• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #534583  autor: rudy102
 13 lut 2012, 01:10
Rozważam kupno jednego z ww. telefonów, ale wpierw chciałbym się dowiedzieć do czego będę mógł je wykorzystać, a do czego nie.
Pytam o aplikacje spełniające dwa warunki: dedykowane dla systemu s60v5, chyba, że kompatybilność wsteczna zapewni spełnienie drugiego warunku, i dobrze działające.

1. Odtwarzacz muzyki. Coś co sobie poradzi także z formatami bezstratnymi i pozwoli na otwieranie folderów (jak np. CorePlayer), a nie wybieranie muzyki po tagach.
2. Filmy. Żeby sobie radził z najpopularniejszymi formatami, napisami. Żeby filmy działały płynnie i dobrze wyglądały.
3. Przeglądarka internetów. Opera mini albo mobile? A jeśli nie to coś w zamian? A może wbudowana jest sensowna?
4. Gry. W jakich ilościach można liczyć jakieś dobre gierki? Na palcach je zliczę, czy może jednak jest tego trochę więcej?
4.1. Emulatory, jakiś nes, snes, gameboy, itp.?
5. Radio internetowe.
6. Komunikator internetowy. Obsługujący GG i Jabbera, bez kombinacji.
7. Coś do oglądania youtube'a.
8. Czytnik e-book. Najlepiej coś radzącego sobie w sensowny sposób z pdfami, ale jeśli nie ma to może być też taki wymagający konwersji.
9. Edytor dokumentów, obsługujący popularne formaty jak .doc, .odt, .xls itd.

Mogą być płatne. Jak sobie o czymś przypomnę to dopiszę.

#534601  autor: Marcin910
 13 lut 2012, 09:59
Więc tak, część opisze bo OHD akurat mam.
1. Wielu ludzi chwali powermp3, choc ja używam systemowego odtwarzacza. Nie wiem jak tam z odtwarzaniem plików flac trzeba by poszukać.
2. W OHD jest fajny VideoPlayer. Radzi sobie z większościa filmów ( bez mkv i rmvb) i napisami w formacie srt czy jakoś tak. Jest też realplyer
3. Opera mobile jak dla mnie bije wszystkie inne. Przegladarka wbudowana obsluguje flasha przez co lubi czasami sie przyciac.
4. Z grami to tu jest fajna sprawa. Wgrywasz soft od Faenila n2o5 + biblioteki QT i cieszysz się grami z symbiana ^3 czyli np. nokii n8. Oczywiście np. taki nfs shift potrafi zrestartowac fona bo jest za ciężki, ale spokojnie możesz grać w sims 3d hd, speed x 3d, rally master 3d, red bull xfighters 3d, no i gry dedykowane na s60v5 czyli ssx3, prince of persia hd, spiderman hd, letś golf 2 ( świetna gierka), ferrari gt hd worms hd. Tu wymienilem te najlepsze wg mnie ale jest sporo innych, choć mniej wypasionych graficznie. Ale ja lubie mieć świadomość że za 400zł tak jak teraz stoi omnia moge pograc w gry, z telefonu ktory jest 300zł droższy.
4.1 coś o emulatorach wspominal faenil na blogu ale ja się tym nie zajmowałem.
7. pewnie jest jakis yt player abo co.
9. Jest pakiet officea, ale tylko do podglądu, za edycje trzeba zapłacić, choć są inne, darmowe programy też.

TO tyle co na chwile obecną wiem :)

Miałem: Nokia 1600, SE c902, Samsung G810, Omnia i900, Wave S8500, I8510 INNOV8, Omnia HD
Mam: D600E, Galaxy S

#534638  autor: rudy102
 13 lut 2012, 14:47
Dzięki za odpowiedź. Co do pkt. 7 to znalazłem informację, że s60 jest zgodny z mobilnym youtubem, co chyba oznacza, że nie jest mi potrzebna dodatkowa aplikacja.
A czy obsługa flasha we wbudowanej przeglądarce oznacza, że mógłbym korzystać ze zwykłego youtube'a, wrzuty czy gierek online?

#534656  autor: Marcin910
 13 lut 2012, 16:44
Właśnie niestety nie. Na wrzucie wczytuja sie reklamy banery i filmiki w tle, ale już paska do puszczania piosenki nie widać. Tak samo nie pogra sie w gierki na stronkach. Yt tez niestety jest streamowany przez realplayer.

Miałem: Nokia 1600, SE c902, Samsung G810, Omnia i900, Wave S8500, I8510 INNOV8, Omnia HD
Mam: D600E, Galaxy S