• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #414815  autor: jowita
 04 lip 2010, 21:05
Witam, od razu przyznam się, że jeszcze nie posiadam tego telefonu, ale mam na niego ochotę;) i zaczynam się zastanawiać co będzie jeśli go sobie kupię i jakie będą konsekwencje odejścia od Nokii (za pół roku wymiana telefonu w Erze.) Jest to jakby trochę nietypowy sprzęt, bo ma Symbiana, ale nie ma darmowych map Ovi, bo to nie Nokia. Ja też nie potrzebuję nawigacji (nie prowadzę samochodu) tylko map, zwłaszcza planów miast. Przyzwyczaiłam się niestety do tego że mając Nokie i jadąc do nieznanego miasta, zamiast rozwijać na ulicy wielką mapę, brałam w garść telefon. Wygodne (i możliwe tylko dla krótkowidza jak ja, który z bliska widzi bardzo dobrze małe literki..)

Kiedy szukam tego w internecie, wychodzą mi tylko linki do nawigacji, bardzo drogiej lub 'z witaminka';) Może nie potrzebuję zamulać sobie tym systemu? Po co mi informacje o radarach albo głosy amantów filmowych, skoro i tak chodzę piechotą lub jeżdzę samochodami, których właściciele mają własną nawigację? Ale czy ktokolwiek stworzył tanie lub darmowe mapy i plany miast na Symbiana S60 5ed.?

ps. wiem, że jest Google Maps. Ale nawet jeśli będę miała najtańszy pakiet multimedialny, to boję się kosztów i wolałabym to mieć na dysku...

#414857  autor: Jaca
 04 lip 2010, 22:12
Tutaj masz zbiór wszystkich navi na S60 5th możesz coś dla siebie wybierzesz KLIK

#414870  autor: jowita
 04 lip 2010, 22:32
Jaca pisze:Tutaj masz zbiór wszystkich navi na S60 5th możesz coś dla siebie wybierzesz KLIK
Dzięki za linki, ale to są albo nawigacje, albo programy do wyświetlania map z internetu, a ja szukam samodzielnych map do załadowania na telefon. W Polsce nie mamy czegoś takiego jak ryczałt na nieograniczony dostęp do internetu, a już na pewno Era nie oferuje niczego podobnego. Poza tym mając doświadczenia z instalacją map Nokii i problemami jakie pojawiły sie u mnie przy kolejnych aktualizacjach, oraz z powodu coraz większej objętości i skomplikowania programów nawigacyjnych - naprawdę wolałabym coś prostszego i mniejszego.

#414934  autor: kerim36
 05 lip 2010, 09:57
jowita pisze:W Polsce nie mamy czegoś takiego jak ryczałt na nieograniczony dostęp do internetu, a już na pewno Era nie oferuje niczego podobnego.
zapoznaj sie np z oferta neta za 9zl w tak-taku

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#414942  autor: jowita
 05 lip 2010, 10:12
kerim36 pisze:
jowita pisze:W Polsce nie mamy czegoś takiego jak ryczałt na nieograniczony dostęp do internetu, a już na pewno Era nie oferuje niczego podobnego.
zapoznaj sie np z oferta neta za 9zl w tak-taku
Ale ja nie będę przechodzić na tak-taka dla samych map;) Dużo rozmawiam. Myślę że mam już za sobą etap szukania kiosków ze zdrapkami i wpisywnia kodów. No i nie dostałbym Vivaz w przystępnej cenie...

Znalazłam stronę http://www.aplikacjegsm.pl/index.php?sh ... tegorie=15
z mapami, (tylko w javie, czyli zgrzebnie to wygląda, i za każdą około 7 zł, ale może się skuszę jeśli nie znajdę czegoś Symbianowego.)