Dwie pieczenie przy jednym ogniu, upiekła nokia wydając 7610 a potem 6670. Segment docelowy tych telefonów jest z goła inny.
N6670 jest przeznaczona dla binzesu dlatego posiada bardziej stonowany wygląd (dla mnie osobiście jest mdła) oraz aplikacje biznesowe typu Quickoffice, oraz oprogramowanie antywirusowe.
N7610 jest skierowana do ludzi ceniących styl, oraz zawiera oprogramowanie do reżyserowania filmów Movie Director, oraz ich odtwarzania do czego ma służyć Realplayer. Desing 7610 ale w wydaniu czarno, bordowo, srebrnej jest bardzo ciekawy i robi wrażenie. Biało złota nie prezentuje się tak dobrze.
Wydaje mi się że cenę determinuje wygląd. Tzn. n6670 jest nieciekawa więc tańsza w przeciwieństwie do n7610. Gdyby było inaczej to nowszy model byłby droższy.
Parametry jeżeli chodzi o aparat i baterię są takie same. Jeżeli chodzi o soft to bez problemu (jako że oba mają symbiana) można instalować programy przeznaczone na każdą z nich. Można je ściągnąć z kaazy.
Minusem jest karta pamięci MMC pod baterią, więc aby się do niej "dobrać" trzeba wyłączyć telefon. Dopiero N6630 ma wyciąganą baterię z boku.
Który jest leprzy?- to zależy który ci się bardziej podoba...i do czego będzie używany, bo foramalnie są prawie identyczne
Czy w sierpniu stanieją- na pewno, ale skala zależy od tego, czy na rynek wejdą nowe telefony nokii z podobej półki.
Jakiś miesiąc temu N7610 była oferowana przez plusa w promocji bodaj od 1000 złotych, teraz od 599. Zmiana z racji wprowadzenia do oferty N6630 i N6680. W germanosie widziałem już obniżone ceny n6630 tak więc spadek cen jest coraz szybszy... i na tym zyskujemy my klienci. A telefony amortyzują się moralnie coraz szybciej.