• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #180545  autor: MateuszG_2005
 06 maja 2007, 12:35
Witam.Zastanawiam się czy warto zmienić telefon. Aktualnie posiadam N93 i myślę nad zmianą na N95. Pozwoliłem sobie na małe porównanie tych telefonów. Jako, że N95 miałem w ręku jakieś 10min to nie mogę się dużo wypowiedzieć na jej temat

Wygląd
Raczej na korzyść N95, mniejszy, zgrabniejszy, duży wyświetlacz dobrze wygląda przy zamkniętym telefonie

Wykonanie
W N95 dobre, ale chyba gorsze od N93, w rękach miałem nówkę N95 i czuć było już lekkie luzy w sliderach, a całość razem z przyciskami alfanumerycznymi jakoś zalatywała mi tanim plastikiem, co do przyciskowa muzycznych nie mam zastrzeżenia)

Komfort użytkowania
Przycisk nawigacyjny w N95 wydał mi się gorszy jakościowo i gorzej "zrobiony" od N93, przy wciskaniu podnosił się za wysoko (może taki model po prostu), nie za wygodne klawisze wyboru (lewy i prawy).Telefon jest rzeczywiście bardzo mały i dla mnie trochę za lekki, ale może to "zboczenie" po N93 :P

Wyświetlacz
Na korzyść N95. Większy 2,6cala, 16mln kolorów, rozdzielczość ta sama.

Procesor i Pamięć
Tutaj remis po 330MHz, pamięć na korzyść N95.

Aparat
Zoom optyczny w N93, zaś w N95 rozdzielczość 5mpx.Co do jakości to po fotkach mogę stwierdzić, że N95 ma lekką przewagę

Kamera
Tu stawiałbym na remis.Jakość like DVD :) , 30klatek na sekundę, rozdzielczość filmów 640x480

Muzyka
Niestety nie miałem możliwości usłyszenia dźwięków z głośnika ani ze słuchawek N95, ale z opinii użytkowników, wiem, że jakość jest bardzo dobra i trochę lepsza niż w N93

Oprogramowanie
W N93 wszystko działa szybko i niezawodni.Żadnego wieszania i innych problemów.W N95 słyszałem, że są spore problemy (mam nadzieję, że nowy soft to rozwiąże).Więc tutaj plus dla N93

Bateria
Tutaj bezapelacyjnie wygrywa N93 3-4dni trzyma przy średnim użytkowaniu, N95 1dzień to wynik niezbyt rewelacyjny ;/

Inne
Plus dla Nokii N95 za HSDPA i GPS (chociaż nie jest doskonały dobrze, że w ogóle jest). Klapka czy slider? Bardziej "awaryjny" wydaje mi się slider i te luzy (a może przewrażliwiony jestem ;) ).Brak Pop Portu w N95 i pojawienie się USB 2.0 + idzie do N95.

Prosiłbym o jakieś uwagi do tego co napisałem (błędy, sugestię, Wasze opinie).Czy warto się przesiadać, czy może poczekać na jakiś inny model (np. N97?).Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek

#181606  autor: RobertX
 09 maja 2007, 15:57
hmm czemu Nokia nie zaczela od n10, n20 czy cos w tym stylu - juz niedlugo skonacza sie te numerki i co wtedy??? Jak to bedzie wygladalo, nowy znakomity model a oznaczenie (np. n21) takie jakis slabsze ;) a nr nxxx juz jakos gorzej brzmi...

Ale kwestia nazewnictwa u Nokii byla wielokrotnie poruszana i nikt w tym logiki ani sensu nie odnalazl ;)

#181911  autor: MateuszG_2005
 10 maja 2007, 14:40
anglik pisze::mrgreen: ja bym poczekal na N99 :wink:
Tego typu telefony mnie nie bawią, jakbym miał już kupować coś w tym "stylu" to wolałbym E90

P.S. Niestety nowe oprogramowanie w N95 nie poprawiło wszystkich błędów, chociaż sporo naprawili. DO tego czytałem, że jakiejś osobie pojawił się hot czy bad pixel na wyświetlaczu ;/

Obrazek
Obrazek