• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #403662  autor: oxyros
 09 maja 2010, 11:55
Witam

W piatek non-stop padal deszcz, mialem swoja nokie E50 w kieszeni. Kiedy chcialem odtworzyc muzyke zobaczylem, ze nie wykrywa karty pamieci. Pisalo - karta pamieci uszkodzona. Wyjalem karte wylaczylem telefon, wsadzilem. Wykrywa karte ale pokazuje sie ikonka podlaczonego zestawu sluchawkowego. Wczoraj na chwile ikonka zniknela, podlaczylem ja do ladowarki. Po wyjeciu wtyczki sluchawki sa znow widoczne. Oczywiscie nie moge rozmawiac, gdyz fon widzi podlaczone sluchawki, tylko przez nie moge normalnie rozmawiac. Scislej mowiac- przez jedna. Zauwazylem tez, ze czasami telefon sam sie restartuje, podswietla. Wejscie do galerii nie trwa 3-4s tylko ok 10s. Probowalem go czyscic sprezonym powietrzem i nic. Wracalem ustawienia fabryczne - tez nic.

Co moglo sie stac ? Czytalem na innych forach, ze mogla wilgoc wejsc do srodka i trzeba przeczyscic styki. Nie wiem ile w tym prawdy.

Dziekuje z gory za wszystkie rady.

#403666  autor: kerim36
 09 maja 2010, 12:12
w wielkim skrocie zwarcie - bez lutowania sie nie obejdzie, a im szybciej sie tematem zajmiesz tym wieksze szanse na uratowanie sprzetu

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#403671  autor: oxyros
 09 maja 2010, 12:34
Przepraszam za zly dzial, niezauwazylem tego...

W kazdym serwisie GSM powinni sie tego podjac ?

Nie wiedzialem, ze to takie wrazliwe na wilgoc jest.

#403673  autor: kerim36
 09 maja 2010, 12:36
w kazdym "dobrym" serwisie powinni to naprawic

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#403704  autor: oxyros
 09 maja 2010, 15:00
Przed chwila znow zniknela ikona sluchawek.

Ale to zapewne tylko chwilowe ? Predzej czy pozniej powroci ?

#403719  autor: kowcio
 09 maja 2010, 16:17
oxyros pisze:Przed chwila znow zniknela ikona sluchawek.

Ale to zapewne tylko chwilowe ? Predzej czy pozniej powroci ?
Też tak miałem z 6070 jak dałem matce i ona ją zalała (tzn. telefon gdzies w kuchni trzymała koło zlewu i chyba woda się dostała do tego portu. Przesuszyłem ręcznikiem papierowym, ikona słuchawek dalej była (to uniemożliwiało rozmowy), po kilku godzinach zniknęła i dobrze telefon się sprawował.

Myślę, że nie ma co sie na razie obawiać, że problem powróci..

#403721  autor: dario321
 09 maja 2010, 16:21
jesli miales telefon w kieszeni,ktora zamokla to w 100% telefon zawilgotnial i szwankuje.
wylacz go, wyjmij baterie i zanies do serwisu w ktorym ,,wykąpią,, go w wanience ultradzwiekowej.
jesli masz go teraz w uzyciu :arrow: moze doisc do powaznych uszkodzen i juz beda one nie do usuniecia :!:

#403739  autor: oxyros
 09 maja 2010, 18:30
Wyjalem baterie, jutro go zaniose do serwisu.

Mam jeszcze pytanie odnosnie gniazda ladowania. Jak w wiekszosci E50 po dluzszym czasie uzytkowania(w moim przypadku - 2lata) slabo reaguje. Tzn raz wchodzi za pierwszym razem i laduje. Czasami po ktoryms wcisnieciu dopiero laduje, po czym przestaje. Drugi raz podlaczam i dopiero doladowywuje do konca.

Co w takiej sytuacji robic ? Wymienic to gniazdo ? Oplacalne to jest ? Szczerze mowiac, nie chce mi sie duzo inwestowac w tel warty 150zl.

#403741  autor: kowcio
 09 maja 2010, 18:43
Wymienić. Gniazdo kosztuje kilka zł, jak w serwisie bedziesz kazał im wymienić to mogą skasować z 20 zł. Chyba tam lutować nawet nie trzeba o ile dobrze pamiętam, tylko jest wciskane w obudowe i z płytą główną łaczy się przez złaczki