• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
  • Strona 1 z 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
 #177787  autor: adiq1033
 26 kwie 2007, 20:23
Zdjęcia telefonu.

http://s000.wyslijto.pl/?file_id=33901709828246919616 :)

Krótka opinia na temat N73 Me

N73 sprawuje się średnio. Pierwszy powazny problem to dżojstik, jeśli pocą nam się ręce, operowanie telefonem za jego pomocą jest praktycznie niemożliwe. Druga sprawa, telefon potrafi się poważnie zawiesić ... nie idzie go nawet wyłączyć, jedynym rozwiązaniem jest wyjęcie baterii. Do klawiatury przyzwyczaiłem się po napisaniu kilku sms-ów ( ok.50 ). Jednak nadal popełniam błędy. Ogólnie jestem zadowolony z telefonu, ale również rozczarowany.Zwieszanie się telefonu jest męczące i denerwujące. Wszystkie aplikacje nalezy podpisywać, a ostatnio nie mam czasu na zabawy tego typu :| Aparat i głosniki to atuty telefonu, niestety radio to już inna sprawa. Jezeli stoje w miejscu dźwięk jest w Stereo, jesli natomiast poruszam się, Visual Radio automatycznie przelącza na MONO. Standardowe słuchawki ... żenada. Nie ma z nich żadnego pozytku. Na telefon wrzuciłem 47 utworów Mp3. Jakość nie jest zła, lecz zdecydowanie wole słuchać muzyki na głosnikach X-530, gdy przebywam zdala od domu, zabieram ze sobą odtwarzacz iRiver, mimo iz posiada 256 Mb pamięci. Do Nokii podłączyłem również słuchawki Creative HS-400, różnice w jakości usłyszymy bez problemu. Wyświetlacz nie jest aż tak duży, co zresztą widać na zdjęciach.Przy świetle słonecznym można wykonywać normalne czynności na telefonie. Internet w komórce to nie dla mnie, chociaż poserfowałem przez kilka minut. Specialny przycisk do odtwarzacza mp3 często myli mi się z klawiszem "C". Nie mam natomiast problemów z podłączeniem telefonu pod PC. Zasłona na obiektyw nieco skrzypi, zauwazyłem lekkie luzy. Fotografowanie jest dziecinnie proste i nikomu nie powinno sprawić kłopotu. W razie problemów, mozna skorzystać z samouczka, który jest zainstalowany w telefonie. N73 rzecz jasna odczytuje pliki PDF*. Bluetooth działa bez zarzutów, sprawdzałem łącznośc z K700i, K510i, PEBL U6, 6630.

Telefon wychwalany w kazdych testach. Dla mnie te opinie są zdeczka naciągane. Znacznie wygodniej pracowało mi się na modelu 6630. Są to jedynie moje odczucia i nie kazdy musi się z nimi zgodzić. Telefon w skali 1-6 oceniam na +4.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2007, 23:09 przez adiq1033, łącznie zmieniany 1 raz.

#177790  autor: vinc
 26 kwie 2007, 20:38
adiq1033 pisze: Mp3. Jakość nie jest zła, lecz zdecydowanie wole słuchać muzyki na głosnikach X-530, gdy przebywam zdala od domu, zabieram ze sobą odtwarzacz iRiver, mimo iz posiada 256 Mb pamięci.
adiq1033 iriver to wzór jeśli chodzi o odtwarzacz mp3 :wink:
adiq1033 pisze:Znacznie wygodniej pracowało mi się na modelu 6630.
Jednak chwalenie 6630 weszło ci w krew :wink:

Ogólnie, nareszcie zimny prysznic na n73 :-D

Obrazek

#177867  autor: babeo
 26 kwie 2007, 23:39
Delikatnie rzecz ujmując jestem w szoku. Nie spodzieawełm sie tak ostrych słów od kogoś tak zapatrzonego w n73. Ciekaw jestem dalszych wniosków. Może to jednak ciągle działa czar 6630 ;)

#177877  autor: stanax
 27 kwie 2007, 00:54
Czesc. Na wstepie pozdrawiam serdecznie.

Pisalem o opini adiq1033`a zaraz po tym jak ta opinie umiescil na forum. Nim skonczylem cos sie stalo ( :shock: ) i nie moglem tego wyslac - komunikat ze to miejsce dla modow czy jakos tak. Pomyslalem zem cienias i dlatego. Teraz wiem ( :wink: ) i jak wrocila to jeszcze raz to samo...

Pierwszy raz czytam opinie tak rzetelna i zrozumiale napisana o telefonie, w ktorej nie widac "klapek na oczach" standardowo zauwazalnych u uzytkownikow Nokii. Na dodatek adiq1033 ma ktoras tam Nokie z kolei. Brawo!
A swoja droga to troche dziwne, ze do telefonu ktory predyspozycjami mierzy w "gorna polke" i przy dosc wysokiej cenie, producent nie dodaje porzadnych sluchawek!? W ten sposob ustepuje pola swoim konkurentom. Lepszym rozwiazaniem bylby ich brak w zestawie - wlasciciel ma potrzebe miec topowe sluchawki to sam je kupuje! A tak beda wywody przez nastepny rok (moj pierwszy :? )

Za kilka miesiecy spodziewam sie testu (niezawodnosc elementow, bateria,OS) gdy telefon wejdzie do codziennego uzytku. Ta opinia w skali 1-6 ... u mnie na 5 - bo nie moglem zamiescic swoich wypocin za pierwszym razem.

Narka

PS. Autor ... tak trzymac :smt038 :smt109

#177890  autor: RobertX
 27 kwie 2007, 07:43
adiq1033 pisze:Pierwszy powazny problem to dżojstik, jeśli pocą nam się ręce, operowanie telefonem za jego pomocą jest praktycznie niemożliwe
No niestety to prawda i wszyscy sie z tym zgadzaja :(
adiq1033 pisze:Druga sprawa, telefon potrafi się poważnie zawiesić ... nie idzie go nawet wyłączyć, jedynym rozwiązaniem jest wyjęcie baterii.
Wiele, rzeczy na nim robilem i tylko raz mi sie zawiesil jak wlaczalem nowego Asphalt 3.3 i nigdy wiecej ;) Dodam, ze to bylo za pierwszym razem, a teraz gierka smiga bez problemu ;)
adiq1033 pisze:Jezeli stoje w miejscu dźwięk jest w Stereo, jesli natomiast poruszam się, Visual Radio automatycznie przelącza na MONO.
No niestety powinien byc wybor w jakim trybie chcenmy go utrzymac a nie automatyczne przelaczanie. Ale na pocieszenie dodam, ze dzieje sie tak tam gdzie jest slabszy sygnal. Ja w wawie nie mam z tym wiekszych problemow, a nawet slucham radia podczas biegania i jestem bardzo zadowlolony :)
adiq1033 pisze:Standardowe słuchawki ... żenada
Nie sa najlepsze, ale dla kogos kto slucha muzyki od czasu do czasu wystarcza - naszczescie w ME dali przejsciowke z pilotem :)
adiq1033 pisze:Wyświetlacz nie jest aż tak duży
Nie jest duzy??? A gdzie widziales wiekszy? Szczerze mowiac, kiedy poraz pierwszy widzialem N73 (na targach w Niemczech) naprawde zrobil na mnie wrazenie... teraz juz sie przyzwyczailem ;)
stanax pisze:Lepszym rozwiazaniem bylby ich brak w zestawie - wlasciciel ma potrzebe miec topowe sluchawki to sam je kupuje!
Nie wszystkim zalezy na dobrych sluchawkach, niektorzy uzywaja ich tylko do rozmow!!! A zawsze lepiej jest miec niz nie miec!! Co nie zmienia faktu, ze w tak wysokim modelu - jesli samo nie potrafia zrobic dobrych sluchawek to mogli by dac jakiejs zewnetrznej firmy :/

#177891  autor: wizdaz
 27 kwie 2007, 08:17
a tam narzekacie i tak ją pewno kupie :mrgreen: ale swoją drogą nie ma rzeczy idealnych :smt005 ale dzięki za opinię :smt008

#177917  autor: Forest
 27 kwie 2007, 11:36
To może teraz adiq opowiedz co najbardziej podoba ci sie w N73 :)

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#177930  autor: dechomenon
 27 kwie 2007, 12:56
jak użytkownik N73 musze wkroczyć wszytkie zonki jakie opisał adiq są jak najabardziej prawdziwe....ale w każdym telefonie sie do czegoś można doczepić.Jednak te pare zonków nie umniejszają frajdy z użytkowania tego telefonu

#177933  autor: adiq1033
 27 kwie 2007, 13:11
Z telefonem nadal mam problemy. Dziś zawiesił się po zmianie motywu. Do dżojstika powoili się przyzwyczajam, więc nie jest tak źle.
body pisze:To może teraz adiq opowiedz co najbardziej podoba ci sie w N73 :)
Co mi się podoba ? Lepszy aparat, Auto Focus i lampa błyskowa robią swoje. Radio i dwa głosniki stereo, wreście razem z przyjaciółmi możemy posłuchac Planety, Eski i RMF FM.
RobertX pisze:Nie jest duzy??? A gdzie widziales wiekszy? Szczerze mowiac, kiedy poraz pierwszy widzialem N73 (na targach w Niemczech) naprawde zrobil na mnie wrazenie... teraz juz sie przyzwyczailem :wink:
W porównaniu do np. 6230 wygląda imponująco. Przeciez większy wyświetlacz ma chociażby SPV M5000.

body, na szczególną uwage u N73 zasługuje odtwarzania mp3 w tle. Włączyłem na standardowym programie, muzyka sie nie przycina, co mnie bardzo zadowala. Dostosowanie dzwonków to także duzy plus telefonu. To od nas zalezy, czy dźwięk ma być w efektach 3D, z podgłosem, czy w trajektorii ( do wyboru mamy : kołowy, przelot, zygzak, meander ).

Niepokojące może sie okazać wejście na ładowarke. Jest ono znacznie mniejsze od standardowych wejśc w starszych modelach Nokii. Zawsze będąc u znajomego, który miał ładowarke dla telefonów marki Nokia, mogłem podładowac sobie baterie, np. 6630 podładowałem ładowarką od 6030. Nie wiem czy producent chciał nam poprawić humor, dodając w zestawie specialną przejściówke dla ładowarki ( później zamieszcze foto ).

Uciążliwe moga być także odciski palców, pozostawione na klawiszach funkcyjnych.

I to by było na tyle. Dalszą opinie napisze po bliższym zapoznaniu się z N73.

Może format zlikwiduje zbyt częste zawieszanie się telefonu ? Będę musiał o tym pomysleć.

No tak, i klawiatura wraz z klawiszami funkcyjnymi to stała konstrukcja. Nic nie trzeszczy, nie rusza się. Niestety pod dżojstik dostaje się w małych ilościach kurz, co może się odbić na jego działaniu w najbliższej przyszłości.

#177935  autor: Forest
 27 kwie 2007, 13:16
Może TO pomoże? ;)

HTC U12+ Black + Goodram 64GB USH-I U3 95/90MB

#177936  autor: babeo
 27 kwie 2007, 13:17
adiq1033 pisze:Niepokojące może sie okazać wejście na ładowarke. Jest ono znacznie mniejsze od standardowych wejśc w starszych modelach Nokii.
Taaa we wszystkich najnowszych nokiach tak jest. Nawet tych tańszych. Fakt dla usera dziwne, ale z punkty widzenia firmy, coś w tym jest.

#177944  autor: dechomenon
 27 kwie 2007, 13:45
ale zauważ, że jeszcze w mentalności pozostały stare wejścia do ładowarek bo przecież na pewno w zestawie miałeś przejściówkę ehhe

#177976  autor: stanax
 27 kwie 2007, 15:07
Niepokojące może sie okazać wejście na ładowarke
...
oraz...
babeo pisze:Taaa we wszystkich najnowszych nokiach tak jest. Nawet tych tańszych. Fakt dla usera dziwne
...
a tez...
dechomenon pisze:jeszcze w mentalności pozostały stare wejścia do ładowarek bo przecież na pewno w zestawie miałeś przejściówkę
.

Czy nie jest to zwiazane z przejsciem Nokii na nowoczesniejszy, Li-Poly, akumulator?. Zeby w pelni wykozystac atuty tego akumulatora musi byc ladowany specjalizowana ladowarka. Tak mysle, czy mam racje - :dontknow:. Jesli mam, to przejsciowki nie ma zeby nie popelnic bledu i pchac ta starszego typu. Nokia zdaje sie uslyszala paroletnie narzekania userow i w koncu ten problem techniczny rozwiazala definitywnie. Adiq to nam opisze z autopsji - mysle.

Pozdrowionka

Dodaje po przeczytaniu postu babeo(pozdr.) - tego ponizej. I w ladowarce i w akumulatorze jest elektronika - dosc skomplikowana i tu juz koncowka ma znaczenie; zeby nie mieszac starego z nowym. Nie mialoby to sensu - Li-Poly i permalojowe trafko. Nie gdybajmy (moje '...mialoby' i Twoje '...o ile tak jest') tylko poczekajmy co powie adiq.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, 15:35 przez stanax, łącznie zmieniany 2 razy.

#177977  autor: babeo
 27 kwie 2007, 15:17
stanax pisze:Czy nie jest to zwiazane z przejsciem Nokii na nowoczesniejszy, Li-Poly, akumulator?. Zeby w pelni wykozystac atuty tego akumulatora musi byc ladowany specjalizowana ladowarka.
Specjalna ładowarka (o ile taka jest) to może się różnić napięciem albo prądem. Końcówka nie ma znaczenia.

#177985  autor: Klusek
 27 kwie 2007, 15:36
babeo pisze:Specjalna ładowarka (o ile taka jest) to może się różnić napięciem albo prądem. Końcówka nie ma znaczenia.
Inna końcówka ma pewnie uniemożliwić ładowanie starych telefonów nową ładowarką, po to by ich nie uszkodzić. Natomiast przejściówka ma pozwolić na ładowanie nowych telefonów starymi ładowarkami.

Obrazek
Obrazek

#178007  autor: stanax
 27 kwie 2007, 16:15
Cholera, doczytalem sie (przepraszam Was)
adiq1033 pisze:producent chciał nam poprawić humor, dodając w zestawie specialną przejściówke dla ładowarki
!!!
Klusek pisze:przejściówka ma pozwolić na ładowanie nowych telefonów starymi ładowarkami.
... i w\g mnie bedzie konflikt sprzetowy. Zaden element nie zostanie uszkodzony (lad.\aku.), lecz akumulator nigdy nie bedzie optymalnie ladowany i z czasem jego parametry ulegna pogorszeniu. Jesli takie bylo zamierzenie producenta jak napisal Klusek (pozdr.) to jest to rozwiazanie awaryjne - nie mam org.lad. przy sobie a bateria sie konczy w czasie wizyty u babci ( :wink: ) to podpinam do dziadkowej ( :wink: :wink: ). Tylko ze jak nie mam swojej ladowarki przy sobie, to jak to sie stalo ze nie zapomnialem tez przejsciowki, hm ??? Nie wiem, zna ktos odpowiedz to niech mnie oswieci - jakie jest logiczne wytlumaczenie bo technicznego nie widze???

#178031  autor: RobertX
 27 kwie 2007, 17:49
adiq1033 pisze:Może format zlikwiduje zbyt częste zawieszanie się telefonu ? Będę musiał o tym pomysleć.
To faktycznie masz problem... moj model sie nie zawiesza!
stanax pisze:Czy nie jest to zwiazane z przejsciem Nokii na nowoczesniejszy, Li-Poly, akumulator?.
Watpie, bo Nokia juz stosowala te baterie i nie ma znaczenia jaka ladowarka sie laduje ...

[ Dodano: 2007-04-27, 17:56 ]
Co do ladowarek:

Output:
Stara: 5.7V/800mA
Nowa: 5V/890mA

Nowe ladowarki maja mniejsze napiecie a wieksze natezenie (o ile sie nie myle ;) ) ale watpie, zeby z tego powodu zmieniali wtyczke.. Sadze, ze poprostu chcieli zmniejszyc ta wtyczke w dobie miniaturyzacji - niektore telefony np. 6300 sa naprawde cienkie i bylby problem ze starym wejsciem.

[ Dodano: 2007-04-27, 17:58 ]
adiq1033 pisze:W porównaniu do np. 6230 wygląda imponująco. Przeciez większy wyświetlacz ma chociażby SPV M5000.
No wiesz nokia 7710 czy 9500 tez ma wiekszy!!! Ale mowimy o tej konkretnej kategorii telefonu! Jest taki byl taki drugi w tym czasie??? Porownaj do tego malutkiego z K800i ;)

#178045  autor: adiq1033
 27 kwie 2007, 18:07
Klusek pisze:Inna końcówka ma pewnie uniemożliwić ładowanie starych telefonów nową ładowarką, po to by ich nie uszkodzić. Natomiast przejściówka ma pozwolić na ładowanie nowych telefonów starymi ładowarkami.
Również tak mi się wydaje.

Co do N73 Me, wykryłem nastepne niedociągnięcia ( być może to wina softu, dziś zrobie upgrade ).

Niektóre aplikacje nie chcą się zamykać. Nie myślcie sobie, że zamykam je czerwoną słuchawką :wink:

Druga sprawa to dolny głośnik. Z moich odczuć wynika, iz gra ciszej i gorzej niż ten powyższy. Na domiar złego, Mini JACK w małym stopniu go zasłania.

Cały czas aktywna jest opcja Menu Muzyki, która można wyłączyć jedynie przez FExplorer, o ile się nie myle. Nic dziwnego, musi być aktywna, w przeciwnym razie, przycisk do uruchamiania odtwarzacza ( nad przyciskiem C ) byłby bezuzyteczny. Działanie w tle pożera nam zapas energii.

#178055  autor: RobertX
 27 kwie 2007, 18:35
adiq1033 pisze:Druga sprawa to dolny głośnik. Z moich odczuć wynika, iz gra ciszej i gorzej niż ten powyższy.
No tez zuwazylem ze cos sie roznia, ale podejrzewam, ze chodzi o umieszczenie tych glosnikow tzn u gory glosnik umieszczony w strone "siateczki" a dolny bokiem do nich... sadze tak dlatego, ze dzwiek z dolnego wydaje sie troszke przyduszony ;)
adiq1033 pisze:Na domiar złego, Mini JACK w małym stopniu go zasłania.
Jaki mini jack?? moze chodzi o wtyczke do pop-portu? na oko widzac, ze ona nie ma wplywu... poza tym jak podlaczasz sluchawki to po co ci glosnik? Chyba, ze radio...

#178062  autor: adiq1033
 27 kwie 2007, 18:46
RobertX pisze:aki mini jack?? moze chodzi o wtyczke do pop-portu? na oko widzac, ze ona nie ma wplywu... poza tym jak podlaczasz sluchawki to po co ci glosnik? Chyba, ze radio...
Tak, źle się wysłowiłem. Chodziło mi rzecz jasna o pop-port :)
Głosniki uruchamiam własnie w celu słuchania radia ze znajomymi. Dziś zaobserwowałem dziwne zjawisko, mianowicie dźwięk na głośnikach "syczał". Po przełączeniu na słuchawki wszystko grało normalnie, czysto i w miare głosno.
  • Strona 1 z 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5