• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #489656  autor: Xavi
 16 lip 2011, 11:04
Mam parę pytań na temat obsługi sprzętu z tematu.
1. Polskie znaki w smsach. Mam ustawione na uproszczone jednak po wpisaniu jakiegokolwiek polskiego znaku w smsach oczywiście jest on skracany. To normalne? Oczywiście znam sprawę kodowania znaków itd ale chyba po wybraniu opcji uproszczona nie powinno tak być. Jak to w końcu ustawić żeby nie naliczało opłaty jak za kilka smsów?
2. Jak ustawić duże litery na stałe w sms? Dodam że mam zainstalowany swype. Przy klawiaturze qwerty jest ikonka do ustawienia dużych liter natomiast przy typowej klawiaturze numerycznej w pionie tej ikonki nie ma! Jak przytrzymam # to włącza się klawa z symbolami :(
3. Jak wyjść z smsa aby automatycznie nie zapisał się w wersjach roboczych.
4. Jak ustawić obsługę poczty w trybie push?
5. Czy jest jakaś aplikacja która automatycznie wyłączy/włączy telefon o ustalonej godzinie?
6. Czy jest jakaś aplikacja do blokowania niechcianych połączeń a głównie smsów np reklamowych, konkursowych itp śmieci?
Dzięki.

#489680  autor: neoptb
 16 lip 2011, 12:37
Xavi pisze:1. Polskie znaki w smsach. Mam ustawione na uproszczone jednak po wpisaniu jakiegokolwiek polskiego znaku w smsach oczywiście jest on skracany. To normalne?
Tak, tak było od zawsze.
Xavi pisze:6. Czy jest jakaś aplikacja do blokowania niechcianych połączeń a głównie smsów np reklamowych, konkursowych itp śmieci?
Nie. Możesz wybrać się do swojego operatora i dopytać czy może Ci zablokować smsy premium.

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#489702  autor: Xavi
 16 lip 2011, 14:00
neoptb pisze:Xavi napisał/a:
1. Polskie znaki w smsach. Mam ustawione na uproszczone jednak po wpisaniu jakiegokolwiek polskiego znaku w smsach oczywiście jest on skracany. To normalne?

Tak, tak było od zawsze.
Ok ale liczone jest za jeden czy kilka smsów?

#489710  autor: neoptb
 16 lip 2011, 14:27
Xavi pisze:Ok ale liczone jest za jeden czy kilka smsów?
Liczy Ci normalnie jak za jednego sms'a. Tylko zmniejsza Ci się ilość znaków dostępnych w 1 wiadomości do wpisania.

żyj i pozwól żyć.

#489715  autor: Maniiiek
 16 lip 2011, 14:42
neoptb pisze:
Xavi pisze:1. Polskie znaki w smsach. Mam ustawione na uproszczone jednak po wpisaniu jakiegokolwiek polskiego znaku w smsach oczywiście jest on skracany. To normalne?
Tak, tak było od zawsze.
Xavi pisze:6. Czy jest jakaś aplikacja do blokowania niechcianych połączeń a głównie smsów np reklamowych, konkursowych itp śmieci?
Nie. Możesz wybrać się do swojego operatora i dopytać czy może Ci zablokować smsy premium.
A Best Blacklist i Handy Blacklist to psy?

#489766  autor: Merlin
 16 lip 2011, 17:52
Polecam stronę usundane.pl -> tutaj zrezygnujesz ze wszelkiej maści spamu na komórkę

#489903  autor: neoptb
 17 lip 2011, 15:29
Maniiiek pisze:A Best Blacklist i Handy Blacklist to psy?
Nie są to standardowe programy, dostępne bezpośrednio w telefonie. A ja się odniosłem do tego co masz w telefonie po jego zakupie.
Merlin pisze:usundane.pl
skoro usuwasz spam, to po co firma,która jest autorem tej strony przetrzymuje twoje dane? :roll:

żyj i pozwól żyć.

#490315  autor: rogmaniek
 19 lip 2011, 00:11
Jak jest, w tym modelu, z czułością radiową na zasięg? Antena jest na dole, czy może jednak, na górze telefonu?

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#490318  autor: Marek
 19 lip 2011, 00:27
rogmaniek pisze:Jak jest, w tym modelu, z czułością radiową na zasięg? Antena jest na dole, czy może jednak, na górze telefonu?
W tym telefonie antena jest zamontowana na dole. Trochę odbija się to na zasięgu, ale generalnie nie jest źle.

#490600  autor: rogmaniek
 20 lip 2011, 02:17
Marek pisze:W tym telefonie antena jest zamontowana na dole. Trochę odbija się to na zasięgu, ale generalnie nie jest źle.
Dzięki za info. Szkoda jednak, że Nokia w ten sposób montuje anteny, w swoich ostatnich telefonach. A już zaczynałem się powoli przekonywać, do tych dotykowców. :smt042 Dla mnie podstawa, to zasięg. Bo telefon, po pierwsze, ma być telefonem :smt047

Ciekawe, czy któreś z ostatnich modeli tego producenta, mają jeszcze dobrą czułość radiową na zasięg, jak choćby e51? Czyli, muszą mieć antenę, na górze telefonu. Orientuje się może ktoś z Was?

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!