• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #557168  autor: Gregorij
 28 maja 2012, 22:07
Witam wszystkich forowiczów. Chciał bym się dowiedzieć gdzie znajduje się antena w nokii 5230. Trzymając telefon w dłoni prawie całkiem zanika mi zasięg. Podejrzewam że gdzieś w dolnej części telefonu, ale nie wiem dokładnie gdzie.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2012, 22:53 przez Gregorij, łącznie zmieniany 1 raz.

#557187  autor: kowcio
 28 maja 2012, 22:46
Na dole jest taki plastik, poniżej pojemnika baterii a samym dołem. Ta antena jest przyklejona do obudowy i mój znajomy sobie ją elegancko urwał i po wzięciu telefonu do ręki z 3G robi się EDGE i heh, taki dobry telefon do neta to był, a teraz lipa :P

#557203  autor: Gregorij
 28 maja 2012, 23:14
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Anteny chyba nie urwałem bo zdejmowałem tylko ramkę i przedni panel. Więc trzeba zmienić nawyk trzymania telefonu. trochę to nie logiczne dla mnie, ale nic nie poradzę. :?

#557209  autor: orson_dzi
 28 maja 2012, 23:26
Jak mówi instrukcja na stronie 30 i 31:
Nie dotykaj bez
potrzeby anteny podczas transmisji lub odbioru fal radiowych. Kontakt z antenami
wpływa na jakość komunikacji radiowej. może zwiększyć ilość pobieranej przez
urządzenie energii i skrócić żywotność baterii.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#557217  autor: Gregorij
 28 maja 2012, 23:46
orson_dzi pisze:Jak mówi instrukcja na stronie 30 i 31:
Nie dotykaj bez
potrzeby anteny podczas transmisji lub odbioru fal radiowych. Kontakt z antenami
wpływa na jakość komunikacji radiowej. może zwiększyć ilość pobieranej przez
urządzenie energii i skrócić żywotność baterii.
Ale instrukcja nie mówi gdzie ta antena się znajduje.

#557220  autor: orson_dzi
 28 maja 2012, 23:58
Na wspomnianej stronie 31 masz zdjęcia, które pokazują gdzie jest antena sieci, gdzie antena BT i GPS.

#557271  autor: kowcio
 29 maja 2012, 10:59
orson_dzi, kierując się wskazówkami Nokii to powinienem swój telefon trzymać tylko i wyłącznie po bokach ;-) Ale na początku zasięg był bdb na tej Nokii, a ten kretyn to urwał i teraz już się popsuło, ale nie aż tak, żeby całkowicie się nie dało korzystać :-D

#557273  autor: orson_dzi
 29 maja 2012, 11:19
kowcio pisze:kierując się wskazówkami Nokii to powinienem swój telefon trzymać tylko i wyłącznie po bokach ;-)
Najlepiej, to go w ogóle nie trzymać tylko siłą woli trzymać przy uchu ;) .
Ale to też zależy od telefonu. Asha 302 gubiła zasięg przy zakryciu dołu, a 200 już tego nie ma.

#557329  autor: Gregorij
 29 maja 2012, 15:21
orson_dzi pisze:Na wspomnianej stronie 31 masz zdjęcia, które pokazują gdzie jest antena sieci, gdzie antena BT i GPS.
Właśnie moja instrukcja jest trochę okrojona, bo tego nie ma. Ale pogrzebałem chwilę na stronie Nokii i znalazłem te opisy.Że ja na to wcześniej nie wpadłem. Ale chociaż po kilku latach odwiedzania Telepolis wreszcie się zarejestrowałem. Jeszcze raz dziękuje za pomoc :D