• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#250972  autor: marcinb
 13 lut 2008, 12:51
Prometo pisze:
marcinb pisze:A telefon może się zepsuć np. w 11-tym miesiącu użytkowania.
Powiem Ci tak, że zazwyczaj telefony psują się jak coś w nim majstrujesz.
Ja rzadko chce sam coś grzebać w komórce. ;)

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#250973  autor: Prometo
 13 lut 2008, 12:54
marcinb pisze:a rzadko chce sam coś grzebać w komórce. ;)
Ja też staram się nie grzebać po telefonie, no ale chciałem zrobić aktualizację sam (spróbować jak to wygląda). Teraz już wiem. :wink:

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#250977  autor: endzik
 13 lut 2008, 13:41
Zastanawiałem się jeszcze w międzyczasie nad ewentualnymi przyczynami takiego, a nie innego zachowywania się telefonu (czyli przegrzewania, głównie)...
Czy ktoś z czytających wątek ma E51 i używa SIP przez WiFi?
Moja sieć używa szyfrowania WPA2. Może to kodowanie transmisji tak podgrzewa procesor, że ten pada?

Z drugiej strony brzmi jak nonsens - Nokia wypuściła by na rynek telefon nie testując go? Sam już nie wiem i ciągle czekam...

#251063  autor: mkforever1
 13 lut 2008, 21:56
Dziś rozmawiałem z kolegą który posiada E51 i u niego również występują podobne objawy. Telefon kupił chyba w Play'u. Rozmów przez Voip (WiFi) nie testował, ale jemu telefon potrafi się nawet zawiesić podczas normalnej rozmowy. O nagrzewaniu nie wspomniał. Ma zamiar w najbliższym czasie oddać telefon do serwisu. Jak tylko dowiem się jaka jest przyczyna tych problemów to dam znać.

Pozdrawiam,

#251089  autor: endzik
 14 lut 2008, 10:55
Kontynuuję tradycję wątku i dopiszę informację o telefonie (mam nadzieję, że przyda się innym):
Telefon z serwisu Grupa4CV wyszedł 08/02/2008, do Centrum Serwisowego (22 7164333) dotarł dopiero 12-ego.
Zadzwoniłem, by osobie odbierającej przekazać dodatkowe informacje o usterkach. Na zgłoszeniu z NokiaCare nie widziałem wzmianki o trzeszczącej szybce, więc dopowiedziałem. Dodatkowo, dokładnie wytłumaczyłem problem (który na karcie opisany został jako rozłączanie rozmów podczas używania WiFi/BT). Słyszałem, że zostało to spisane i dodane do bazy, osoba naprawiająca będzie widziała informacje. Mam nadzieję.

Nie chcciałem, żeby wrócił do mnie i musiał bym go oddawać ponownie.

Na pytanie: ile to potrwa? Usłyszałem odpowiedź: nie powinno trwać dłużej niż 2 tygodnie, chyba, że usterka będzie niezależna od serwisu i będzie wymagała sprowadzenia jakiejś części. Suma sumarum: dłużej niż miesiąc być nie powinno.

Czekam za tem...

[ Dodano: 2008-02-18, 14:15 ]
Aktualizuję wątek - panowie z Sacel postanowili mnie mocno zdenerwować.
Sprawdzając dzisiaj informacje o telefonie na ich stronie, zauważyłem nowy status:

Usterki
4300 - nie działa BT, irda, WLAN, zrywa połączenie po BT, IRDA, WLAN - -

Naprawy
470 - nie znaleziono usterki

Zadzwoniłem - okazało się, że nic nie wymieniono, nic nie zrobiono z wyjątkiem wgrania softu. Telefon jest sprawny, w serwisie się nie przegrzewał.

Ciekaw jestem, czy używali w nim modułu SIP po WiFi z WPA2.

Opadły mi ręce, pewnie jutro go odbiorę.
Co poradzić, jesli wady nie ustąpią? Wkurzę się. A co później?

Bateria trzymała mi 1 dzień, niecały nawet. WiFi tak żarło energię przez pół dnia?
dziwne.

#252225  autor: marcinb
 20 lut 2008, 07:31
Mam nadzieję, że moja E51 nie będzie sprawiała takich problemów :cry:

#252230  autor: bkawa
 20 lut 2008, 08:55
marcinb, podzielam Twój pogląd. Czekam na odbiór zamówienia z E51 inside :P .

Domowy wyrób nalewek

#252232  autor: wtd
 20 lut 2008, 09:18
Bateria trzymała mi 1 dzień, niecały nawet. WiFi tak żarło energię przez pół dnia?
Wifi akurat jest największym pożeraczem energii w telefonie. :)

#252233  autor: yagi
 20 lut 2008, 09:26
dziwne.
Akurat to jest normalne juz od czasu N80... I odnosnie baterii i przegrzewania sie...

Ja tez zastanawiam sie nad kupnem tego telefonu ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#252236  autor: endzik
 20 lut 2008, 09:54
Odebrałem telefon, włożyłem kartę pamięci z chęcią przywrócenia danych.
Uruchomiłem te i…

Wisi tak sobie. Podłączyłem do ładowarki dla pewności, od około 10 minut nic.

Czy to normalne, dlaczego nie i… co teraz poczynić? ;)

[ Dodano: 2008-02-20, 10:04 ]
Update: Wyciągnąłem baterię (w gorącej wodzie mnie kąpali?).

Uruchomiła się ze starymi ustawieniami i książką. Ponawiam proces.

#252237  autor: bkawa
 20 lut 2008, 10:23
Lekki OT
Czy to prawda, że nie można na e51 uruchomić VoIP'a? Przed chwilą dostałem taki cynk.

Domowy wyrób nalewek

#252238  autor: endzik
 20 lut 2008, 10:25
Można, działa, sprawdzone.

Tylko po WiFi problematyczne jest jego używanie (początek wątku).
Ale u innych działa miodzo (z tego co czytałem).

#252303  autor: marcinb
 20 lut 2008, 19:14
endzik pisze: Uruchomiła się ze starymi ustawieniami i książką. Ponawiam proces.
Ponawiam proces i... dało radę?

#252309  autor: endzik
 20 lut 2008, 19:26
Nie. Z karty już nie chciał.
Wyjąłem baterię kolejny raz i ręcznie wszystko poustawiałem od nowa...
Morał na przyszłość: backupy robić na komputerze.

Co do przegrzewania się baterii: jeszcze nie wiem. Się okaże wkrótce. Postaram się powiadomić w tym wątku...

#252634  autor: Jarecki
 22 lut 2008, 01:12
Witam, ja tu jestem pierwszy raz wiec pozdrawiam wszystkich.

Mam takie pytanie, jaki program trzeba zainstalowac w telefonie zeby korzystac z voip?
I gdzie najlepiej sie zarejestrowac? Chcialbym korzystac z voipa w komorce ale nie wiem za duzo na ten temat. Aha i jeszcze jedno, jak z tym Gizmo ktory nokia sama sciaga? Dziala to na polske?

Dzieki za odpowiedz!
Pozdro dla wszystkich!
Jarecki

#252638  autor: endzik
 22 lut 2008, 05:56
Witaj. ;)

Co do VoIP - nie musisz instalować kompletnie niczego.
Gizmo też jest niepotrzebny.

Wystarczy konto na O2.pl (w usłudze Tlenofon.pl).
Można tam zarejestrować za darmo numer telefonu (stacjonarny), na który - po skonfigurowaniu telefonu - będzie można się dodzwonić i z którego będzie można rozmawiać.

Aktualnie nie jestem w stanie przytoczyć linka, który krok po kroku opisze konfigruację Tlenofonu w komórce. Ale jestem pewien (bo przecież używam :)) iż wystarczy sam klient SIP dostarczony przez Nokię w E51.

#252682  autor: elmer7
 22 lut 2008, 14:05
Ja jestem posiadaczem e51 od dwóch tygodni i wszystko dobrze. Wczoraj włożyłem karte 8GB i jest problem. O co chodzi; slucham muzyki i gdzieś co minutę tel się przycina na jakieś 3 sek i zachwile odrazu wszystko gra dalej. Podczas grania również.
W czym może tkwić problem?

#252808  autor: kowcio
 22 lut 2008, 20:13
co do przegrzewania się baterii, to mój znajomy kiedyś miał taki problem. to było jednorazowo. bateria pełna, telefon sie wyłączył a bateria gorąca jak nic. wyjął, wsadził ponownie i została ostatnia kreska. na moich oczach się to działo, w nokii n70. czym to spowodowane? nie wiadomo, tylko raz tak się stało.
widzę że e51 nie wyszła nokii. nokia coraz gorszą firmą.
Pozdrawiam ;)

#252933  autor: przem_r
 23 lut 2008, 15:03
elmer7 - prawdopodobnie wkladasz zbyt wielka (pojemnosc) karte pamieci. Z tego co wiem to nokie wlasnie tak dzialaja ze przyjmuja karte ale sie zacinaja. Wloz max 4 GB (tak jak podaje nokia do tego modelu) i powinno wszystko smigac.
Co do nagrzewania i zawieszania telefonu - posiadam e51 od 5 dni i jeszcze ani jednej zawiechy, bateria tez sie nic nie grzeje przy czym uzywam wifi bez zabezpieczen. Bateria oczywiscie wtedy szybko sie zuzywa ale telefon jest zimny lub letni ale to raczej z jego trzymania w dloni. Mam najnowszy soft (nokia no simlock oryginalny)

#253039  autor: endzik
 23 lut 2008, 20:09
Spróbuj porozmawiać dłużej niż 10 minut przez SIP korzystając z WiFi przy WPA2.
Wtedy zrozumiesz…