• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#378474  autor: dario321
 04 sty 2010, 12:55
jak masz ustawione w Strefa Czasowa?
czy masz ustawiony czas operatora?

#378476  autor: jowita
 04 sty 2010, 13:03
dario321 pisze:jak masz ustawione w Strefa Czasowa?
czy masz ustawiony czas operatora?
Strefa czasowa - Warszawa. Co do czasu operatora, to data się zmienia niezależnie od tego, czy czas operatora jest włączony, czy nie...

#378481  autor: dario321
 04 sty 2010, 14:03
a czy w momencie jak odebralas telefon i zanim poinstalowalas w nim swoje dodatki,tez byl ten problem?
bo byc moze jakas dodatkowa aplikacja powoduje ten blad.

a moze masz soft brandowany i tez moze sie gryzc z czyms...

#378555  autor: jowita
 04 sty 2010, 19:19
Nie instalowałam niczego nowego - tylko to, co było już wcześniej ze starym firmware i telefon działał dobrze.. Soft Ery tak jak wcześniej.

Zajrzałam jeszcze na kilka innych forów i widzę z przerażeniem, że to dość powszechny problem i jeszcze nikt nie pochwalił się jakoby go definitywnie rozwiązał np. przez instalację nowego softu. Natomiast ponoć problem nie występuje, jeśli się nigdy nie wyłącza telefonu na noc, tylko go wycisza. Muszę spróbować, aczkolwiek nie lubię codziennie używać ładowarki...

ps. update - sposób faktycznie działa, mój telefon NIE zmienia daty po budzeniu, jeśli nie był wyłączany na noc, można go wyciszyć, a i tak obudzi. To dla mnie naturalnie rozwiazanie tymczasowe, dopóki nie upewnię się co do ewentualnego nowego (lub starego, aczkolwiek trochę się boję takiego rozwiazania) firmwaru.

Szkoda że nie można systemu Symbian samemu naprawić, tak jak naprawia się Windowsy czy inne systemy operacyjne.

#378678  autor: dario321
 05 sty 2010, 10:30
wiec wychodzi na to,ze ten nowszy brandowany soft gryzie sie z czyms co doinstalowalas.
a jak telefon sie zachowuje majac ,,czysty,, brandowany soft?

#378706  autor: jowita
 05 sty 2010, 12:53
Nie chce mi sie wierzyć, że winne są doinstalowane przeze mnie programy, zresztą nie ma ich wiele (mam za to dużo tematów, zrobionych z moich zdjęć..). Przeglądałam ostatnio kilka forów, w tym "oficjalne" forum Nokii po angielsku, i ludzie z całego świata od Holandii po Afrykę mają ten i podobne problemy jak mój, zatem jest dla mnie bardziej prawdopodobne że coś jest nie tak z firmwarem Nokii. Nie będę robić eksperymentów na telefonie tylko dla celów naukowych, nie mam na to czasu.

Hmm, jeśli ktoś z Kolegów pracuje dla znakomitych i godnych szacunku firm Nokia lub Era, może zasugeruje tam komuś delikatnie, że nie po to klient kupuje telefon z systemem operacyjnym, żeby nic już na nim nie instalować i używać tylko podstawowe opcje? Jest wiele innych prostych modeli dla takich użytkowników.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2010, 13:00 przez jowita, łącznie zmieniany 1 raz.

#378707  autor: pawel400
 05 sty 2010, 12:56
Nie jest to wina żadnego doinstalowanego oprogramowania, dzieje się tak nawet na czystym, świeżo zainstalowanym symbianie, sprawdzane osobiście i przez wiele innych osób :-)

#378708  autor: jowita
 05 sty 2010, 13:03
pawel400 pisze:Nie jest to wina żadnego doinstalowanego oprogramowania, dzieje się tak nawet na czystym, świeżo zainstalowanym symbianie, sprawdzane osobiście i przez wiele innych osób :-)
Tak jak myślałam.. :( No cóż, będę śledzić fora, może coś nowego wyniknie...

#378715  autor: dario321
 05 sty 2010, 13:59
mozesz zrobic downgrade do v200... w jakims serwisie gsm :wink:

ewentualnie sama jafem,mi na 6110nav smigal gora-dol.

#378823  autor: jowita
 05 sty 2010, 20:37
dario321 pisze:mozesz zrobic downgrade do v200... w jakims serwisie gsm :wink:

ewentualnie sama jafem,mi na 6110nav smigal gora-dol.

Jaf to taka skrzynka do serwisowania Nokii, tak? Nie posiadam. Jak zresztą pisałam, nie mam zbyt wiele czasu na eksperymenty (dlatego wciąż używam Windowsy a nie Linuxa...)
Pewnie można by się przejść po serwisach i popytać, swoją drogą.. :wink: