Jako, że jeszcze do zeszłego tygodnia miałem obydwa telefony to czuje się zobowiązany odpowiedzieć
Jak sprawują się multimedia w tych telefonach?
Jakość muzyki na słuchawkach w porównaniu do N95.
- Czy szumi, tak jak N-ka? Im czulsze słuchawki, tym było gorzej, a na nausznych to już w ogóle syczało.
- Jak sie sprawdzi z Creative ep630? Będzie czuć bas przy niskiej głośności?
- Dźwięk jest bardzo wysoki? "Igły" mocno mnie kłują + wolę, jak gra ciepło i nie lubię efektów typu rozszerzenie stereo... tylko zniekształcają dźwięk
Do n95 nie mam porównania. U mnie na oryginalnych nokii i na philipsah (nie pamiętam modelu) grały bardzo poprawnie, chociaż zaznaczam, że nie jestem jakimś melomanem. Dźwięk nie jest bardzo wysoki, wg mnie jest ładnie wypośrodkowany. Ja na dźwięk w żadnym modelu nie narzekam, chociaż mam wrażenie że ciut czyściej i ładniej grała e75. Może to dlatego, że e75 ma bliźniaka w serii XM?
Aparat.
- Menu bardzo się różni od tego z N95? Jak z obsługą i dostępem do trybu makro? W KC910 to była tragedia w porównaniu do N-ki. Fakt, jakość super. Na zdjęciu kamienicy dało sie odczytać nazwę ulicy z tabliczki, ale był mocno niewygodny.
- Docelowo ma służyć do fotek notatek i na wykładach z ostatniego rzędu, tak by to potem FineReader rozpoznał i przerzucił do Worda Dlatego poziom detali i ostrość powinny być dobre. Kolory i "ładność" zdjęć mnie nie obchodzą Trochę się boję o te 3,2 z E75.
W obu modelach dostęp do makro jest łatwy i intuicyjny.
Ostrość e75 u mnie łapała wzorowo, w e72 też nie narzekam ale trzeba powiedzieć że w e75 ten dwustopniowy przycisk do aparatu robi swoje, w e72 wobóle brak dedykowanego przycisku. Do notatek obydwa się nadadzą w mojej opinii wzrowo. Ja robiłem z partyzanta zdjęcia folii z rzutnika i wyszły bardzo czytelnie. Tu postawiłbym remis, e72 wygrywa pixelami a e75 dwustopniowym przyciskiem.
Bateria
- Ile czasu wytrzymuje? Docelowo ma znieść 4h muzyki + zdjęcia na wykładzie, gdzie aparat działa cały czas. N95 nie dawała rady nawet 1/4 tego :
- Chyba nie trzeba jej formować/formatować? To był problem starych telefonów...
- Wskaźnik jest dokładny, czy jak w N-ce pierwsza kreska to 70%?
W kwestii baterii mocno wygrywa e 72. Mi trzyma 11-12dni gdzie w e75 było ok 6dni. Ja nie formatowałem. Wskaźnik jest w miarę wyskalowany chociaż faktycznie pierwsza i ostatnia kreska wydają się trzymać najdłużej.
Dyktafon
-Jaka jest jakość nagrań? Da się wszystko zrozumieć? W N95 było ok, za to KC910 jest okropny pod tym względem. Nie dość, że dużo mniej czuły, to jeszcze bełkocze
Bardzo mało korzystałem, jednak jakość jest wg mnie przynajmniej bardzo zadowalająca. Nie miałem problemów z odsłuchem.
Dyskrecja
- Da się zupełnie wyciszyć telefon bez łamania systemu i wgrywania patchy?
- Aparat nie błyśnie mi nagle lampą?
Tak da się! U mnie dało się obydwa modele poprzez przestawienie na tryb cichy.
Zobacz mój filmik z wyciszaniem
http://www.youtube.com/watch?v=uoey91SdSDA , chociaż inni podobno mają problemy z takim wyciszanim telefonu (u mnie działało na obu modelach!), jest to związane prawdopodobnie z brandem orange ->
Temat telepolis