• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #60276  autor: Paczka
 12 mar 2006, 09:12
Jestem nowy na tym forum, więc chce się przywitać... a więc witam :smt006

problem jest taki...zachorowałem, moja choroba to nokia n70, mam kilka pytanek związanych z tym na co zwrócić szczególną uwage kupując telefon w komisie, albo na allegro?

doszły mnie sluchy, ze komisy spkupuja uzywane modele telefonow, kupuja oryginalne obudowy, da sie tez podobno dostac czyste druczki gwarancyjne - wiec kupuja i wypisuja sobie sami, i potem taki telefon leci jak nowka sztuka, no bo w sumie do czego sie przyczepic, gwarancja jest, telefon wyglada na nowke... i wlasnie boje sie takiego odgrzewanca kupic, tym bardziej ze to sporo kasy i biedny studencina troche musial zbierac i sprzedac pol komputera i nei chce potem robic w spodnie gdy panowie szanowni beda chcieli mnie spisac...

jak macie jakies wskazowki to chenit wyslucham a przydadza sie pewnie nie tylko mnie,

na jakie numery zwrocic uwage?
ktore numery powinny byc idenyczne na gwarancji , pudelku, telefonie?
zna ktos jakies pewniaki gdzie mozna kupic taki telefon?
jak sprawdzic legalnosc telefonu, mowa o sprzedawaniu kradzionych telefonow?

no i pare pytanek odnosnie samego telefonu:
jak sie wam sprawuje?
jaki siedzi tam procesor?
grał ktos w gry z ngage'a?
odkrył ktos jakies katastrofalne wady?

wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam

#60280  autor: piotrz
 12 mar 2006, 09:50
jak sprawdzic legalnosc telefonu, mowa o sprzedawaniu kradzionych telefonow?
przede wszystkim:
-poproś o pudełko
-wyjmij baterię-pod nią jest numer Imei
-sprawdź, czy jest taki sam jak na pudełku
-włóż swoją kartę sim (oczywiście taką, która będzie działać, czyli tego operatora, na którego jest simlock.jeśłi chodzi o bez simloka to nie ma ograniczeń)
-włącz telefon
-wpisz *#06#
-pojawi się numer imei
-sprawdx czy też jest tai sam jak na pudełku
jeśłi wszystko jest ok, spróbuj z niego zadzwonić.Jeśli został zablokowany przez operatora nie da się tego zrobić.
po tym wszystkim raczej telefon nie jest kradziony.
no i pare pytanek odnosnie samego telefonu:
jak sie wam sprawuje?
jaki siedzi tam procesor?
grał ktos w gry z ngage'a?
odkrył ktos jakies katastrofalne wady?
procesor 220mhz
gry z n-gaga są fajne, tylko, że niektóre (większość?) nie chce się uruchomić.
katastrofalne wady? raczej takich nie ma, są małe, tak jak np.słaba bateria, brak możliwości ustawienia animacji jako wygaszacz ekranu, jak mi się coś przypomnie to jeszcze napisze.

#60283  autor: Paczka
 12 mar 2006, 10:10
Wielkie dzieki za rady,

co do telefonu, mam karte w orange, telefon tez ma byc w orange, wiec postaram sie zadzwonic, slyszalem ze "orange menu" wylacza kilka opcji dostepnych w telefonie, a takze nie jest zbyt dobre, ile kosztowaloby wgranie oryginalnego softu od n70, oczywiscie nie chce tracic gwarancji..

#60287  autor: piotrz
 12 mar 2006, 10:23
no heh, właśnie problem w tym, że się nie da wgrać zwykłaego menu.

#60313  autor: Paczka
 12 mar 2006, 11:13
jak to sie nie da zmienic? nie wgraja mi w nokii nowego softu do niej?

#60326  autor: piotrz
 12 mar 2006, 12:19
no z tego co wiem to raczej nie.podobno wgrywają, ale wtedy stracisz gwarancję.jeśłi pójdziesz do orange lub nokii (tam nie stracisz gwarancji) i powiesz, że się np. zawiesza, to wgrają Ci nowszy soft, ale dalej z orange menu!

#60329  autor: Paczka
 12 mar 2006, 12:25
poczytalem i znalazlem to

http://symbianonline.pl/index.php?optio ... pic&t=8126

jest tu cos ciekawego:
jeden user pisze ze "Szajba_XT napisał:
kazali mi dac dowod zakupu a ja nie mam bo kupilem na allegro i mam tylko gwarancje."

a drugi :

Wiec nie masz gwarancji.. Dowod zakupu to podstawa Bez niego NIE MA gwarancji..

czy to prawda?

#60331  autor: piotrz
 12 mar 2006, 12:27
no niestety tak :(
ale czasem nie pytają się o odwód zakupu! więc mozesz mieć szczęście, że nie trafisz na kogoś, kto będzie się o to pytał..

#60332  autor: ywis
 12 mar 2006, 12:33
piotrz pisze:no niestety tak :(
ale czasem nie pytają się o odwód zakupu! więc mozesz mieć szczęście, że nie trafisz na kogoś, kto będzie się o to pytał..
Raczej małe szanse na to, że trafi na kogoś takiego kto nie zapyta, chyba że to będzie jego znajomy, to owszem ;)

#60494  autor: sinister_stirrer
 12 mar 2006, 20:34
temat byl poruszany juz wiele razy!
Jezelo chesz miec nowke telefon bez menu orange, 2 letnia gwarancje i wolisz sie o nic nie martwic to doluz troche i kup w sklepie! juz w media markt mozesz kupic poniziej 2000.

#60543  autor: Paczka
 12 mar 2006, 22:37
dla mnie 800 to nie jest troche, jestem studentem

#60557  autor: NuLL
 12 mar 2006, 23:29
Innego wyjscia nie masz jesli nie chcesz miec Orange Menu ( zreszta kto chce ) i pewna gwarancje.

Pozdrawiam :-)

#60567  autor: sinister_stirrer
 13 mar 2006, 09:49
tez jestem studentem:) ale nigdy nie kupuje kota w worku. Twoj wybor. Nasze opinie juz poznales. Prawda jest niestety bolesna ze za to co dobre trzeba placic:)

#60582  autor: Paczka
 13 mar 2006, 14:10
witam ponownie, udalo sie znalezc nokie n70 z papierami (faktura orange,gwarancja) nowy, pudelko itd, jutro jade odebraz 1150zł

a co do menu orange... podobno niedlugo ma byc zjety zakaz i ogolenie zawieszone wgrywanie menu brandowanych przez nokie, dyrektorek orange zarzadzil, wiec poczekam

dziekuje wszystkim za pomoc i odpowiedzi

#60710  autor: sinister_stirrer
 14 mar 2006, 00:12
no tak:) ale telefony ktore maja menu orange, beda je mialy nadal:)

#60718  autor: Paczka
 14 mar 2006, 07:52
znalazłem tez autoryzowany service kory prawdopodobnie mi to zmieni, podan nazwe jak juz sie przejade tam, zeby nie robic zamieszania

a i tak mysle, ze jak juz orange zacznie niebrandowane menu robic, to zadnym problemem nie bedzie wgranie go sobie w Nokii