• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #444177  autor: Pazuzu
 01 gru 2010, 17:49
Przymierzam się do zakupu nokii E72. Bedzie to mój pierwszy telefon z symbianem. naczytałem się trochę i mam straszny mętlik.

Kupuje telefon od np Orange (pewnie jakiś delikatny branding, + simlock)
Odrazu aktualizuje soft na najnowszy niebrandowany (1. Trace w tym momencie gwarancje? )

Chciałbym wgrać jakieś programy, gry. Czy będzie jakiś problem? Czy normalnie wrzucam plik jar/jad na telefon, instaluje i program działa. Co to są te certyfikaty, i na czym polega "łamanie" symbina/softu?

#444203  autor: Prometo
 01 gru 2010, 19:22
Pazuzu pisze:Odrazu aktualizuje soft na najnowszy niebrandowany (1. Trace w tym momencie gwarancje? )
Tak, tracisz.
Pazuzu pisze:Chciałbym wgrać jakieś programy, gry. Czy będzie jakiś problem? Czy normalnie wrzucam plik jar/jad na telefon, instaluje i program działa. Co to są te certyfikaty, i na czym polega "łamanie" symbina/softu?
Poczytaj tutaj. Jak wyrobisz certyfikat będziesz mógł wgrywać różne aplikacje. W pisz w Google "Aplikacje na Symbiana" a dowiesz się wszystkiego.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#445762  autor: Pazuzu
 09 gru 2010, 00:10
Mam kilka pytań dotyczących tego modelu:
1. Czy jeśli jest dźwięk podczas wykonywania zdjęcia, to czy można go wylaczyc?
2. Podobnie jak wyżej tyle że chodzi tutaj o czerwone światełko podczas nagrywania filmow
3. Ile sms-ow pomieści skrzynka odbiorcza/nadawacza
4. Czy w programie do obsługi telefonu na pc, można usuwać sms-y? Niby oczywiste, ale w samsungu tego brak:)

5.Pytanie odnoszę do odpowiedzi powyzej. Czy jesli kupie tel z softem od orange, wgram czysty (rozumiem ze w tym momencie trace gwarancje), ale jesli wgram potem od nowa ten soft od orange to gwarancja nie wroci?

6.Jak wyglada szybkosc robienia fotek, w sensie od klikniecia na spust do zrobienia fotki? Tak samo jak plynnie dziala przegladarka zdjec.

#445943  autor: dario321
 10 gru 2010, 13:34
Pazuzu pisze:5.Pytanie odnoszę do odpowiedzi powyzej. Czy jesli kupie tel z softem od orange, wgram czysty (rozumiem ze w tym momencie trace gwarancje), ale jesli wgram potem od nowa ten soft od orange to gwarancja nie wroci?
oczywiscie gwarancje stracisz i mozesz zrobic jak napisales i tak wszystko bedzie na serwerach nokii,kwestia jest taka;czy serwis tego sie dopatrzy czy nie.pozdr
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, 12:02 przez dario321, łącznie zmieniany 1 raz.

#447606  autor: Pilarson
 19 gru 2010, 15:19
Pazuzu pisze:Mam kilka pytań dotyczących tego modelu:
2. Podobnie jak wyżej tyle że chodzi tutaj o czerwone światełko podczas nagrywania filmow
4. Czy w programie do obsługi telefonu na pc, można usuwać sms-y? Niby oczywiste, ale w samsungu tego brak:)

5.Pytanie odnoszę do odpowiedzi powyzej. Czy jesli kupie tel z softem od orange, wgram czysty (rozumiem ze w tym momencie trace gwarancje), ale jesli wgram potem od nowa ten soft od orange to gwarancja nie wroci?

6.Jak wyglada szybkosc robienia fotek, w sensie od klikniecia na spust do zrobienia fotki? Tak samo jak plynnie dziala przegladarka zdjec.
ad.1) Jest dźwięk i nie da się wyłączyć. Czytałem o tym, ale ewentualne zlikwidowanie tego dźwieku wymagałoby ingerencje ploków systemowych symbiana. (dość skomplikowane jak dla mnie)

ad.2) Jest i świeci się cały czas podczas nagrywania i nie da się tego wyłączyć, przynajmniej z tego co ja wiem.

ad.3) Miałem ponad 1200 SMSów w odbiorczej i nadawczej i myśle, że ani trochę się nie zbliżyłem do limitu, zależy to chyba od aktualnej wolnej pamięci telefonu (czyli można powiedzieć, że nieograniczona jest skrzynka :) )

ad.4) Tak, można.

ad.5) Nie wiem, ale wg, mnie soft orange nic negatywnego (prócz simlocka) nie wnosi do telefonu. Na prawdę, nie ma co się obawiać tego. Przed zakupem też tego się bałem.

ad.6) Ok. 4-7 sekund, zależy jak szybko chwyci AF, jaki tryb ustawiony i jak kolorowe jest zdjęcie.

#448162  autor: Fafral
 22 gru 2010, 10:01
Ad.3 ja w E71 miałem raz 2500 sms i problemów nie było, ale przy włączaniu trochę myślał :P

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#448170  autor: Orfi
 22 gru 2010, 10:42
Zmiana softu na niebrandowany wiąże się ze zmianą Product Code i utratą gwarancji, co raczej się nie opłaca, podobnie jak ,,złamanie" systemu. Simlocka możesz usunąć odpłatnie za 77 zł. w Salonie Firmowym Orange i gwarancja zostanie utrzymana.

Orfi

#448177  autor: kuwejt
 22 gru 2010, 11:10
Pilarson pisze:

ad.1) Jest dźwięk i nie da się wyłączyć. Czytałem o tym, ale ewentualne zlikwidowanie tego dźwieku wymagałoby ingerencje ploków systemowych symbiana. (dość skomplikowane jak dla mnie)
:smt005
Tak jak pisałem wcześniej - wystarczy włączyć profil "cisza" i dzwięku nie ma.
:roll:

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#448201  autor: Pilarson
 22 gru 2010, 13:18
kuwejt pisze:
Pilarson pisze:

:smt005
Tak jak pisałem wcześniej - wystarczy włączyć profil "cisza" i dzwięku nie ma.
:roll:
Dziwne, czy się ma włączony profil ''cisza'' czy ''spotkanie'' czy nie wiadomo co jeszcze to się NIE da wyłączyć tych dźwięków. Może zamieścisz filmik jak Ty wyłączasz to i robisz po cichu zdjęcia :)?

#448209  autor: kuwejt
 22 gru 2010, 13:57
Profil "cisza" AUTOMATYCZNIE wyłącza dźwięk aparatu! Włącz sobie profil cisza lub przytrzymaj "nutkę" w prawym dolnym rogu klawiatury a potem wejdz w aparat i zrób zdjęcie - u mnie robi bez dźwięku, zresztą to ŻADNA NOWOŚĆ w s60 bo w mojej wcześniejszej e75 było dokładnie tak samo (zaznaczam że w ustawieniach tego profilu mam wszystkie możliwe dźwięki wyłączone) :!:
Jeżeli Ci się nie uda lub jakiś inny posiadacz tego tel np. ywis tego również nie potwierdzi to oczywiście wrzucę filmik jak moja e72 robi zjęcia bez dźwięku.

Audyt UX, www i SM

#448304  autor: leonardofcb2000
 22 gru 2010, 21:30
Wg mnie się da. U mnie też tak działa i nie ma dźwięku!

#448305  autor: kuwejt
 22 gru 2010, 21:32
Tak jak obiecałem wrzucam filmik (chociaż nie wiem po co tyle zachodu - gdyż tak jak pisałem jest to rzecz ABSOLUTNIE NORMALNA w s60):

http://www.youtube.com/watch?v=uoey91SdSDA

I co dalej kolego Pilarson twierdzisz że się nie da :?:

Audyt UX, www i SM

#448393  autor: Pilarson
 23 gru 2010, 14:29
Dzięki, że zamieściłeś filmik :)
Niestety (może to wina mojego konkretnego egzemplarza) się nie da tak u mnie wyłączyć dźwięku migawki. Nie wiem czy ma to znaczenie ale jest telefon brandowany z Orange. Próbowałem wcześniej tak jak na filmiku, robiłem wszystko co tylko się da i nic. U mnie po prostu z poziomu ustawień czy konfiguracji telefonu nie dało się tego wyłączyć. Lecz odwiedziłem tą stronę:
http://smartos.pl/2010/01/18/symbian-dzwiek-aparatu/
Postąpiłem wg. instrukcji w ostatnim komentarzu, czekałem od wczoraj na wyrobienie certyfikatu, podpisałem aplikacje zainstalowałem i DZIAŁA :D
Teraz mogę robić zdjęcia 'po cichu' (na zajęciach) co się mi nieraz pewnie przyda.
Co do normalnego wyłączania spustu migawki (bez tych całych aplikacji) nie wiem czemu jedni mogą a drudzy nie. Tym drugim polecam odwiedzić ten link co zamieściłem. Pozdrawiam.

P.S. Wie ktoś może jak ustawić aparat by lampa nie mrugała i żeby był AF?
Bo oczywiście wyłaczenie flasha nic nie daje. Jedyna opcja bez mrugania to Tryb Krajobrazu, lecz nie ma tam AF.

#448406  autor: Pazuzu
 23 gru 2010, 15:44
Moze to ze u jednej osoby dziala a u drugiej nie, wynika z konkretnej wersji oprogramowania. Podajcie jakie macie wersje.

#448416  autor: kuwejt
 23 gru 2010, 17:16
Suchajcie, moje podejrzenie jest takie że chodzi tu o branding Orange. Myślę tak dlatego że e75 mam z Plusa (fabrycznie bez simlocka i delikatny, właściwie nie odczuwalny brand Plusa) a e72 z Nokia Poland (czysta) i w obydwu można spokojnie wyłączyć dźwięk w sposób pokazany na filmiku!
Może na Świętach będę miał dostęp do tel z v60 z Orange to bym sprawdził.

W e72 mam:
Wersja oprogramowania: 021.024
Data wersji oprogramowania: 17-Oct-2009
Wersja niestandardowa: 021.024.C00.01

W e75:
Wersja oprogramowania: 100.48.78
Data wersji oprogramowania: 25.03.2009
Wersja niestandardowa: 100.48.78.243.05

Pilarson fajnie że Ci już działa i że możesz robić zdj. bez dźwięku ;-) Jak tak jak mówiełem postaram się wybadać inne telefony z v60 z brandem Orange, chyba że może ktoś inny kto ma e72 (niekoniecznie z Orange) się tutaj wypowie jak jest u niego??

Audyt UX, www i SM

#448427  autor: Pilarson
 23 gru 2010, 18:07
Też się ciesze, że się udało i mam nadzieje, że każdemu zainteresowanemu się też uda :)
Bardzo możliwe, że to wina Orange. Nie mniej jednak, jakoś ogólnie nie odczuwam negatywnie 'kaleczenia' oprogramowania tego operatora.

Z kolei mam nieco nowsze oprogramowanie w E72:
Wersja oprogramowania: 031.023
Data wersji oprogram.: 31-Mar-2010
Wersja niestandardowa: 031.023.213.05

Pozdrawiam :D

#450137  autor: gm
 01 sty 2011, 10:29
Mi całkiem niedawno zaktualizował się soft w e71 do wersji 051.018 z 5 sierpnia 2010 r. Wersja niestandardowa 051.018.291.04 z 19 października 2010 r.

[ Dodano: 2011-01-02, 21:08 ]
Dzisiaj zaktualizowała mi się wersja oprogramowania do 052.055 z 27 października 2010 r. Wersja niestandardowa 052.005.291.04 z 1 grudnia 2010 r.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)