• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #438801  autor: asziatko
 01 lis 2010, 15:14
Witam,

Szukałem w Sieci odpowiedzi na opisany poniżej problem ale nigdzie i nikt nie wie co może być powodem takiego problemu w telefonach NOKIA E52 i C5. Może ktoś z Was będzie znał odpowiedź i będzie znał sposób na rozwiązanie problemu.

Problem polega na tym że jak mam rozmowę przychodzącą, naciskam lewy klawisz słuchawki żeby odebrać rozmowę, odbieram rozmowę, słyszę rozmówcę, rozmawiam wszystko jest OK ale nie pojawia mi się licznik czasu połączenia rozmowy. Tylko dalej widnieje chmurka np.
Taka Osoba
+48XXXYYYZZZ
dzwoni
. Tutaj znaczę że mam włączone opcje w Ustawieniach
Pokaż Czas Rozmowy
,
Podsumowanie Połączenia
i

przechowywanie Rejestru mam ustawione na 30 dni.

Kończę rozmowę, rozłączam się, powinien pokazać się czas połączenia i pokazuje się tyle że albo różnica między moim telefonem a rozmówcy jest 20 do 25 sekund (trzeba przyznać że opóźnienie jest dość spore), albo czas połączenia jest 00:00:00 gdzie rozmowa trwała k/5 minut.

Prosto mówiąc to tak jak by licznik nie liczył/nie zliczał czasu połączenia lub zliczał go z opóźnieniem 20 do 25 sekundowym.

Dodam że mam zarówno na E52 jak i na C5 mam softy nie brandowane, najnowsze wersje. Telefony ani razu nie zostały uszkodzone w taki sposób jak upadek, zalanie itp. Oba telefony zostały kupione w salonach firmowych. E52 ma ponad pół roku a C5 ma prawie 2 miesiące.

Zrobiłem już chyba wszystko żeby ustalić co jest powodem takiego problemu:
- format telefonów zarówno przez kod *#7370* jak i przez Phoenix'a,
- zmieniłem kartę SIM (Era Abonament) na nową,

przez chwilę było dobrze i znów problem się pojawił taki sam jak opisałem powyżej.

Jestem w stanie zrozumieć że problem pojawia się na jednym modelu telefonu, ale już na dwóch to jest coś nie tak z czymś tylko z czym... ?. I raczej nie może to być przypadek.

Taki problem nie ma miejsca za każdym razem przychodzącego/odbieranego połączenia ale bywają takie okresy że pod rząd 2 odebrane połączenia mają ten problem. Ale w ciągu dnia powtarza się to 4 do 6 razy jak zauważyłem.

W czym może być problem że tak się dzieje z czasem połączeń i jak to wyeliminować/naprawić?.

W Kontakcie,
Artur