• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #184246  autor: snip3r
 17 maja 2007, 17:15
Interesują mnie wasze opinie odnośnie tego telefonu. Mam również cztery pytania :
1. Czy telefon jest głośny?
2. Jaką jakość muzyki prezentuje?
3. Czy ma stabilne wifi i czy nie ma problemów z odnajdywaniem hot-spot'ów?
4. Ile mniej więcej wytrzymuje bateria przy normalnym użytkowaniu?

#185043  autor: Rebel
 20 maja 2007, 18:49
Witam,

1. To zależy co masz na myśli: jeśli chodzi o dzwonki to tak, nie ma problemu z usłyszeniem go. Z rozmową też OK, głośność mp3 dla mnie w porządku - słucham przeważnie w autobusie i wystarcza mi ustawienie głośności na 40-60%. Ale podejrzewam, że jeśli ktoś jest przyzwyczajony od lat do katowania uszu muzyką na full, to może mu "braknąć skali".

2. Jakość muzyki jest jak w każdej Nokii z serii N i E, czyli w porządku, ale jakiejś audiofilskiej przyjemności bym nie oczekiwał. Do posłuchania w drodze do pracy wystarcza w zupełności. Z tego co słyszałem lepiej jest kupić przejściówkę na zwykłe słuchawki do mp3 niż korzystać z zestawów Nokii. Ja osobiście mam zestaw HS-23, słucham dość często i nie narzekam.

3. Stabilność połączenia wyszukiwanie bez zastrzeżeń. W pokoju "łapie" mi sygnał z anteny oddalonej o jakieś 300-400 metrów. Jednak do ustanowienia połączenia wymaga raczej siły sygnału minimum 40-50%, w przeciwnym wypadku wykrywa hot-spot, ustanawia punkt dostępu, ale nie łączy się z siecią. Jeśli jednak masz dobry sygnał, to korzystanie z netu to sama przyjemność:-) Kiedy przez jakiś czas nie miałem stałego łącza, korzystałem z E60 i Simdaty jako modemu do kompa i sprawowała się świetnie.

4. To zależy co dla kogo jest normalnie? Najbardziej "zjada" baterię WiFi i GPRS/EDGE, trochę mniej mp3 i gry. Jeśli użytkujesz intensywnie, czyli dużo internetu, powyżej 60 minut mp3 dziennie, kilka dłuższych rozmów to będziesz musiał ładować codziennie, bo padnie Ci w połowie następnego dnia. Ja piszę codziennie kilkanaście smsów, kilka razy sprawdzam wiadomości w necie, przeprowadzam 1-2 krótkie rozmowy i ładuję co 2 dni, bo trzeciego by już nie wytrzymała. Kiedy nie dzwoniłem, nie słuchałem mp3, nie grałem i najwyżej napisałem kilka smsów to wytrzymała mi 5 dni bez ładowania.

Mam nadzieję, że pomogłem, moją E60 mam już 8 miesięcy, trochę ją poużytkowałem i jestem bardzo zadowolony, jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to daj znać. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 maja 2007, 22:49 przez Rebel, łącznie zmieniany 1 raz.

#185072  autor: mike1980
 20 maja 2007, 21:13
witam. ja mam pytanie odnosnie neta przez wifi. czy sprawnie sie mozna poruszac po stronach na e60 ? rozumiem ze portale internetowe, fora itp bez problemow smigaja ? Nie znam sie za bardzo wiec mam jeszcze pytania o koszta ? Czy to jest tak ze net przez wifi jest za free ?
 #185104  autor: Rebel
 20 maja 2007, 22:43
E60 ma w pełni funkcjonalną przeglądarkę internetową, czyli wszystko śmiga bez problemu, łącznie z obsługą połączeń bezpiecznych np. w moim przypadku obsługa konta w mBanku. W ciągu 8 miesięcy udało mi się znaleźć tylko jedną stronę, która się nie wyświetliła (prawdopodobnie brak jakiejś wtyczki).
Połączenie WiFi jest bezpłatne jeśli znajdziesz darmowy hot-spot (w praktyce: knajpy, centra handlowe, niezabezpieczone osiedlowe sieci WLAN). W przeciwnym wypadku korzystanie z internetu przez GPRS/EDGE to dość droga zabawa jeśli nie masz wykupionego jakiegoś korzystnego pakietu. Przeglądarka w E60 ściąga całe strony, tak jak normalny PC, więc "na wagę" wychodzi tego dość dużo. Dla zmniejszenia kosztów najlepsza jest miniOpera, ale ona jest oczywiście mniej funkcjonalna.
 #187873  autor: lola
 30 maja 2007, 23:09
Witam,
snip3r pisze:Interesują mnie wasze opinie odnośnie tego telefonu.
Moim zdaniem największą wadą tego telefonu jest brak radia. Poza tym praktycznie same plusy.
snip3r pisze:1. Czy telefon jest głośny?
Zarówno głośność sygnałów, jak i rozmówcy jest OK.
snip3r pisze:2. Jaką jakość muzyki prezentuje?
Gorzej niż na Creative MuVo N200, ale do posłuchania w pracy w zupełności wystarcza.
snip3r pisze:3. Czy ma stabilne wifi i czy nie ma problemów z odnajdywaniem hot-spot'ów?
Czasami muszę 2-3 razy próbować łączyć się do sieci ze słabym sygnałem.
snip3r pisze:4. Ile mniej więcej wytrzymuje bateria przy normalnym użytkowaniu?
2-3 dni, w zależności od rozmów i innych rozrywek. Max wytrzymała mi 4 dni, a i musiałem raz ładować po jednym dniu.

Pozdrawiam,
Ł.O.