• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #454915  autor: znawca
 23 sty 2011, 01:33
Jak sprawują się multimedia w tych telefonach?
:arrow: Jakość muzyki na słuchawkach w porównaniu do N95.
- Czy szumi, tak jak N-ka? Im czulsze słuchawki, tym było gorzej, a na nausznych to już w ogóle syczało.
- Jak sie sprawdzi z Creative ep630? Będzie czuć bas przy niskiej głośności?
- Dźwięk jest bardzo wysoki? "Igły" mocno mnie kłują + wolę, jak gra ciepło i nie lubię efektów typu rozszerzenie stereo... tylko zniekształcają dźwięk

:arrow: Aparat.
- Menu bardzo się różni od tego z N95? Jak z obsługą i dostępem do trybu makro? W KC910 to była tragedia w porównaniu do N-ki. Fakt, jakość super. Na zdjęciu kamienicy dało sie odczytać nazwę ulicy z tabliczki, ale był mocno niewygodny.
- Docelowo ma służyć do fotek notatek i na wykładach z ostatniego rzędu, tak by to potem FineReader rozpoznał i przerzucił do Worda :wink: Dlatego poziom detali i ostrość powinny być dobre. Kolory i "ładność" zdjęć mnie nie obchodzą :P Trochę się boję o te 3,2 z E75.

:arrow: Bateria
- Ile czasu wytrzymuje? Docelowo ma znieść 4h muzyki + zdjęcia na wykładzie, gdzie aparat działa cały czas. N95 nie dawała rady nawet 1/4 tego :smt005:
- Chyba nie trzeba jej formować/formatować? To był problem starych telefonów...
- Wskaźnik jest dokładny, czy jak w N-ce pierwsza kreska to 70%?

:arrow: Dyktafon
-Jaka jest jakość nagrań? Da się wszystko zrozumieć? W N95 było ok, za to KC910 jest okropny pod tym względem. Nie dość, że dużo mniej czuły, to jeszcze bełkocze :P

:arrow: Dyskrecja
- Da się zupełnie wyciszyć telefon bez łamania systemu i wgrywania patchy?
- Aparat nie błyśnie mi nagle lampą?

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#454936  autor: kuwejt
 23 sty 2011, 10:58
Jako, że jeszcze do zeszłego tygodnia miałem obydwa telefony to czuje się zobowiązany odpowiedzieć :-D
Jak sprawują się multimedia w tych telefonach?
Jakość muzyki na słuchawkach w porównaniu do N95.
- Czy szumi, tak jak N-ka? Im czulsze słuchawki, tym było gorzej, a na nausznych to już w ogóle syczało.
- Jak sie sprawdzi z Creative ep630? Będzie czuć bas przy niskiej głośności?
- Dźwięk jest bardzo wysoki? "Igły" mocno mnie kłują + wolę, jak gra ciepło i nie lubię efektów typu rozszerzenie stereo... tylko zniekształcają dźwięk
Do n95 nie mam porównania. U mnie na oryginalnych nokii i na philipsah (nie pamiętam modelu) grały bardzo poprawnie, chociaż zaznaczam, że nie jestem jakimś melomanem. Dźwięk nie jest bardzo wysoki, wg mnie jest ładnie wypośrodkowany. Ja na dźwięk w żadnym modelu nie narzekam, chociaż mam wrażenie że ciut czyściej i ładniej grała e75. Może to dlatego, że e75 ma bliźniaka w serii XM?
Aparat.
- Menu bardzo się różni od tego z N95? Jak z obsługą i dostępem do trybu makro? W KC910 to była tragedia w porównaniu do N-ki. Fakt, jakość super. Na zdjęciu kamienicy dało sie odczytać nazwę ulicy z tabliczki, ale był mocno niewygodny.
- Docelowo ma służyć do fotek notatek i na wykładach z ostatniego rzędu, tak by to potem FineReader rozpoznał i przerzucił do Worda Dlatego poziom detali i ostrość powinny być dobre. Kolory i "ładność" zdjęć mnie nie obchodzą Trochę się boję o te 3,2 z E75.
W obu modelach dostęp do makro jest łatwy i intuicyjny.
Ostrość e75 u mnie łapała wzorowo, w e72 też nie narzekam ale trzeba powiedzieć że w e75 ten dwustopniowy przycisk do aparatu robi swoje, w e72 wobóle brak dedykowanego przycisku. Do notatek obydwa się nadadzą w mojej opinii wzrowo. Ja robiłem z partyzanta zdjęcia folii z rzutnika i wyszły bardzo czytelnie. Tu postawiłbym remis, e72 wygrywa pixelami a e75 dwustopniowym przyciskiem.
Bateria
- Ile czasu wytrzymuje? Docelowo ma znieść 4h muzyki + zdjęcia na wykładzie, gdzie aparat działa cały czas. N95 nie dawała rady nawet 1/4 tego :
- Chyba nie trzeba jej formować/formatować? To był problem starych telefonów...
- Wskaźnik jest dokładny, czy jak w N-ce pierwsza kreska to 70%?
W kwestii baterii mocno wygrywa e 72. Mi trzyma 11-12dni gdzie w e75 było ok 6dni. Ja nie formatowałem. Wskaźnik jest w miarę wyskalowany chociaż faktycznie pierwsza i ostatnia kreska wydają się trzymać najdłużej.
Dyktafon
-Jaka jest jakość nagrań? Da się wszystko zrozumieć? W N95 było ok, za to KC910 jest okropny pod tym względem. Nie dość, że dużo mniej czuły, to jeszcze bełkocze

Bardzo mało korzystałem, jednak jakość jest wg mnie przynajmniej bardzo zadowalająca. Nie miałem problemów z odsłuchem.
Dyskrecja
- Da się zupełnie wyciszyć telefon bez łamania systemu i wgrywania patchy?
- Aparat nie błyśnie mi nagle lampą?
Tak da się! U mnie dało się obydwa modele poprzez przestawienie na tryb cichy.
Zobacz mój filmik z wyciszaniem http://www.youtube.com/watch?v=uoey91SdSDA , chociaż inni podobno mają problemy z takim wyciszanim telefonu (u mnie działało na obu modelach!), jest to związane prawdopodobnie z brandem orange -> Temat telepolis

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#455005  autor: znawca
 23 sty 2011, 17:31
Dzięki bardzo za odpowiedź :D
Jeszcze chciałbym spytać o ekran i czytelność w słońcu. Widać coś? Łatwo jest go zarysować?
A szkiełko od aparatu?
Dźwięk rozumiem jest czysty i nie szumi podczas cichych fragmentów?
Dyktafon nagrywa w wav czy amr?

#455015  autor: kuwejt
 23 sty 2011, 17:56
Ja nie miałem żadnego problemu z dostrzeżeniem jednak faktycznie ostre słońce prosto w ekran może przeszkadzać.
Po roku na e75 nie miałem żadnej ryski, tyle, że telefon cały czas noszony w firmowym futerale na e72 też nie mam.
Szkiełka foto w obu telefonach czyste, ale tak jak zaznaczam raczej o telefony dbam.
Dyktafon zapisuje wav z próbkowanie 8kHz ;)

Audyt UX, www i SM

#455233  autor: Marek
 24 sty 2011, 16:04
znawca pisze:Dyktafon nagrywa w wav czy amr?
Jeżeli wav ma próbkowanie 8kHz to słabo. Niewiem czy w tej wersji symbiana jest możliwość zapisu w m4a, ma dużo wyższą jakość niż wav 8kHz. Może użytkownik sprawdzi.

#455249  autor: znawca
 24 sty 2011, 17:39
Jak sprawdzić próbkowanie wav?

#455254  autor: kuwejt
 24 sty 2011, 18:15
Marek pisze:
znawca pisze:Dyktafon nagrywa w wav czy amr?
Jeżeli wav ma próbkowanie 8kHz to słabo. Niewiem czy w tej wersji symbiana jest możliwość zapisu w m4a, ma dużo wyższą jakość niż wav 8kHz. Może użytkownik sprawdzi.
W ustawieniach dyktafonu zmiana jakości na wysoką daje nagrywanie w mp4 :wink:
Jak sprawdzić próbkowanie wav?
w menu telefonu po prostu właściwości pliku i tam jest

Audyt UX, www i SM

#455256  autor: znawca
 24 sty 2011, 18:26
N95 też ma 8kHz i jakość była całkiem dobra :wink:

Co ciekawe we właściwościach na komputerze mi tego nie pokazywało...

#455298  autor: orson_dzi
 24 sty 2011, 21:00
kuwejt pisze:Może to dlatego, że e75 ma bliźniaka w serii XM?
Fakt, nie na temat, zły dział i w ogóle ale pozwolę sobie zaznaczyć, że rozważając zakup E75, lepszym wyborem może okazać się właśnie siostra z serii XM ;) .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#455326  autor: znawca
 24 sty 2011, 23:22
Skoro już padł temat 5730 XM (o nią chodzi, tak?)... jak u niej z tym, o co pytałem? :smt005

#456107  autor: fxfrontside
 28 sty 2011, 12:37
Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie Nokii E72, mianowicie chodzi mi o to czy da się usunąć "kropkowane linie" które są pomiędzy poszczególnymi elementami listy wyświetlanej na głównym ekranie w aktywnym trybie gotowości, czy występowanie tych linii wynika z wersji oprogramowania, theme'ów czy może jakoś w ustawieniach da się to zmienić? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :)