• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#432246  autor: dario321
 28 wrz 2010, 11:21
Oscypek pisze:edługo Communicator pójdzie pod młotek
co zawiera zestaw i jaka cena Cie interesuje??

#432686  autor: maniek89
 30 wrz 2010, 16:31
Oscypek pisze:Wszelkie dane pokazują, że to 30 fps. I rozdziałka VGA ;)
to ladnie jak na E-series
nie wiem czy przypadkiem nie ewenement.
Oscypek pisze:Zdjęcia wrzucę jutro. Dam po 3 krajobrazu, 3 makro i 3 nocne. W każdej kategorii podział na ostrość dużą i normalną ;)
czekam :)

#432917  autor: stypulkovski
 01 paź 2010, 15:43
Przepraszam za zwłokę, ale limit 10 GB skończył mi się 29-ego :P.

Galeria zdjęć zrobionych Nokią E90.
maniek89 pisze:to ladnie jak na E-series
nie wiem czy przypadkiem nie ewenement.
Takie same parametry mają bodajże E75 i E72.
Niestety zdjęć nocnych brak.

IMO zdjęcia z E90 są ładniejsze niż z K810i.

#433553  autor: maniek89
 04 paź 2010, 19:31
Oscypek pisze:Takie same parametry mają bodajże E75 i E72.
no ale one sa bez porownania nowsze ;p
Oscypek pisze:są ładniejsze niż z K810i.
moze nie az tak ale napewno porównywalne i na bardzo wysokim poziomie. Nie sadzilem ze E-series moze tak ladnie focic. A aparat e51 nie nadaje sie kompletnie do niczego ;D
Patrze tez was Alles Klar'em mordują ;/

#433602  autor: stypulkovski
 04 paź 2010, 22:56
Ładne zdjęcia z Eseries robią tylko E90, E72 i E75 w makro, bo poza tym jest trochę gorzej (choć i tak nieco lepiej niż w reszcie serii E).

Moim zdaniem zdjęcia z e90 są lepsze od tych z k810i, zwłaszcza w aspekcie kolorów. W porównaniu z Communicatorem Cyber-Shotowe zdjęcia są mało nasycone, takie jakieś mdłe...

Dodam od siebie - dla kogo E90? Dla tych, którzy nie trawią WM, Robota, itd., dla uważających, że jedynym słusznym systemem jest S60. Lubią go, jest im dobrze znany.
Jest 5 poważnych wad E90: koszmarna bateria (choć może to wina mojego egzemplarza), gabaryty (choć aż taka mocno duża to nie jest), kiepski GPS, ograniczone kopiowanie tekstu oraz za cichy dźwięk na słuchawkach. Reszta to drobnostki.

Zalet E90 trochę jest, wymienię niektóre z nich:

- perfekcyjny ekran wewnętrzny (a co za tym idzie, wygodne przeglądanie Internetu
- wygodne, podświetlane QWERTY ze skrótami klawiszowymi i przyciskami szybkiego dostępu
- świetny aparat foto i bardzo ładne filmy
- dobra jakość muzyki na słuchawkach, genialna na głośniku :!:
- jakość wykonania i użytych materiałów
- bardzo dobra jakość rozmów
- wszelkiej maści typy łączności, od GPRS, EDGE przez IrDę i BT, a skończywszy na HSDPA i WiFi
- stabilność i szybkość działania - to już całkiem prawdziwa magia ;)

IMO głównym rywalem Communicatora jest E72. Oba modele mają QWERTY i Symbian OS na pokładzie. Co bym wybrał? Chyba E90 - cichy dźwięk na słuchawkach i słabą baterię da się jakoś zniwelować, natomiast słabego ekranu E72 (i to nie tylko w porównaniu do E90) niczym nie da się przeskoczyć.

Jak tak piszę, aż mam chęć zostawić ją dla siebie ;)
A wszystko pisane z E90 ;-).

P.S - najlepsza rzecz - nie trzeba przytrzymywać przycisku menu. Chr (czyli Alt) + Tab też działa :smt005 .

#433609  autor: orson_dzi
 04 paź 2010, 23:20
Oscypek pisze:za cichy dźwięk na słuchawkach
Da się to jakoś lepszymi słuchawkami przeskoczyć, czy nie bardzo?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#433822  autor: stypulkovski
 05 paź 2010, 22:19
orson_dzi pisze:Da się to jakoś lepszymi słuchawkami przeskoczyć, czy nie bardzo?
Na pewno się da ;). Ale tu minus, bo nie ma jacka 3.5 mm, jest 2.5 nokiowe :evil: .

Ale na Allegro są zestawy Sennheiserów CX300 z przejściówką 3.5-2.5. Zawsze można też inne dokupić ;)

#434527  autor: maniek89
 09 paź 2010, 21:16
Naprawde tak cicho? Podlaczylem jakies philipsy do e51 ktora niby to sie nie nadaje do muzyki i chulaja aż miło - głośno wyraźnie nawet lekki basik jest ;p
Oscypek pisze:natomiast słabego ekranu E72
chodzi ci o wielkosc czy jakosc obrazu?

#434651  autor: bledos
 10 paź 2010, 16:26
W chwili obecnej używam 9300. Będzie może 4 rok... Nigdy nie byłem zbyt długo z jakimś telefonem, a ten to ewenement - to coś świadczy o podejściu do Communicatorów...

Ostatnio coraz częściej myślę nad E90 jako następcą 9300. Na plus zaliczam podświetlenie klawiatury (a idzie zima i mniej światła będzie, a telefonu używa się też wieczorem...), poprawione zawiasy, wreszcie wibracja, zewnętrzny ekran, na którym coś widać... Mam jednak pewne wątpliwości:
- czytałem trochę nt. klawiatury, że odciska się na ekranie, że użytkownikom wcześniejszych Communicatorów przeszkadza brak strzałek...
- brak pomniejsz/powiększ bezpośrednio z klawiatury - pytanie czy tylko brak skrótu, czy funkcji samej w sobie również...
- GPS, może nie wykorzystywany na codzień, ale jeśli już jest, to miło byłoby, gdyby był praktyczny... Domyślam się, że na E90 "pójdzie" jakiś alternatywny soft do nawigowania i nie trzeba polegać tylko na aplikacji od Nokii?

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#434852  autor: stypulkovski
 11 paź 2010, 15:57
maniek89 pisze:Naprawde tak cicho?
Tak mocno to nie ;) Ale zawsze mogłoby być głośniej. I gra mało ciepło, tego mi brakuje. K810i bardzo mnie pod tym względem rozpieścił :)
maniek89 pisze:chodzi ci o wielkosc czy jakosc obrazu?
I to i to ;). IMO umieszczenie QVGA na 2,4" mija się z celem. Choć może to pierwsze wrażenie, ale ja mam awersję do tego. N95 8 GB też pod tym względem razi. A na Wildfire już w ogóle nie mogę patrzeć ;)

2,4" i 240x320 kontra 3,9" i 800x352 - wynik jest oczywisty.
bledos pisze:- czytałem trochę nt. klawiatury, że odciska się na ekranie, że użytkownikom wcześniejszych Communicatorów przeszkadza brak strzałek...
To pierwsze pojawia się, gdy masz starszą wersję E90 - w nowszej tego nie ma. Jak odróżnić jedno od drugiego - jest na forum OpenMobile. Jest manipulator - nie zgadzam się z opiniami, jakoby był on niewygodny - dla mnie jest on bardzo dobry. Ale to kwestia przyzwyczajenia.
bledos pisze:- brak pomniejsz/powiększ bezpośrednio z klawiatury - pytanie czy tylko brak skrótu, czy funkcji samej w sobie również...
Pomniejsz/powiększ czego? Bo nie rozumiem za bardzo ;) Ale skoro tu jesteśmy, to telefon nie ma regulacji głośności na boku. Są klawisze funkcyjne na QWERTY albo D-padem na zewnątrz.
bledos pisze:- GPS, może nie wykorzystywany na codzień, ale jeśli już jest, to miło byłoby, gdyby był praktyczny... Domyślam się, że na E90 "pójdzie" jakiś alternatywny soft do nawigowania i nie trzeba polegać tylko na aplikacji od Nokii?
Tu racja, GPS działa niestety słabo. Długo łapie fixa, jest średnio stabilny. Można zarzucić alternatywne navi typu Garmin Mobile XT :)

Powiem tak - jeśli lubisz Communicatory i Symbiana - kup E90, ale droższą trochę i pewniejszą. Za koło 700-800. Trafisz na dobrą baterię - będziesz zadowolony w 100 %. Ew. jak cena niższa, to oddzielny GPS też dobry.

#434885  autor: bledos
 11 paź 2010, 18:10
GPS nie jest mi niezbędny do życia, bywają chwile, że się przydaje, a wtedy mam wrażenie mógłbym przeboleć jego mankamenty - o ile da się korzystać :)

Co do pomniejsz/powiększ: chodzi o hot key w wielu aplikacjach (wiadomości, kontakty, kalendarz...) zmieniające wielkość czcionki. Zasadniczo używam najmniejszej, nie lubię krowiastych napisów... Póki widzę - nie potrzebuję wielkich ;]

Poszperam w sprawie klawiatury, dzięki za info ;)

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9