• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#253047  autor: marcinb
 23 lut 2008, 20:30
kowcio pisze: widzę że e51 nie wyszła nokii. nokia coraz gorszą firmą.
Jedna jaskółka wiosny nie czyni....

[ Dodano: 2008-02-23, 22:16 ]
Jarecki pisze: Mam takie pytanie, jaki program trzeba zainstalowac w telefonie zeby korzystac z voip?
I gdzie najlepiej sie zarejestrowac? Chcialbym korzystac z voipa w komorce ale nie wiem za duzo na ten temat. Aha i jeszcze jedno, jak z tym Gizmo ktory nokia sama sciaga? Dziala to na polske?
Tu są opisy i przykłady:
wodafone forum o2 forum ocm

[ Dodano: 2008-02-24, 19:05 ]
Taaak... po skonfigurowaniu telefonu na podst. powyższych poradników pojawia mi się taki komunikat:
"nie można połączyć z siecią połączeń"
:roll:

[ Dodano: 2008-02-24, 22:54 ]
Zainstalowałem Fring-a i wszystko działa. Testowane (przych. i wych.)
Obrazek

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#253869  autor: bkawa
 28 lut 2008, 11:43
W temacie VoIP:
Skonfigurowałem wszystko jak należy IPFON'a standardowym oprogramowaniem nokii, ściągnąłem dodatek od Nokii, który obsługuje NAT i tak dalej.
Mogę odbierać rozmowy, ale jak wykonuje połączenie wyskakuje komunikat "usługa telefonii internetowej niedostępna", czasami pyta się czy ustanowić normalne połączenie głosowe.
Na forum IPFON'a przeczytałem, że
Kod: Zaznacz cały
Problem rozwiazany, mialem wlaczony numer prywatny dla polaczen internetowych - po jego wylaczeniu wszystko dziala elegancko.
Przez Fring'a też nie mogę wykonać połączenia SIP.
Więc moje pytania są następujące: czy ktoś poradził sobie z takim komunikatem, czy ktoś wie "jak się wyłącza numer prywatny dla połączeń głosowych.

Do modów: proponuję zmienić nazwę tematu na "E51 opinie i coś tam", bo i tak temat się już mocno rozjechał

Domowy wyrób nalewek

#253870  autor: endzik
 28 lut 2008, 12:04
Wyłączanie wysyłania ID (numeru):

Narzędzia->Ustawienia->Telefon->Połączenie->
1. Wysył. własnego ID - połączenia GSM/3G
2. Wyślij moje internetowe ID - login SIP

Co do połączeń. Nie wiem jak z IPFonem, ale na Tlenofonie (tlenofon.pl) dostaje się darmowe konto razem z kontem pocztowym. Do tego gratis pierwszy numer i jedyny warunek to raz na 3 miesiące odebrać łącznie 10minut rozmów z poza Tlen.

I wg. ichniejszego opisu na forum wszystko działa ładnie i pięknie.
Oprócz tego, że się wiesza, ale o tym już czytaliście na początku wątku.

Oby nowa wersja softu wyeliminowała problem. ;(

#315598  autor: nikunisia
 05 lut 2009, 09:49
Mozecie mi cos doradzic? Mnie takze wiesza sie telefon ale inaczej niz w opisanych przez was postach. Czesto nie moge wejsc do MENU poniewaz przy naciskaniu tego klawisza, na gorze wyswietlacza pojawiaja mi sie kawalki z innych podmenu np radia, resestru polaczen.
Jedyne co pomaga to wylaczenie i wlaczenie ponowne telefonu ale jest to dla mnie dosc uciazliwe.

#315600  autor: endzik
 05 lut 2009, 10:05
Proponuję przeinstalować oprogramowanie, tudzież je zaktualizować...

#315603  autor: nikunisia
 05 lut 2009, 10:08
Czy moge to zrobic sciagajac oprogramowie za strony Nokia i wgrac przez Pc suite? Czy nie zmieni mi to jezyka telefonu na angielski?

#315605  autor: endzik
 05 lut 2009, 10:16
Nie powinno. Moim zdaniem program wykruje aktualny język.
A nawet jeśli zmieni, to da się to przecież przywrócić/zmienić później. :)

#315607  autor: bkawa
 05 lut 2009, 10:17
Aktualizacji oprogramowania dokonać za pomocą Nokia Software Updater, tam też sprawdzisz, czy dla twojego telefonu dostępna jest aktualizacja.
Tu link do strony z NSU.
Aktualizacja nie zmieni żadnych ustawień w telefonie, po całym procesie wszystkie dane są odtwarzane. Dla ciebie jako użytkownika nic się nie zmieni.

Domowy wyrób nalewek

#315608  autor: nikunisia
 05 lut 2009, 10:20
Dziekuje za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy przez ta operacje trace gwarancje na telefon? Dodam ze mam go tydzien wiec przede mna jeszcze prawie 24 miesiace :)

#315609  autor: yagi
 05 lut 2009, 10:22
Jest jeszcze inny sposob, choc nowszy soft moze sporo pomoc - trzeba ustawic inny skrot pod lewym klawiszem niz Menu, a do menu wchodzic klawiszem "Domek"...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#315616  autor: vinc
 05 lut 2009, 11:02
nikunisia pisze:Mam jeszcze jedno pytanie. Czy przez ta operacje trace gwarancje na telefon?
Nie

Obrazek

#315619  autor: nikunisia
 05 lut 2009, 11:16
Dzieki :)

#315620  autor: bkawa
 05 lut 2009, 11:19
yagi pisze:Jest jeszcze inny sposob, choc nowszy soft moze sporo pomoc - trzeba ustawic inny skrot pod lewym klawiszem niz Menu, a do menu wchodzic klawiszem "Domek"...
yagi daj spokój, przecież to nie jest żadne rozwiązanie

Domowy wyrób nalewek

#315659  autor: yagi
 05 lut 2009, 14:58
bkawa pisze:yagi daj spokój, przecież to nie jest żadne rozwiązanie
Z tego co wiem to dziala. Znajomemu wieszal sie telefon i znalazl na forum Nokii wlasnie to rozwiazanie - u niego zadzialalo i od czasu zmiany zero zwisow ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#315665  autor: bkawa
 05 lut 2009, 15:22
Nie wątpię, że działa, tylko co komu po takim rozwiązaniu, skoro komuś pasuje akurat w tym miejscu skrót do menu. Mi pasował idealnie. :wink:

Domowy wyrób nalewek

#315684  autor: Btk_Tomas
 05 lut 2009, 16:37
Sprawdź jaką Masz wersje oprogramowania wpisując *#0000#
Najnowsza to 300.34.56

#315858  autor: jowita
 06 lut 2009, 08:08
Sprawdzilam - u mnie numer oprogramowania E51jest dopiero 220.34.37, z data 20.10.2008. Po zakupie telefonu trzy tygodnie temu próbowalam uaktualnić soft, ale wyświetlił się komunikat że mam najnowszy, a potem uwaga, że dla mojego operatora może być dostępne tylko taki. (Telefon w Erze.)

Co do problemów opisanych wyżej: telefon faktycznie nagrzewa się podczas długich rozmów GSM bardziej niż moja stara E50, ale sie nie wyłącza. Zaczęłam dopiero eksperymenty z VOIP. Przez blueconnect (Fringe) Skype działał, ale głos dochodził jak z beczki i zanikał. Nie rozmawiałam dosć długo, żeby się zdążył nagrzać, zniechęciłam się i przeszłam na Skype na komputerze ;) Nie wiem, czy to wina słabego łącza czy telefonu? Chciałam spróbować po WiFi ale jeszcze nie znalazłam w moim rejonie Poznania punktu dostępu, który by pozwolił na połączenie ze Skype, co jest dla mnie niemiłą niespodzianką... Podkreślam, że jestem początkująca w tej dziedzinie i nie wiem, czy porty dla Fringe'a są zablokowane, czy też mogła być to wina złej konfiguracji...

#315870  autor: bkawa
 06 lut 2009, 09:30
jowita pisze:Przez blueconnect (Fringe) Skype działał, ale głos dochodził jak z beczki i zanikał.
To raczej wina samego fringa, jak się podłączy normalnego voip'a (ipfon, tlenofon) przez domyślne oprogramowanie nokii to jakość rozmów jest dobra, można spokojnie rozmawiać.

Domowy wyrób nalewek

#315876  autor: jowita
 06 lut 2009, 10:25
bkawa pisze:To raczej wina samego fringa, jak się podłączy normalnego voip'a (ipfon, tlenofon) przez domyślne oprogramowanie nokii to jakość rozmów jest dobra, można spokojnie rozmawiać.
Dobrze, ale co rozumiesz pod "normalnego voipa"? Skype to nie jest "normalny" voip? :?:
Poza tym niektórzy tutaj mieli dobre doświadczenia z Fringiem (a może ktoś się wypowie?)

#315890  autor: bkawa
 06 lut 2009, 12:15
jowita pisze:Dobrze, ale co rozumiesz pod "normalnego voipa"? Skype to nie jest "normalny" voip? :?:
Poza tym niektórzy tutaj mieli dobre doświadczenia z Fringiem (a może ktoś się wypowie?)
Normalne dla mnie to min ipfon, freeconet, tlenofon i tym podobne.
Ja mam kiepskie doświadczenie z fringiem+skype bełkot, koszmarne opóźnienia. Na tym samym łączu ustawiłem tlenofon i sprawował się dobrze, można było spokojnie prowadzić rozmowę.
Poszukaj na forum na pewno był temat w którym były dokładnie opisane sprawy związane z voip na e51.

Domowy wyrób nalewek