• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #431800  autor: adiq1033
 25 wrz 2010, 23:00
Witam. Wpadła dziś w moje ręce E90. Za przyzwoitą cenę, aczkolwiek wymaga poprawek kosmetycznych. Telefon przyjemny w obsłudze. Jednak napotkałem dość... Głupi problem z wysłaniem wiadomości. Po napisaniu treści, klikam ramkę "Do" i wybieram z listy kontaktów osobę, po czym... Otóż to, co mam dalej kliknąć, aby go zaakceptować i przejść dalej? Górny klawisz funkcyjny nie ma przypisanych "OPCJI", dolnym mam tylko "WRÓĆ". "Enter" powoduje zaznaczenie pierwszego kontaktu na liście. Sięgnąłem do instrukcji, ale na niewiele mi się zdała:
Aby wprowadzić wiadomość tekstową wybierz NOWA WIADOMOŚĆ > WIADOMOŚĆ SMS.
2. W polu DO wprowadź numer odbiorcy lub naciśnij klawisz przewijania, aby dodać odbiorcę z kontaktów.
3. Wprowadź treść wiadomości.
4. Wybierz OPCJE > WYŚLIJ.
Mniej więcej tak to wygląda. Czy może mnie ktoś nakierować, bo sobie z tym nie radzę... Może coś nie tak z oprogramowaniem? Telefon jest dwuletni, nie był nigdy serwisowany. Gwarancja zakończyła się kilka dni temu.

#431802  autor: maniek89
 25 wrz 2010, 23:17
noimalnie klikasz do- i szukasz kontaktu pod jaki chcesz wyslac, potwierdzasz- zanacza sie krzyzykiem. Kiikasz ok jesli nie chcesz wiecej dodawac odbiorcow, zjezdzasz w dol z pola 'do' i stukasz eska.

#431841  autor: adiq1033
 26 wrz 2010, 12:50
maniek89 pisze:Kiikasz ok jesli nie chcesz wiecej dodawac odbiorcow, zjezdzasz w dol z pola 'do' i stukasz eska.
Nie zrozumieliśmy się, otóż nie ma tam opcji "OK". Jeden z klawiszy funkcyjnych ma przypisaną operację "WRÓĆ", drugi nie ma żadnej. Próbując napisać SMS-a wchodząc do WIADOMOŚCI - NOWA WIADOMOŚĆ oczywiście wpiszę treść, przekierowuje się na rubrykę "DO", potwierdzam środkowym przyciskiem krzyżaka, wybieram osobę z listy i na tym się kończy. Nie mogę wykonać żadnego kroku naprzód, mam tylko możliwość powrotu - kontakt nie zostaje dodany SMS-a, zatem nie mogę go wysłać.

Inną metodą działa, tzn. wchodzę w kontakty, wybieram daną osobę, klikam OPCJE, następnie WYŚLIJ WIADOMOŚĆ - wtedy kontakt od razu jest dodany, mogę wpisać treść wiadomości i ją wysłać.

Ciężko jest to opisać dokładnie słowami, łatwiej byłoby Wam to rozgryźć mając obraz - obecnie telefon ładuje się po rozładowaniu baterii. Po uruchomieniu go nakręcę krótki filmik albo prześlę zdjęcia.

#431858  autor: maniek89
 26 wrz 2010, 14:37
A to dziwne bo ja pisalem na podstawie e51 - maja tego samego symbiana. A moze ma to zwiazek z tym na jakiej klawiaturze piszesz w e90? Czy tej wierzchniej czy po rozlozeniu? Jest tak samo? Bo jesli tak to nie mam pojecia, a aktualizowales soft? Moze to jakis brak w oprogramowaniu?