I jaki jest najnowszy soft do tej nokii i jeszcze raz sory ze pisze w tym temacie ale nie chce robić następnego
NSU sprawdzi jaka jest najnowsza wersja dostępna na Twój telefon i Cię o tym poinformuje.

Obrazek
Obrazek

#187889  autor: dechomenon
 31 maja 2007, 01:05
ja tam nie robie..bo czasem mi przerywa połączenie telefonu z kompem...i po co mi to ? jak sie zacznie coś dziać to sobie zaktualizuję soft..! i tak czy siak wiecej RAM-u by sie przydało!

#187890  autor: Klusek
 31 maja 2007, 01:07
Nikt Cię do niczego nie zmusza :)

Obrazek
Obrazek

#187897  autor: dechomenon
 31 maja 2007, 08:42
ja wiem, ale większość przekonuje...mimo to po co mam aktualizować skoro wszystko mi działa? rozumiem np. w P990i na początku to chyba było trzeba czekać z utęsknieniem na nowy soft...

#187910  autor: Forest
 31 maja 2007, 10:05
RobertX nie chodzi o to. Poprostu w mojej miejscowosci jest czesto i bez żadnej przyczyny wyłączany prąd. Burza, upał, śnieg... i prądu nie ma :lol: Polska rzeczywistosc w małych miasteczkach. Stare linie padają i tak jest...
W razie czego to sobie zajde do najbliżeszego serwisu i sie popytam czy mi wgrają nowy soft za free, narazie tego nie musze robic bo mam wgrany najnowszy.

#188068  autor: RobertX
 31 maja 2007, 18:19
Nawet jak cos sie zepsuje podczas aktualizacji, to to w Nokii za darmo naprawiam, choc sobie nie wyobrazam co sie moze zepsuc ? :/

#188114  autor: Forest
 31 maja 2007, 20:16
Jeszcze jedno małe pytanko. Jak często (mniej wiecej) wychodzi nowy soft?

#188116  autor: Klusek
 31 maja 2007, 20:19
body pisze:Jeszcze jedno małe pytanko. Jak często (mniej wiecej) wychodzi nowy soft?
Nie ma n to reguły, ale raczej jest tak, że im telefon jest nowszy tym uaktualniony soft wychodzi częściej a im więcej czasu upływa od premiery tym aktualizacje pojawiają się coraz rzadziej, bo to co miało zostać poprawione zostało poprawione wcześniej :)

Obrazek
Obrazek

#188344  autor: RobertX
 01 cze 2007, 16:36
Na N73 juz dawno nowego nie bylo :( a moze to i dobrze ;)