• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#336410  autor: Groch
 21 maja 2009, 11:15
Przecież już napisałem, że mam to włączone i że wyłączyłem i ponownie włączyłem i nic nie pomogło...

[ Dodano: 2009-05-21, 12:46 ]
Ech, coraz ciekawiej zaczyna być. Zrobiłem kopie zapasową, zainstalowałem ponownie soft - kalendarz się pojawił, po czym przywróciłem dane z kopii zapasowej i kalendarz znowu zniknął.

[ Dodano: 2009-05-21, 13:13 ]
Zauważyłem kolejną dziwną rzecz - w PC Suitcie nie mogę w kalendarzu dodać przypomnienia. Spotkanie, notatka, urodziny są, natomiast brak przypomnienia (nie można wybrać z listy).

[ Dodano: 2009-05-21, 13:47 ]
I żeby było ciekawiej - jak dodam w kalendarzu spotkanie np. za dwa dni tj. 23 maja - wyświetla mi się kalendarz z urodzinami, notatkami i tym spotkaniem. Jak spotkanie skasuje to znika cały kalendarz.

#336475  autor: vinc
 21 maja 2009, 16:30
Kalendarz wyświetla zadania na 10 dni do przodu i jeśli są późniejsze to nie będzie ich widać. Jesli masz problemy z PCSuite zsynchronizuj telefon z Outlookiem. Być może pomoże :) Ewentualnie poszukaj starszej wersji PCSuite.

Obrazek

#336480  autor: thonka
 21 maja 2009, 16:46
sprawdz date, godzine w telefonie, oraz daty poszczegolnych wydarzen, moze to cos da ;)
no i tak jak pisze Vinc - dalszych terminow organizator nie pokazuje.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#336482  autor: Groch
 21 maja 2009, 17:02
Ok Vinc, dzisiaj jest 21 maja, kolejną notatkę a właściwie przypomnienie mam 26 maja i mi nic nie wyświetla.
Poza tym do tej pory jak nie miałem żadnej notatki przez ileś dni to mi się wyświetlało na ekarnie "Brak wpisów kalend. na dziś", nad kalendarzem były maile nie przeczytane np. gmail(12) a pod kalendarzem informacje dotyczące WLAN czyli np. "Połączono z..." lub "Skanow. WLAN wyłącz". Teraz w ogóle mi zniknęła informacja z kalendarzem.

Wpisałem na próbę jakieś urodziny na dzisiaj i ich nie wyświetliło.
Dopiero jak wpiszę załóżmy spotkanie na niedzielę to mi wyświetla inf. o tym spotkaniu i urodziny, które są dzisiaj jak i pozostałe notatki.

[ Dodano: 2009-05-21, 17:06 ]
Thonka - nie chodzi o to, że coś z datami jest źle.

Podsumowując - jeśli nie ma notatki na dziś powinno się wyświetlać - "Brak wpisów kalend. na dziś" - w moim wypadku nie wyświetla w ogóle kalendarza na głównym ekranie
- mam wpisane ur. na dzisiaj - nie wyświetla na głównym ekranie
- mam wpisaną notatkę na dziś - nie wyświetla na głównym ekranie

- wpiszę spotkanie - jutro, pojutrze, za tydzień - wyświetla informacje o notatkach, urodzinach itd.

Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłem.

#336484  autor: thonka
 21 maja 2009, 17:10
to ja nie mam pojecia jak Ci poradzic.
uzywam symbiana od ponad 2 lat i nigdy nie spotkalem sie z czyms takim.
nie chce byc zlym prorokiem, ale nie pozostanie Ci chyba nic innego jak reset telefonu...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#336488  autor: Groch
 21 maja 2009, 17:20
Reset telefonu? Tzn. co? Wgranie softu od nowa i potem odzyskanie informacji z kopii zapasowej? Innego wyjścia nie widzę, bo kalendarza stracić za bardzo nie mogę, podobnie jak kontaktów, smsów i maili też wolałbym nie.

Tylko, że ja to już zrobiłem - wgrałem ponownie soft przez NSU, wgrałem backup i lipa.

#336490  autor: kowcio
 21 maja 2009, 17:24
Groch, zrób tzw. Twardy Reset wg tej instrukcji: wyłącz telefon. Naciśnij klawisz *, 3, zielona słuchawka i "power"- trzymaj tak długo wszystkie naraz, aż pokaże się drugi napis "NOKIA" na wyświetlaczu... Wszystkie dane zostaną skasowane. Innego wyjścia nie widzę. Później przywróć kopię zapasową, ale... Jesli problem będzie dalej występował, to chyba pozostaje Ci kolejny reset i nie przywracać tejże kopii, bo coś w niej jest nie tak ;/ Tak miałem w E50 na samym początku, choć nie pamiętam co dokładnie było- coś nie pasowało ze sobą i nie działało jak należy, więc dane musiałem sobie ręcznie przywrócić- tzn. pliki, bo kontakty przywróciłem za pomocą tej kopii- ale tylko kontakty ;/ Kombinuj, nic innego raczej nie zrobisz...
Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, 17:25 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#336491  autor: vinc
 21 maja 2009, 17:25
Groch pisze:Tzn. co? Wgranie softu od nowa i potem odzyskanie informacji z kopii zapasowej? Innego wyjścia nie widzę, bo kalendarza stracić za bardzo nie mogę, podobnie jak kontaktów, smsów i maili też wolałbym nie.
Być może coś jest nie tak z PCSuite. Zrób synchronizacje z outlookiem, a nie z PCSuite. Następnie zrób HR i wtedy ponownie synchronizuj z Outlookiem nie stracisz tych danych. Inne rozwiązanie nie przychodzi mi do głowy. Chyba, że zrobisz to pod starszym PCSuite (wersja z przed Twojej aktualizacji).

Obrazek

#336492  autor: thonka
 21 maja 2009, 17:27
byc moze jakis wpis w kalendarzu cos blokuje.
sprobuj moze zmienic date w telefonie na jakas pozniejsza lub wczesniejsza i sprawdz jak sie zachowuje.

reset to ostatecznosc. wiaze sie z przywroceniem ustawien fabrycznych telefonu, nie masz zadnych aplikacji, kontaktow, wpisow w kalendarzu - niczego.

w razie czego poszukaj pomocy na http://forum.symbianos.pl/
wyglada to jednak na jakis blad softu i bez HR sie chyba nie obejdzie.

#336521  autor: Groch
 21 maja 2009, 20:15
Jest jakiś problem z kalendarzem. Zacząłem się bawić ustawieniami daty i do 18 maja bieżącego roku jest wszystko ok (czyli na głównym wyświetlaczu jest napisane, że "Brak wpisów kalend. na dziś") . Problem zaczyna się gdy data przeskoczy do 19 maja.

Nawet przestawiłem datę i zegarek na 18 maja 2009 na 23:59 i czekałem co się stanie - gdy wybiła godzina 00:00 i data przeskoczyła na 19 maja, kalendarz zniknął.

#336524  autor: vinc
 21 maja 2009, 20:28
Groch muszę stwierdzić, że problem bardzo dziwny... Jednak winny tu jest soft jak nic. Wątpię by winny tu był jakikolwiek wpis w kalendarzu.

Obrazek

#348412  autor: Groch
 24 lip 2009, 14:42
Macie nowy soft do telefonu? Jeśli tak to jakim numerkiem oznaczony?

#348415  autor: gm
 24 lip 2009, 14:46
300.21.012 z 18 czerwca 2009 roku

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#348421  autor: Groch
 24 lip 2009, 15:17
Hmm, a jaka sieć? Bo mój dalej nie widzi nowego softu a jestem w Erze.

#348423  autor: dario321
 24 lip 2009, 15:26
zadna siec

#348427  autor: Groch
 24 lip 2009, 15:42
Hmm żadna sieć? Rozumiem, że chcesz przez to powiedzieć, że sieć nie ma wpływu na aktualizację ale jestem przekonany, że gdzieś czytałem (może nawet w tym temacie), że operator ma jakiś wpływ na aktualizację. Być może się mylę.

#348432  autor: thonka
 24 lip 2009, 16:00
siec ma wplyw ;)
kazdy telefon nokii ma ustalony product code.
rozne sieci maja rozne PC, inny ma era, inny orange, a jeszcze inne maja telefony bezposrednio od nokii choc model telefonu jest taki sam. nokia software update identyfikuje dostepnosc nowego softu po owym PC.
chodzi o to by telefon z ery mial np. logo ery i inne erowe bajery takie jak ikone blueconnecta itp. by tak jednak sie stalo, ktos w erze musi taki soft 'zrobic' i czasem trwa to dosc dlugo (a czasem aktualizacji nie ma wogole). dlatego tez bardzo czesto ludzie zmieniaja swoj PC z brandowanego na PC z nokia poland, by moc zaktualizowac soft.
trzeba jednak pamietac, ze czasem serwisy krzywo na to patrza.

ja rowniez mam 300.21.012, telefon z nokia poland.
zadna siec to pewnie telefon zakupiony w sklepie, a nie u operatora.

#348492  autor: gm
 24 lip 2009, 22:22
Ja również używam telefonu zakupionego w Nokia Poland.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#348520  autor: dario321
 25 lip 2009, 08:20
Groch pisze:Rozumiem, że chcesz przez to powiedzieć, że sieć nie ma wpływu na aktualizację
cos marnie rozumiesz... odpowiedz jest zawarta w ostatnim zdaniu thonka

#377525  autor: marcinb
 29 gru 2009, 14:39
W E51 można wyłączyć (obejść) dźwięk aparatu fotograficznego poprzez aktywację profilu "milczy". Czy w E71 da się też jakoś poradzić w związku z wydobywanym dźwiekiem podczas pstrykania fotek?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.